Sari direct la conținut

Electrica: Exportul de 500 MWh de energie in Serbia aduce profit substantial producatorilor din sectorul energetic

HotNews.ro

Exportul in Serbia de 500 Mwh (megawatti) pe care Electrica il promoveaza prin doua contracte bilaterale de 300 MWh si 200 MWh este unul care aduce profit substantial partilor implicate, se arata intr-un comunicat al companiei Electrica. Potrivit reprezentantilor societatii, cei care vor beneficia de profit sunt Transelectrica, Electrica SA ca derulator al contractelor de export, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia si producatorii, acestia fiind complexele energetice Rovinari si Turceni, Hidroelectrica si Nuclearelectrica.

Cum explica Electrica aceste castiguri

  • Complexul energetic Turceni are in aceste contracte cel mai mare pret cu care a vandut si ar vinde energie pe piata sau direct
  • Hidroelectrica vinde pe aceste contracte cu un profit de aproape 50% fata de pretul de cost
  • Eectrica realizeaza un profit lunar din acest contract la o valoare care asigura fondul de salarii pentru tot personalul Electrica si pentru toata durata contractului

Exportul este un succes al Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, a producatorilor de energie si a SC Electrica„, se precizeaza in comunicat.

Potrivit Electrica, compania are dreptul, potrivit licentei de furnizare, sa cumpere energie electrica de la producatori, furnizori si din import si poate comercializa energia electrica atat pe piata interna, cat si pe cea externa. „Electrica nu a incalcat niciun fel de reglementare si a realizat un profit substantial. Energia tranzactionata la export prin aceste contracte este o productie suplimentara pe banda, peste necesarul consumului intern”, se mai arata in comunicat. Potrivit acestuia, preturile de vanzare sunt preturi de producator, mult mai mari decat cele practicate prin alte contracte si nu pot fi comparate cu preturile de livrare la consumatorii captivi, inclusiv populatie, preturi care nu au incluse taxele de sistem, taxele de distributie si cele de furnizare.

Electrica mai sustine ca nu a fost obligata sa vanda energia prin bursa de energie, OPCOM, conform Ordinului Ministrului Economiei 445/2009, deoarece acest act normativ se refera doar la producatori. Electrica este distribuitor pe piata energiei.

De la 1 septembrie, Electrica a început să exporte în Serbia energie electrică la o putere de 500 MW, la un pret de circa 150 lei/MWh, in conditiile in care pretul mediu pe bursa este de 160 lei/MWh. Producatorii au facut un cos de energie pe care l-a preluat Electrica. Aceasta a vandut mai departe energia catre Rudnap, un grup din Serbia. Cantitatea de 500 MWh este comparabila cu productia unui reactor de la Cernavoda, care are o capacitate estimata la 700 MWh.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro