Eliminarea vizelor pentru romani, un rol sporit al reprezentantului UE la Chisinau si raport privind cheltuirea fondurilor europene – rezolutia PE pe R. Moldova a fost votata
Crearea unei comisii independente de investigare a evenimentelor post-alegeri, revizuirea regimului vizelor de catre Comisia Europeana si Consiliu, un raport privind utilizarea fondurilor europene in Moldova, sunt cateva dintre prevederile rezolutiei adoptate joi de eurodeputati, in ziua in care, la Praga, are loc lansarea oficiala a Parteneriatului Estic, noua forma de colaborare oferita de UE pentru sase foste republici sovietice, printre care si Moldova.
Deputatii europeni subliniaza importanta unei relatii consolidate intre UE si Republica Moldova si confirma necesitatea de a colabora in vederea ridicarii gradului de stabilitate, securitate si prosperitate pe continentul european si a prevenirii aparitiei unor noi linii de demarcatie. Eurodeputatii sustin introducerea unor dispozitii ferme in dialogul UE-Republica Moldova privind statul de drept si respectarea drepturilor omului si condamna cu fermitate gravele incalcari ale drepturilor omului de la Chisinau.
Ce contine rezolutia:
- crearea urgenta a unei comisii independente de ancheta, cu participarea UE, a Comitetului pentru prevenirea torturii a Consiliului Europei si a unor experti independenti, care sa asigure un proces transparent si impartial de investigare.
- lansarea unei investigatii speciale in cazurile persoanelor decedate in timpul evenimentelor ce au urmat alegerilor, precum si in cazul tuturor acuzatiilor de viol sau rau tratament in timpul detentiei, si a arestarilor operate pe criterii politice, cum ar fi arestarea lui Anatol Matasaru si a lui Gabriel Stati.
- condamna campania de hartuire lansata de autoritatile moldovene impotriva jurnalistilor, a reprezentantilor societatii civile si ai partidelor din opozitie, indeosebi arestarea si expulzarea jurnalistilor, intreruperea accesului la pagini de internet si la posturi de televiziune, emiterea de mesaje propagandistice pe posturile publice si blocarea accesului la mass-media publice al reprezentantilor opozitiei.
- solicita luarea unor masuri suplimentare pentru a garanta independenta editoriala a tuturor serviciilor media, inclusiv a Radio-televiziunii Moldova si incetarea oricarei intimidari a canalului ProTV si a oricaror amenintari in ceea ce priveste prelungirea licentei acestuia, precum si a imbunatatirii considerabile a legii electorale moldovene drept elemente esentiale pentru viitoarele procese electorale si pentru consolidarea democratiei in Republica Moldova.
- deplange ferm decizia autoritatilor moldovene de extradare a ambasadorului roman si de introducere a obligativitatii vizelor pentru cetatenii acestui stat membru al Uniunii Europene. Discriminarea cetatenilor UE pe baza originii lor nationale nu este acceptabila si in acest sens se solicita autoritatilor moldovene eliminarea vizelor pentru cetatenii romani.
- Consiliul si Comisia ar trebui sa revizuiasca sistemul de vize al UE pentru Republica Moldova, in vederea relaxarii conditiilor regimului de acordare a vizelor cetatenilor moldoveni, indeosebi a conditiilor financiare, iar calatoriile regulate sa se poata desfasura in conditii mai bune, fara ca insa cetatenii moldoveni sa profite de un sistem de calatorie si de acordare a vizelor mai bun pentru a incepe un exod in masa.
- Comisiei Europene i se solicita sa prezinte un raport detaliat Parlamentului European cu privire la utilizarea tuturor fondurilor europene in Republica Moldova, cu un accent special pe fondurile alocate bunei guvernante si dezvoltarii democratice.
- este necesar ca UE sa aiba un rol mai puternic in gasirea unei solutii la problema reprezentata de Transnistria.
- UE ar trebui sa fie implicata de maniera activa, profunda si ampla in gestionarea actualei situatii. Consiliul ar trebui sa ia in considerare posibilitatea trimiterii unei misiuni de sprijinire a statului de drept in Republica Moldova, pentru a acorda asistenta autoritatilor insarcinate cu aplicarea legii in procesul acestora de reformare, in special in domeniile politiei si justitiei.
- misiunea Reprezentantului special al UE in Republica Moldova trebuie consolidata, atat in ceea ce priveste sfera sa de cuprindere, cat si mijloacele.
- Uniunea Europeana trebuie sa faca tot ceea ce ii sta in putinta pentru a oferi poporului moldovean un viitor cu adevarat european si indeamna insistent toate fortele politice din Republica Moldova si partenerii Moldovei sa nu abuzeze de actuala stare de instabilitate pentru a abate Moldova de pe drumul sau catre Europa.