Sari direct la conținut

Electrica, dupa acuzatiile lui Gerea: Scaderea efectiva a cheltuielilor de mententanta a fost de 4% in primele sase luni

HotNews.ro

Reprezentantii Electrica SA considera ca discutiile din ultimele zile referitoare la situatia companiei nu au suport factual si au fost clarificate in repetate randuri. Electrica face referire la acuzatiile ministrului interimar al energiei Andrei Gerea adersate administratorilor Electrica ca nu au realizat investitiile asumate de companie si ca au venit cu propuneri de reducere cu 94% a cheltuielilor cu mentenanta. In schimb, Electrica arata printr-un comunicat de presa ca in primele sase luni ale anului 2015, fata de aceeasi perioada a anului trecut, scaderea efectiva a cheltuielilor de mententanta a fost de 4%. Disensiunile dintre managementul companiei si minister au pornit de la deciziile luate marti intr-o sedinta AGA.

„Electrica este o companie listata atat pe bursa de la Bucuresti, cat si de la Londra, care respecta cele mai bune practici de transparenta si guvernanta corporativa, performantele companiei fiind publicate si prezentate trimestrial si relevand o imbunatatire continua. Precizam ca in anul 2015 companiile de distributie din Grupul Electrica au bugetat o reducere de 18% a cheltuielilor de intretinere a retelelor electrice fata de anul precedent. Eficientizarea vine ca o consecinta naturala a inlocuirii echipamentelor perimate din retelele de distributie cu echipamente noi, care necesita costuri de intretinere reduse. Prin urmare, in primele sase luni ale anului 2015, fata de aceeasi perioada a anului trecut, scaderea efectiva a cheltuielilor de mententanta a fost de 4%. Asiguram clientii, investitorii si toate celelalte parti interesate ca societatile de distributie din cadrul Grupului intreprind toate masurile necesare pentru asigurarea securitatii in alimentarea cu energie electrica si imbunatatirea calitatii serviciilor oferite. Reamintim investitorilor ca pe data de 16 noiembrie vom comunica rezultatele financiare la 9 luni”, se arata in comunicatul Electrica.

Potrivit Electrica, reducerea mentenantei din capitolul „Cheltuieli cu reparatii si intretinere” din Bugetul Consolidat se refera la cheltuielile realizate in afara Grupului Electrica. Vorbim despre o reducere venita din restructurarile energice realizate in segmentul de servicii externe, care de fapt au dus la o crestere a profitabilitatii. Lucrarile de mentenanta a retelelor noastre sunt in majoritate realizate de Electrica Serv – societate din cadrul Grupului.

Electrica mai precizeaza ca aceste lucruri au fost explicate in mai multe randuri, inclusiv in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor, precum si printr-o scrisoare publica, adresata, in data de 18 august, de membrii Consiliului de Administratie ministrului Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri.

In urma unor acuzatii de abuzuri asupra Electrica, Andrei Gerea a raspuns cu un atac asupra administratorilor companiei. „Probabil ca am suparat foarte tare pentru ca nu am acceptat o majorare a indemnizatiilor cu 50%, de la 2000 la 3000 euro/luna sau introducerea unor noi comisioane pentru participarile la sedintele de CA sau la comitetele consultative de cate 1000 euro/ sedinta! Care sunt „performantele” companiei pentru care se solicitau aceste majorari? Din investitiile angajate, pana la 30.08.2015, societatile din grupul Electrica au realizat investitii de 279.285 mii lei, adica cca 32 % din investitiile angajate pentru intreg anul 2015 ( cca 20% din planul asumat prin IPO) si propuneri de genul reducerii cheltuielilor cu mentenanta cu 94%! Lasam la latitudinea celor interesati sa traga concluziile”.

Reamintim ca marti, in plin proces de schimbare a Guvernului, ministerul condus de Gerea a demarat schimbarea Consiliului de Administratie de la Electrica. Trei ONG-uri l-au acuzat apoi de abuzuri asupra Electrica.

Ministerul Energiei, in calitate de actionar principal, si alti actionari minoritari privati, au aprobat, in sedinta AGA din 10 noiembrie, modificarea structurii Consiliului de Administratie al Electrica, dar si demararea negocierilor cu Fondul Proprietatea (FP) in vederea preluarii participatiilor minoritare pe care acesta le detine la filialele companiei de distributie. Actiunile detinute de FP la patru filiale, reprezentand 22% de la fiecare, ar urma sa fie cumparate cu banii obtinuti de Electrica din privatizare si care ar trebui folositi pentru investitii. Reamintim ca de cateva luni, Ministerul Energiei condus pana acum de Andrei Gerea (ALDE) este acuzat de membrii Consiliului de Administratie ca incearca politizarea managementului. Practic, pe ultima suta de metri, ALDE incearca sa-si impuna oamenii in management, potrivit unor surse din sectorul energetic, potrivit unor surse HotNews.ro.

Fredom House, Centrul Roman de Politici Europene si Expert Forum l-au acuzat pe ministrul interimar al energiei Andrei Gerea ca incearca arbitrar in activitatea companiei Electrica, sa anuleze planurile de investitii si decapusare. A incercat sa deturneze banii colectati prin iesirea la bursa pentru scopuri politice imediate, fapt pentru care ministrul a incercat sa intervina peste membrii Consiliului de Administratie, se mai arata intr-un comunicat al celor trei ONG-uri.

„Andrei Gerea a incercat sa-i aduca „la ordine” pe membrii CA. A incercat sa intervina arbitrar in activitatea companiei, sa anuleze planurile de investitii si decapusare. In fine, a incercat sa deturneze banii colectati prin iesirea la bursa pentru scopuri politice imediate, fapt pentru care ministrul a incercat sa intervina peste membrii CA”, se arata in comunicat.

„Intrucat a esuat, azi (n.red. marti) a pus in practica un plan indirect: a propus cresterea numarului de membri din CA de la 5 la 7, care automat duce la schimbarea membrilor actuali, care au promovat politicile etice. Practic, ministrul demisionar Gerea incearca sa-si numeasca oameni in CA al Electrica si sa puna astfel, post-mortem, mana pe bani. Un guvern mort care inca mai face mizerii, mai arata cele trei ONG-uri.

Electrica a inregistrat in primul semestru din 2015 un profit net consolidat de 277 milioane lei, ceea ce inseamna o crestere cu 64 milioane lei, respectiv cu 30%, fata de primul semestru al anului trecut. In perioada de sase luni incheiata la 30 iunie 2015, Electrica a inregistrat venituri din exploatare in crestere 9,5%, fata de aceeasi perioada a anului trecut. In acelasi interval, investitiile in retelele electrice au crescut cu 21%, EBITDA cu 10%, iar profitabilitatea atribuibila actionarilor Electrica a crescut cu 46%. Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor Electrica SA a aprobat planul anual de investitii consolidat la nivelul Grupului Electrica (CAPEX) aferent exercitiului financiar 2015 abia in data de 9 iulie 2015. Programul de investitii in retelele de distributie pentru intreaga perioada de reglementare este peste 715 milioane de euro.

Citeste si

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro