Emil Boc: Romania sustine aderarea Croatiei la Uniunea Europeana
„In privinta aderarii la Uniunea Europeana, pozitia Romaniei este foarte clara: Romania sustine politica usilor deschise in ceea ce priveste aderarea la UE. Croatia este cel mai avansat stat din aceasta regiune in procesul de aderare europeana. Romania sprijina ferm aderarea Croatiei la UE. Ne dorim o vecinatate stabila si prospera, iar aceste deziderate se pot realiza numai prin integrarea balcanilor de vest in structurile europene si euro-atlantice. Croatia poate conta in continuare pe sprijinul Romaniei in procesul de aderare la UE. Suntem dispusi sa impartasim experienta comuna, atat in ceea ce priveste procesul de pre-aderare, cat si in privinta aspectelor de post-aderare la Uniunea Europeana”, a declarat prim-ministrul Emil Boc in cadrul ceremoniei de semnare a Memorandumului de cooperare intre Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri si Ministerul Economiei din Croatia, precum si Protocolul de cooperare intre Ministerul Afacerilor Externe roman si Ministerul croat al Afacerilor Externe.
In replica, prim-ministrul croat Jadranka Kosor a declarat: „Ne simtim intr-o atmosfera extrem de prieteneasca in Romania si simtim nevoia sprijinului dvs. pentru aderarea la Uniunea Europeana. Rugam sprijinul Romaniei, a domnului prim-ministru, avand in vedere ca dorinta Croatiei este de a incheia negocierile de aderare inainte de expirarea mandatului presedintiei maghiare a UE. Am lucrat intens pentru a asigura acest lucru si este foarte important ca in acest moment al negocierilor pe care Croatia le poarta cu UE sa avem sprijinul partii romane, sprijin pe care l-am putut constata si in discutiile cu presedintele Basescu. Apreciem extrem de mult sprijinul Romaniei in aceasta actiune a Croatiei.”
La finalul ceremoniei de semnare, Emil Boc si omologul sau croat au subliniat oprotunitatile de extindere a colaborarii economice si culturale dintre cele doua tari. „In privinta relatiilor comerciale, pot fi vazute masuri concrete: am discutat despre posibilitatea unei linii aeriene directe Bucuresti-Zagreb. Doamna ministru mi-a spus ca a facut o ora si sapte minute pana la Bucuresti, cu alte cuvinte o linie directa va impulsiona si schimburile comerciale, si turismul. In al doilea rand, am studiat structura importurilor si exporturilor reciproce si am vazut ca ele sunt concentrate pe patru mari grupe de produse. Ne-am stabilit sa diversificam grupele de produse care fac obiectul importurilor si exporturilor reciproce”, a declarat Emil Boc.
Premierul a pus in discutie si situatia comunitatii istro-romane din Croatia: „Am abordat si un subiect extrem de imporant si de mare interes pentru Romania, si anume comunitatea de istro-romani care traieste in cateva localitati din peninsula Istria din Croatia. Dialectul istro-roman este unul dintre cele patru dialecte ale limbii romane si am adresat o solicitare de sprijin pentru pastrarea si conservarea acestui dialect, intrucat istro-romana figureaza in cartea rosie UNESCO a limbilor pe cale de disparitie. De aceea, un sprijin din partea autoritatilor croate pentru conservarea acestui bun cultural comun este si va fi extrem de apreciat de catre Romania.”
Romania si Croatia au semnat astazi Memorandumul de cooperare intre Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri si Ministerul Economiei din Croatia, precum si Protocolul de cooperare intre Ministerul Afacerilor Externe roman si Ministerul croat al Afacerilor Externe. Documentele au fost semnate de Ion Ariton, ministrul roman al Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, si Duro Popojac, ministrul croat al Economiei, respectiv de secretarul de stat in Ministerul roman al Afacerilor Externe, Anton Niculescu, si de Andrej Plenkovic, secretar de stat pentru Integrare Europeana in Ministerul Afacerilor Externe din Croatia (AGERPRES).
Si presedintele Traian Basescu l-a asigurat pe premierul croat Jadranka Kosor, ca Romania sustine fara rezerve parcursul european al Croatiei, punctand faptul ca nu trebuie sa existe niciun fel de interpretare in aceasta privinta, anunta Agerpres. Declaratia vine dupa ce, la inceputul lunii, ministrul de externe Teodor Baconschi a avertizat ca Bucurestiul ar putea denunta unilateral monitorizarea pe Justitie si conditiona aderarea Croatiei la UE, ca raspuns la o eventuala neadmitere la spatiul Schengen.