Sari direct la conținut

Elon Musk spune că va conecta creierul uman cu un computer prin dispozitivul Neuralink în șase luni

HotNews.ro
Elon Musk, Foto: Carina Johansen / AFP / Profimedia
Elon Musk, Foto: Carina Johansen / AFP / Profimedia

Elon Musk a estimat, miercuri, că în şase luni start-up-ul său de neurotehnologie Neuralink va fi capabil să implanteze primul său dispozitiv conectat în creierul unui om, pentru a comunica cu computerele direct prin gândire, informează AFP.

„Evident că vrem să fim foarte atenţi şi să fim siguri că va funcţiona bine, dar am depus toate documentele noastre la FDA (agenţia responsabilă de sănătatea publică din Statele Unite) şi credem că în termen de şase luni vom putea avea primul nostru implant într-un om”, a indicat şeful Tesla, SpaceX şi a altor start-up-uri în cadrul unei prezentări a progresului Neuralink.

„Acum suntem încrezători că dispozitivul Neuralink este pregătit pentru oameni, aşa că şi calendarul depinde de procesul de aprobare a FDA”, a spus el ulterior pe Twitter, reţeaua de socializare pe care a cumpărat-o acum o lună.

Miliardarul este un obişnuit al predicţiilor riscante, în special despre autonomia maşinilor electrice Tesla.

Musk a mai făcut și alte predicții

În iulie 2019, el a estimat că Neuralink ar putea efectua primele teste pe indivizi în 2020.

Dar până acum, prototipurile de mărimea unei monede au fost implantate în craniile animalelor.

Mai multe maimuţe sunt astfel capabile să „joace” jocuri video sau să „introducă” cuvinte pe un ecran, pur şi simplu urmărind mişcarea cursorului de pe ecran cu ochii.

Progresele Neuralink și la ce poate fi folosit cipul

Miercuri, inginerii Elon Musk şi Neuralink au făcut bilanţul celor mai recente progrese ale start-up-ului în dezvoltarea robotului-chirurg şi dezvoltarea altor implanturi, care să fie instalate în măduva spinării sau în ochi, pentru a restabili mobilitatea sau vederea.

Dincolo de potenţialul de a trata bolile neurologice, scopul final al lui Elon Musk este să se asigure că oamenii nu sunt copleşiţi intelectual de sistemele de inteligenţă artificială.

Alte companii lucrează la controlul computerelor prin gândire, precum Synchron, care a anunţat în iulie că a implantat prima interfaţă creier-maşină în Statele Unite.

„Vom fi cu toţii morţi înainte să se întâmple ceva util”

În ultimele luni, Elon Musk şi-a îndemnat angajaţii să lucreze mai repede. „Vom fi cu toţii morţi înainte să se întâmple ceva util”, a spus el echipei Neuralink în timpul unei întâlniri, potrivit Bloomberg.

El a concediat recent mai mult de jumătate din personalul Twitter, precum şi directori Twitter care au avut opinii contrare în public şi le-a cerut angajaţilor rămaşi să se angajeze la „o muncă extrem de intensă”.

Conferinţa anuală a Neuralink este organizată pentru a recruta diferiţi specialişti.(sursă news.ro)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro