Epidemia de coronavirus: Hubei raportează cel mai grav bilanț al epidemiei de până acum: 242 de noi decese și alte 15.000 de cazuri / 4.000 de medici militari, trimiși în Wuhan cu avioane ale armatei / Un român este infectat cu coronavirus în Japonia
Provincia chineză aflată în epicentrul epidemiei de coronavirus a raportat joi o creștere record a numărului de decese și de noi cazuri în contextul unei noi metode de diagnostic, iar Beijingul a demis doi lideri locali de partid după ce aceștia fuseseră criticați pentru modul de gestionare a crizei, relatează Reuters.
Oficialii din domeniul sănătății din provincia Hubei au anunțat că 242 de oameni au murit miercuri din cauza coronavirusului, cel mai negru bilanț zilnic din decembrie, când epidemia a început, și până acum, ridicând numărul total al deceselor din provincie la 1.310. Cel mai grav bilanț zilnic anterior fusese consemnat pe 10 februarie – 103 de decese.
Cele mai importante informați despre epidemie, LIVETEXT pe HotNews.ro:
00.35 UE ar putea intensifica măsurile de control la frontiere în contextul epidemiei gripale
17:50 Al 15-lea caz de infectare cu coronavirus în SUA. Este vorba de o persoană evacuată din China și care se afla în carantină în Texas (The Guardian)
16.32 China tergiversează folosirea specialiștilor internaționali trimiși acolo, au declarat mai multe surse pentru Reuters. La câteva zile după ce o primă echipă a Organizație Mondiale a Sănătății a ajuns la Beijing, autoritățile încă nu au anunțat cum va fi folosită aceasta și unde va fi trimisă.
16.07 HSBC a redus prognoza de creștere economică a Chinei de la 5,8% la 4,1%
15.17 Un sat vietnamez cu 10.000 de locuitori a fost izolat din cauza numărului de cazuri de coronavirus. Vinh Phuc, aflat la nord-vest de capitala Hanoi, are 10 dintre cele 16 cazuri din țară. Vietnamezii izolați în unități medicale primesc o alocație de hrană de 60.000 de dongi (2,3 dolari), iar cei în carantină acasă 40.000 de dongi (1,7 dolari).
15.05 Xi Jinping: China va fi capabilă, cu siguranță să minimizeze impactul epidemiei de coronavirus și va păstra avântul de devoltare economică al țării
14.22 Japonia a consemnat primul deces din cauza coronavirusului. Este vorba de o femeie cu vârsta de peste 80 de ani, fără legătură cu nava de croazieră din Yokohama. Ea locuia în prefectura Kanagawa , aflată lângă Tokyo
13.43 Un român este infectat cu coronavirus pe vasul de croazieră din Japonia – MAE român
13.38 Singapore a anunțat că numărul de cazuri a crescut cu 8 până la 58, potrivit presei locale
13.06 Miniștrii sănătății din UE țin joi o reuniune de urgență dedicată prevenirii răspândirii virusului Covid-19 în Europa. Pe continent au fost consemnate mai puțin de 50 de cazuri suspecte de infecție, dar Uniunea spune că este nevoie de acțiuni coordonate pentru a menține cifra scăzută. UE a repatriat circa 500 dintre cetățenii săi din China.
12.41 Un șofer de taxi din Tokyo, în vârstă de 70 de ani, a fost testat pozitiv cu coronavirus, potrivit televiziunii publice NHK. Potrivit unor surse, ministerul sănătății încearcă să refacă traseul contagiunii. Șoferul ar fi transportat pasageri ce păreau a fi chinezi. Acest caz poate deveni unul foarte grav din cauza numărului mare de oameni cu care ia contact un șofer de taxi dintr-un oraș mare.
11.18 Aproximativ 4.000 de doctori din armată, trimiși în Wuhan. Primii 1.400 dintre ei au ajuns joi, cu avioane militare, în epicentrul epidemiei.
Another 2,600 military medics will be sent to #Wuhan to combat #COVID2019, pushing the total number of military medics in Wuhan to 4,000. The first batch of 1,400 members arrived on Thur by military aircraft, including the Y-20 heavy cargo plane. pic.twitter.com/2WwJazHQuP
— People’s Daily, China (@PDChina) February 13, 2020
11.10 Ministrul român al sănătății a spus, în ședința de Guvern, că oricine vine în țară dintr-o zonă unde există epidemie de coronavirus este automat băgat în carantină: „14 zile durează carantina și mergem după protocoalele internaționale, în ziua a treia se face un test pentru coronavirus și apoi se repetă la externare.
10.24 Autoritățile centrale au dat, cu întârziere, bilanțul la nivel național pentru ziua de miercuri: Numărul deceselor a urcat cu 254, până la 1.367 și au fost consemnate 15.152 de cazuri noi, totalul ajungând la 59.805.
09.56 Corespondentul din Beijing al South China Morning Post, Jun Mai, spune că schimbările de conducere din Hubei nu doar că aduc lideri considerați protejați ai președintelui Xi, ci și persoane cu o mare experiență în rândul forțelor de ordine.
09.51 La peste 28 de ore de la ultimul bilanț național, cifrele pentru toată țara nu au fost actualizate. La acest moment, numărul total de cazuri confirmate este de 59.881, iar de cazuri suspecte este de 16.067. 1.368 au murit din cauza infecțiilor, iar 5.950 au fost externați din spitale după vindecare.
09.32 Enormul salt în numărul de cazuri din Hubei și schimbările de la conducerea de partid din provincie au, bineînțeles, legătură, scrie, pe Twitter, o corespondentă New York Times pentru Asia. Oferă un nou început noilor șefi. Infecțiile și decesele sunt vina predecesorilor lor. Ei au venit să rezolve situația, explică jurnalista.
09.13 Trebuie menționat că, în mod neobișnuit, comisia pentru sănătate din China nu a mai transmis până acum datele la nivel național, ci doar cele din Hubei
––––––
- Noile cifre ridică bilanțul din China la peste 60.000 de cazuri confirmate și de cel puțin 1.355 de morți. În afara Chinei continentale au fost consemnate doar două decese.
Presa locală scrie că liderul Partidului Comunist din provincie, Jiang Chaoliang , și cel din capitala Wuhan au fost dați jos din funcție. Motivele nu au fost făcute publice, dar cei doi sunt cei mai importanți lideri dați jos din funcție până acum. De asemenea, zeci de funcționari de rang mai mic din domeniul sănătății și-au pierdut slujbele pentru că nu au reușit să limiteze răspândirea epidemiei.
Creșterea abruptă a bilanțului morților a venit la o zi după ce China raportase cel mai mic număr de noi cazuri din ultimele luni, în linie cu prognoza făcută de cel mai înalt oficial chinez din domeniul sănătății, că epidemia s-ar putea încheia până în aprilie.
Alte 14.840 de cazuri au fost raportate joi numai în Hubei, în condițiile în care cu o zi înainte fuseseră anunțate 2.015 în toată țara, după ce autoritățile au început să folosească tomografia computerizată (CT) pentru a descoperi semne ale infecției cu virusul.
Anterior, în Hubei cazurile de infecție cu coronavirus erau confirmate doar cu teste ADN ce durează câteva zile. Folosirea CT, ce relevă infecțiile la plămâni, ar trebui să ajute pacienții să primească tratament mai curând, pentru a îmbunătăți șansele de vindecare, a spus comisia de sănătate din provincie.