Sari direct la conținut

Engie Romania acuza ELCEN ca a luat decizia intrarii in insolventa fara consultarea tuturor partilor implicate, periclitand situatia financiara a Distrigaz Sud Retele

HotNews.ro

ENGIE Romania, grup energetic care detine Distrigaz Sud Retele, prestator al serviciului de distributie a gazelor naturale catre Electrocentrale Bucuresti SA (ELCEN), a luat act, cu surprindere si profunda preocupare, de decizia Consiliului de Administratie al ELCEN de a initia procedura de insolventa a companiei, se arata intr-un comunicat al companiei. „Aceasta decizie, luata fara consultarea tuturor partilor implicate, va avea consecinte negative asupra situatiei financiare a Distrigaz Sud Retele, periclitand realizarea investitiilor necesare exploatarii in conditii de siguranta a retelei de distributie a gazelor naturale, atat la nivelul Municipiului Bucuresti, cat si al intregii zone operate de companie”, se precizeaza in comunicat.

Potrivit acestuia, valoarea totala a datoriilor exigibile acumulate de ELCEN fata de Distrigaz Sud Retele se cifreaza in prezent la 155 milioane de lei si vor creste semnificativ pe durata sezonului rece.

Engie Romania arata ca pe intreaga durata a relatiei contractuale, Distrigaz Sud Retele si-a dovedit, in repetate randuri, disponibilitatea pentru dialog si pentru identificarea unor solutii viabile, cum ar fi reesalonarea datoriilor ELCEN coroborata cu finantarea acestora de catre actionarul sau majoritar. In plus, in ciuda acumularii unor creante importante, Distrigaz Sud Retele a adoptat in permanenta o atitudine constructiva si responsabila, gasind solutii care sa nu aiba nicio consecinta negativa asupra alimentarii cu apa calda si caldura a clientilor RADET.

Singura solutie durabila menita sa evite falimentul ELCEN si RADET si sa garanteze, pe termen lung, aprovizionarea cu apa calda si caldura a locuitorilor din Bucuresti consta in mobilizarea imediata a unor mijloace financiare importante, atat de catre statul roman cat si de Primaria Municipiului Bucuresti, mai precizeza Engie.

ENGIE Romania face apel la autoritatile competente pentru ca, impreuna, sa implementam aceasta solutie si astfel sa nu fie afectata increderea acordata de Grupul ENGIE sectorului energetic din Romania, incredere care s-a tradus prin investitii de circa un miliard de euro de la privatizarea Distrigaz Sud pana in prezent.

Consiliul de Administratie al Elcen, companie controlata de Ministerul Energiei, a decis joi inaintarea cererii de insolventa a societatii catre Tribunalul Bucuresti, ca urmare situatiei financiare a companiei si a hotararii de miercuri a consilierilor generali ai Capitalei, de intrare in insolventa a RADET.

RADET are datorii de peste 3,5 miliarde lei catre Elcen, companie care, din cauza ca nu primeste banii de la RADET, are datorii restante catre furnizorul de gaze Romgaz si catre distribuitorul de gaze Engie. Datoriile totale ale ELCEN au ajuns la aproximativ 1,6 miliarde de lei, iar creantele inregistrate de RADET insumeaza aproximativ 3,6 miliarde de lei.

Ministrul energiei Victor Grigorescu a salutat intrarea Radet in insolventa. „Salut decizia Consiliului General al Capitalei si sper ca o posibila intrare in insolventa a RADET sa permita Regiei sa se restructureze, sa isi gestioneze mai bine banii si sa plateasca facturile la zi”, a spus Victor Grigorescu.

La randul sau, primarul Capitalei Gabriela Firea a spus ca a „lucrat bine cu ministrul energiei”. „Am lucrat bine cu ministrul Energiei, domnul Victor Grigorescu, care a inteles ca doar aceasta este sansa pentru cele doua entitati economice. Am colaborat prin intermediul domnului vicepremier Dincu si ii multumesc. Am inteles ca a transmis de fiecare data pasii evenimentelor si premierului”, a declarat Firea la Antena3.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro