Edu Leadership Gala: Cinci directori de şcoli din România au fost premiaţi pentru proiecte inovatoare
Cinci directori de şcoli din România au fost premiaţi la evenimentul Edu Leadership Gala, organizat de ONG-ul Asociaţia pentru Valori în Educaţie, miercuri seara, la București. În instituțiile de învățământ pe care le conduc studiază peste 1.800 de copii, de la ciclul preșcolar, până la cel gimnazial. Pentru concurs, s-au înscris directorii de școli și grădinițe din întreaga țară sau au fost recomandați. Câștigătorii au fost desemnați de comisii de specialitate, alcătuite din oameni de business și din educație, în baza unor criterii stricte pentru fiecare dintre cele patru categorii.
Directorul şcolar al anului 2019 este Irina Constantinescu, de la Şcoala Gimnazială „Matei Gr. Vlădeanu”, din localitatea Cândeşti-Vale, judeţul Dâmboviţa. Directoarea a reuşit să transforme şcoala din Cândeşti-Vale în prima „Eco şcoală” din judeţ cu ajutorul unui program prin care se face educație pentru mediul înconjurător. Elevii învață să mănânce responsabil, să le pese de ce e în jurul lor, să se gândească mai atent și să știe cum pot proteja mediul.
Directorea a ajutat 176 de elevi din mediul rural să îşi dezvolte competențele secolului XXI prin proiectele inovatoare pe care le-a desfășurat. Unul dintre acestea se numește „CândEști Pro IT” și le aduce copiilor noțiuni de programare, în timp ce prin intermediul unui alt program, denumit „CândEști SMART”, elevii sunt încurajați să se implice în transformarea localității în care trăiesc.
„Acest premiu mă onorează și înseamnă recunoașterea implicării mele și a colectivului profesoral pentru o școală de secolul XXI, care promovează colaborarea, starea de bine a elevilor și profesorilor, visible learning, educația pentru mediul înconjurător și tehnologie. Premiul este dedicat fiecărui elev din școala noastră, elev care îmi doresc să devina responsabil pentru ,,mâine” și pentru fericirea lui”, a declarat Irina Constantinescu.
Cel mai Bun Tânăr Director al Anului a fost aleasă Andra Mihaela Mihai, de la Şcoala Gimnazială Colonie, din Râmnicu Vâlcea a fost premiată pentru că a redus aproape în totalitate abandonul şcolar în rândul elevilor rromi din școala sa şi pentru că a facilitat integrarea a zeci de elevi cu studii nefinalizate în câmpul muncii prin programe de formare specifice.
Directorul Anului pentru Inovaţie este Claudia Aurora Zamfir, de la Şcoala Gimnazială „Mihai Viteazul”, din Pucioasa, Dâmboviţa, a fost premiată pentru că a schimbat experienţa de învăţare pentru peste 600 de copii prin activităţi de educaţie nonformală inovatoare.
Directorul Anului pentru Egalitate de Şanse este Adrian Emanuel Silimon, de la Şcoala Gimnazială numărul 4, din Turnu Măgurele, Teleorman, a fost premiat pentru că a creat prima clasă integrată şi primele două cabinete de sprijin din judeţul Teleorman pentru copiii cu deficienţe cognitive şi autism infantil.
Directorul Anului pentru Antreprenoriat este Mariana Ifrim, Şcoala Gimnazială „Nicu Enea”, din Bacău, a fost premiată pentru că a atras finanţări nerambursabile, sponsorizări şi a câştigat proiecte pentru refacerea totală a infrastructurii şi bazei materiale a unei şcoli aflată în mediu defavorizat.