Elveția se îndreaptă spre un referendum cu scântei privind cumpărarea de avioane de luptă F-35
Adversarii cumpărării unor avioane de luptă F-35A de către Elveţia au depus marţi în faţa autorităţilor o iniţiativă pentru organizarea unui vot popular pe acest subiect, relatează AFP și The Local, potrivit Agerpres.
Alianţa de stânga „Stop-F35” a depus semnăturile pe lângă cancelaria federală de la Berna, care urmează să verifice dacă există cele 100.000 de semnături valide cerute de lege. Dacă această condiţie este întrunită, Consiliul Federal (guvernul) urmează să decidă ulterior data referendumului.
„Cu această iniţiativă, doar chestiunea tipului de avion este în cauză. Dacă Elveţia decide să cumpere un alt tip de avion, atunci iniţiativa va fi retrasă”, precizează respectiva alianţă pe website-ul său.
Guvernul a decis la sfârşitul lui iunie 2021 să cumpere 36 de avioane F-35A produse de compania americană Lockheed Martin. În septembrie 2020 elveţienii au aprobat la limită într-un referendum un buget de 6 miliarde de franci elveţieni (5,6 miliarde de euro) care să permită armatei să-şi reînnoiască flota de avioane de luptă.
Deşi guvernul elveţian afirmă că acest avion este de departe cel mai bun şi cu cea mai bună ofertă de preţ comparativ cu celelalte avioane care au concurat pentru acest contract (Rafale, F/A-18 şi Eurofighter), numeroasele probleme tehnice şi cheltuielile suplimentare ale programului F-35 în SUA au determinat două comisii parlamentare elveţiene să lanseze o anchetă asupra achiziţiei.
Referendum cu scântei în Elveția
Totuşi, guvernul de la Berna a anunţat în luna mai că doreşte să accelereze procesul de achiziţie, oferta americană expirând la sfârşitul lui martie 2023, dând astfel de înţeles că nu este dispus să aştepte rezultatul unui referendum.
„Consiliera federală (însărcinată cu apărarea) Viola Amherd doreşte să cumpere F-35 încă din septembrie, deşi contractele expiră abia în martie. Consiliul Federal şi Parlamentul trebuie acum să facă totul pentru a permite un vot popular şi o dezbatere publică urgentă şi necesară asupra celui mai mare contract de armament din istoria Elveţiei”, cere alianţa Stop-F35.
Văzut iniţial ca un produs de export menit să asigure dominaţia Washingtonului pe piaţa avioanelor de luptă, F-35 este realizat într-un parteneriat cu opt ţări. Avioanele destinate Elveţiei ar urma astfel să fie construite în principal în Italia.
Grecia şi Germania au intrat recent pe lista ţărilor care doresc să cumpere acest avion, comandat deja de Regatul Unit, Belgia, Danemarca, Italia, Finlanda, Norvegia, Olanda şi Polonia.