ELCEN: Avertizarile potrivit carora bucurestenii ar putea ramane fara caldura la iarna reconfirma situatia critica in care se afla RADET
In Bucuresti, pierderile de energie termica pe retele au ajuns la peste 38%, informeaza producatorul de energie termica Electrocentrale Bucuresti (ELCEN) printr-un comunicat de presa. Potrivit ELCEN riscul ca bucurestenii sa ramana fara caldura pe timpul iernii este mare din cauza situatiei critice in care se afla furnizorul de energie termica RADET. Reprezentantii ELCEN spun ca RADET a renuntat la reviziile anuale programate si la probele de presiune hidraulica a retelelor de transport, care aveau scopul de a depista problemele tehnice si a le solutiona. Comunicatul ELCEN este un punct de vedere transmis in urma unor declaratii facute joi de presedintele Consiliului de Administratie al RADET Bucuresti, Gabriel Dumitrascu.
„Din 1.000 Gcal/h primite de la ELCEN, RADET vinde consumatorilor din Bucuresti circa 650-700 Gcal/h, restul fiind pierdute in atmosfera si in pamant prin reteaua de transport sparta, neizolata termic corespunzator si nereparata, nemodernizata de ani de zile.(…) ELCEN considera ca, pentru eliminarea acestor pierderi, RADET si Primaria Municipiului Bucuresti trebuie sa intreprinda de urgenta masuri de reabilitare a retelei primare de termoficare cu finantarea, atat din surse proprii, cat si din fonduri structurale”, precizeaza ELCEN.
Presedintele CA al RADET, Gabriel Dumitrascu a spus, in cadrul unei conferinte organizate de ziarul Bursa, ca exista un risc real ca in aceasta iarna sa nu se asigure continuitatea alimentarii cu energie termica a populatiei. La randul lor, reprezentantii ELCEN spun ca aceasta afirmatie reconfirma situatia critica in care se afla RADET. „Faptul ca presedintele Consiliului de Administratie al RADET semnaleaza riscul ca populatia Capitalei sa ramana fara energie termica in sezonul de iarna, reconfirma situatia critica in care se afla RADET Bucuresti. In ultimii ani, regia a renuntat la reviziile anuale programate si la probele de presiune hidraulica a retelelor de transport, care aveau scopul de a depista problemele tehnice si a le solutiona”, precizeaza ELCEN.
Acesta contrazice insa afirmatiile lui Gabriel Dumitrascu potrivit carora tariful unui MW termic reglementat este de 216 lei. „Afirmatia domnului Gabriel Dumitrascu, potrivit careia <>, este falsa. In realitate, tarifele sunt urmatoarele: 157,83 lei/MWt ora pentru populatie, respectiv 184,32 lei/MWt ora pentru consumatorii non-casnici. Preturile sunt reglementate de ANRE, iar pentru anul 2015, preturile au fost transmise prin Decizia nr. 2127/16.12.2014. Totodata, in bugetul ELCEN pentru anul 2015, pretul MW-ului electric/ora este de 340 lei”, au mai aratat reprezentantii ELCEN.