Sari direct la conținut

Electrica, despre cazul tranzactiilor cu certificate verzi: In acest moment este in desfasurare un audit extern/ Analizam posibilitatea de eliminare a conflictelor de interese

HotNews.ro
Electrica, Foto: Tradeville
Electrica, Foto: Tradeville

In acest moment este in desfasurare un audit extern care analizeaza tranzactiile cu certificate verzi realizate de Electrica Furnizare in intervalul aprilie- mai 2016, se arata intr-un comunicat al Electrica. Acesta mai precizeaza ca s-au identificat potentiale conflicte de interese existente inainte de adoptarea unui cod de etica. In aceste conditii, Electrica analizeaza in prezent posibilitatea de eliminare a acestor conflicte de interese, cu respectarea legislatiei muncii si altor prevederi legale aplicabile.

Reamintim ca HotNews.ro a prezentat vineri, in exclusivitate, continutul unui raport realizat de Consiliul de Administratie al Electrica Furnizare, care arata ca tranzactiile cu certificate verzi ridica probleme de legalitate. De asemenea, mai arata ca la conducerea companiei se afla familii intregi: familia Patrascoiu, familia Beu si familia Nita. Reamintim ca HotNews.ro a aratat ca Electrica Furnizare a cumparat, in lunile aprilie-mai, 1,6 milioane de certificate verzi de aproape 50 de milioane de euro, de la firme apartinand unui singur grup: EDP Renewables. Aceste tranzactii au atras atentia prin volumul neobisnuit de mare si perioada lunga de livrare, pana in 2019, in conditiile in care piata se confrunta cu un excedent urias de certificate verzi.

Comunicatul Electrica

„Asa cum am mai informat opinia publica, in acest moment este in desfasurare un audit extern care analizeaza tranzactiile cu certificate verzi realizate de Electrica Furnizare in intervalul aprilie- mai 2016. Concluziile auditului vor fi comunicate indata ce acesta va fi finalizat, cu respectarea legislatiei in vigoare.

Concluziile auditului vor fi comunicate indata ce acesta va fi finalizat, cu respectarea legislatiei in vigoare.

Codul de Etica si Conduita Profesionala al Grupului Electrica a fost adoptat si la nivelul Electrica Furnizare, si prevede printre altele implementarea „Politicii privind evitarea si combaterea conflictelor de interese”.

Pe baza declaratiilor de interese depuse pana la data de 1 iunie 2016 s-a realizat o mapare a potentialelor conflicte de interese. S-au identificat astfel situatii preexistente adoptarii Codului si Politicilor. Grupul Electrica analizeaza in prezent posibilitatea de eliminare a acestor conflicte de interese, cu respectarea legislatiei muncii si altor prevederi legale aplicabile. Orice incalcare a Codului si Politicilor de la momentul adoptarii acestora este sanctionata, fara niciun compromis.

Reafirmam cu tarie faptul ca Electrica nu va face niciun compromis in privinta unor eventuale abateri etice, a fraudelor si a oricarui aspect de neconformitate care ar aduce prejudicii de imagine, comerciale, afectand prestigiul si performanta Grupului Electrica.

Electrica SA a fost prima companie in care statul detine un pachet important de actiuni care a lansat un avertizor de integritate.

Comunicarea cu privire la activitatea Grupului Electrica se face exclusiv prin Departamentul de Relatii Publice al acestuia, cu respectarea procedurilor interne in vigoare”.

„Exista o suspiciune rezonabila ca tranzactiile au fost determinate de o intelegere anterioara si realizate mai tarziu pe piata certificatelor verzi de pe OPCOM, ceea ce este ilegal”, se arata in document. Potrivit acestuia, directoratul nu a informat Cosiliul de Administratie in niciun fel asupra acestor tranzactii. In raport se mai arata ca in cadrul companiei se afla familii intregi la conducerea Electrica Furnizare: familia Patrascoiu, familia Beu si familia Nita. Reamintim ca HotNews.ro a aratat ca Electrica Furnizare a efectuat in lunile aprilie-mai 2016 mai multe tranzactii, cumparand 1,6 milioane de certificate verzi de aproape 50 de milioane de euro, de la firme apartinand unui singur grup: EDP Renewables. Aceste tranzactii au atras atentia prin volumul neobisnuit de mare si perioada lunga de livrare, pana in 2019, in conditiile in care piata se confrunta cu un excedent urias de certificate verzi.

„Pe piata, exista discutii cu privire la aspectele etice ale acestor tranzactii, din cauza volumului neobisnuit, perioada de livrare (pana in 2019), precum si din cauza modului prin care Electrica Furnizare si-a ales partenerii pentru tranzactionarea certificatelor verzi, raspunzand la ofertele de vanzare ale grupului EDP Renewables, in loc sa lanseze oferte pentru achizitionarea de certificate verzi pentru toti producatorii de pe piata”, se precizeaza in raport.

Acesta precizeaza ca tranzactiile incheiate de Electrica Furnizare pe perioade asa lungi de timp indica faptul ca Electrica Furnizare s-a grabit sa contracteze rapid certificatele verzi, fara a profita de oportunitatile ulterioare de scadere a pretului minim la certificate, determinate de modificari legislative prezumtive.

In raport se mai arata ca directorii Electrica Furnizare nu au informat Consiliul de Administratie cu privire la aceste tranzactii, desi au existat mai multe intalniri in acea perioada. In timpul unei sedinte a CA din 25 mai 2016, presedintele de atunci al Consiliului Ramiro Angelescu l-a intrebat pe directorul general al companiei, Mircea Patrascoiu, daca tranzactiile sunt reale. Intrebarea a ramas fara raspuns concret, mai scrie in raportul CA.

  • Familiile care controleaza Electrica Furnizare

Potrivit documentului, societatea este condusa la varf de mai multe familii:

  • Familia Patrascoiu formata din Mircea Patrascoiu, director general, si sotia sa Marilena Patrascoiu, sef departament de management, sub controlul direct al sotului sau.
  • Familia Beu formata din Mihai Beu, director comercial, responsabil de achizitiile de energie electrica si certificate verzi, si sotia sa Corina Beu, sef departament pentru vanzarile catre clientii furnizorului de ultima instanta, sub controlul direct al sotului sau.
  • Familia Nita formata din Cristina Nita, sef departament achizitie energie, si sotul sau Gabriel Nita, sef departament marketing, ambele departamente sub controlul lui Mihai Beu.

Pentru mai multe amanunte, citeste Raport al CA de la Electrica Furnizare, despre achizitiile neobisnuite de certificate verzi: Exista o suspiciune rezonabila ca tranzactiile au fost determinate de o intelegere anterioara, ceea ce este ilegal

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro