Sari direct la conținut

Economiile din Europa de Est vor evita recesiunea sau prabusirea monedelor nationale

HotNews.ro

Economiile Romaniei, Ucrainei, Serbiei, Bulgariei si Croatiei, cu deficite de cont curent mari, vor incetini, insa vor evita intrarea intr-o recesiune severa si de lunga durata sau prabusirea monedelor nationale, a declarat Erik Berglof, economist sef in cadrul Bancii Europene de Reconstructie si Dezvoltare (BERD), citat de Wall Street Journal. Oficialul institutiei internationale nu respinge posibilitatea unei ajustari bruste a acestor economii, insa exclude recesiunea si devalorizarea monedelor.

Intr-un raport publicat saptamana trecuta, Conferinta Natiunilor Unite pentru Comert si Dezvoltare a aratat ca tarile din aceasta regiune, cu deficite de cont curent ridicate, fac fata unei ajustari „inevitabile” care se va face simtita sub forma unei „recesiuni profunde” si a unei „devalorizari mari”. Economistul sef al BERD a declarat insa ca acest grup de tari va evita atat recesiunea cat si devalorizarea monedelor.

„Nu spun ca vor evita o ajustare brusca, dar nu vad o astfel de evolutie. Aceasta nu se afla in scenariul nostru de baza”, a precizat Berglof.

In cazul unora dintre aceste tari, increderea investitorilor va fi mentinuta datorita faptului ca sunt membre ale Uniunii Europene. Romania si Bulgaria s-au integrat in Uniunea Europeana in 2007, in timp ce Croatia si Serbia vor sa adere la UE.

Oficialul BERD a mai spus ca in multe dintre statele din regiune bancile straine detin cote de piata substantiale, ceea ce ar trebui sa asigure ca finantarea internationala nu se va opri brusc.

„Exista cativa factori care compenseaza deficientele macroeconomice. Unul este legatura cu UE, care este foarte puternica in unele state. De asemenea, prezenta bancilor straine a reprezentat un factor pozitiv”, a spus Berglöf.

Deficitul de cont curent al Romaniei a fost de 7,98 miliarde de euro in prima jumatate a anului 2008, in crestere fata de aceeasi perioada a anului trecut cand a inregistrat 7,35 miliarde de euro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro