Sari direct la conținut

Economist Intelligence Unit: Cele mai bune perspective pentru un guvern stabil in Romania, pe termen scurt, le are un guvern de tehnocrati sustinut de toate partidele

HotNews.ro

O coalitie formata din PSD, PNL si UDMR va fi probabil supusa la fel de multor presiuni interne ca si coalitia PSD-PDL, a spus Joan Hoey, analist pe Romania la Economist Intelligence Unit, pentru HotNews.ro. Exista putine optiuni pentru crearea unei coalitii stabile de guvernare si probabil ca cele mai bune perspective pe termen scurt le are un guvern de tehnocrati.

Colapsul coalitiei aflate la guvernare in 1 octombrie si criza politica a subliniat cateva deficiente structurale ale sistemului politic din Romania, spune Joan Hoey intr-o analiza facuta la solicitarea HotNews.ro. „Un sistem multipartinic format din trei mari partide si alte cateva mici, combinat cu un sistem electoral care incorporeaza de facto reprezentarea proportionala, inseamna ca niciun partid nu va putea obtine suficiente locuri in parlament pentru a forma guvernul si astfel inevitabil tara va fi guvernata de coalitii sau guverne minoritare”, spune ea.

Coalitia intre PDL si PSD/PC, un partid de centru si o alianta de stanga, dupa alegerile din noiembrie 2008, „a combinat doua partide cu politici economice incompatibile”. „Aceasta coalitie a parut inca din start o casatorie foarte nepotrivita, destinata esecului. A fost doar o chestiune de timp. Momentul actualei crize, inainte de alegerile prezidentiale din 22 noiembrie cand reprezentantii fostelor partide aflate la guvernare vor fi competitori, nu a fost accidental.

Desi premierul Emil Boc si liderul PSD Miercea Geoana par sa fi actionat cu intransigenta, punand interesele partidelor inainte interesului national, este greu sa nu ajungi la concluzia ca cel putin unul, daca nu ambele partide si-au dorit ca aceasta coalitie sa esueze inaintea alegerilor prezidentiale. Mai mult, este de neconceput ca domnul Boc sa fi decis demiterea ministrului Nica fara sa il consulte inainte pe presedinte”, spune analistul EIU.

Joan Hoey a remarcat organizarea opozitiei in demiterea guvernului Boc si faptul ca primarul Sibiului a fost tatonat cu ceva vreme inainte. „Se pare ca Klaus Johannis ar fi fost consultat cu mult inainte de aceasta saptamana. Insa nu este clar ce avantaje sunt pentru el in a fi doar un premier interimar, mai ales ca va trebui sa demisioneze din functia de primar al Sibiului”, spune ea. Dupa toate aparentele Traian Basescu va refuza numirea lui Johannis, ceea ce il va pune intr-o confruntare cu opozitia.

„Am vazut stiri potrivit carora domnul Basescu le-a spus ambasadorilor UE ca urmeaza sa nominalizeze un guvern de uniune nationala condus de un tehnocrat cu legaturi stranse cu FMI. Spunandu-le asta ambasadorilor UE inainte de a-i informa pe liderii partidelor politice pare total lipsit de tact”, apreciaza Hoey.

Totusi, nici o coalitie PSD, PNL, UDMR nu va fi lipsita de tensiuni interne, dimpotriva, „va fi supusa la fel de multor tensiuni ca si coalitia PDL-PSD”. „Exista prin urmare putine optiuni pentru crearea unei coalitii de guvernare stabile care sa reziste pana la finalul mandatului parlamentului actual, cu urmatoarele alegeri programate pentru 2012. Cele mai bune perspective pentru un guvern stabil pe termen scurt le-ar putea avea un guvern de tehnocrati sustinut de toate partidele politice„, a conchis analistul Economist Intelligence Unit.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro