Sari direct la conținut

ERATA Plafonarea pentru 6 luni a preturilor RCA este prevazuta in Ordonanta de Urgenta publicata in Monitorul Oficial: Cum va fi operata modificarea

HotNews.ro
Protest RCA (4), Foto: Hotnews
Protest RCA (4), Foto: Hotnews

„Guvernul plafoneaza tarifele RCA pe o perioada de 6 luni, la un nivel ce va fi stabilit de Autoritatea de Supraveghere Financiara”. Acesta a fost titlul comunicatului de presa transmis de Guvernul Ciolos in 14 septembrie, in care anunta ca a aprobat o Ordonanta de Urgenta in acest sens. Fara sa vada textul actului normativ, unele organizatii de transportatori au renuntat la proteste. Altele au continuat protestul din 15 septembrie si au plecat abia dupa ce au agreat cu ASF niste estimari privind tarifele tinta care se vor aplica timp de 6 luni. Ei bine, Ordonanta de Urgenta nu spune decat ca ASF va stabili in 30 de zile tarifele de prima (maxime) pe categorii de vehicule, dupa care, pentru o perioada de 6 luni, ASF va calcula un tarif de referinta, cu caracter orientativ, trimestrial.

  • ERATA/UPDATE 4 Oficialii Ministerului de Finante au precizat pentru HotNews.ro ca tarifele de prima (maxime) pe care trebuie sa le stabileasca ASF in termen de 30 de zile vor fi adoptate conform  art. 4 alin.  (3) din Legea concurentei nr. 21/1996, unde se precizeaza faptul ca „asemenea masuri pot fi adoptate prin hotarare (n.a Hotarare de Guvern) pentru o perioada de 6 luni, care poate fi prelungita succesiv pentru durate de cate cel mult 3 luni, cat timp persista imprejurarile care au determinat adoptarea respectivei hotarari’.
  • ‘Plafonarea preturilor RCA pentru 6 luni’ nu este prevazuta in Ordonanta de Urgenta publicata in Monitorul Oficial

Controversata Ordonanta de Urgenta privind plafonarea preturilor RCA a fost publicata luni seara in Monitorul Oficial si incepe sa-si produca efectele, efecte care potrivit asiguratorilor vor fi negative si tot mai greu de controlat si reparat. Actul normativ aprobat de Guvern fusese publicat cu cateva zile in urma (14 septembrie seara sau 15 septembrie) pe site-ul Ministerului de Finante, pentru a calma transportatorii.

  • Atentie! Ordonanta de Urgenta aprobata de Guvern in 14 septembrie si publicata pe site-ul Ministerului de Finante este diferita de ceea ce a aparut luni seara, 19 septembrie, in Monitorul Oficial

Problema principala este insa faptul ca in ambele versiuni nu se precizeaza nicaieri ca preturile vor fi plafonate sau inghetate pentru 6 luni, asa cum a anuntat Guvernul si Consiliul Concurentei.

Masurile impuse de stat pentru stabilirea preturilor RCA, se regasesc incepand cu art. 18:

  • (2) Pentru o perioada de 6 luni, calculata de la data expirarii termenului prevazut la art. 34 alin. (3), A.S.F. va calcula un tarif de referinta, cu caracter orientativ, trimestrial, pe baza daunei medii determinate statistic pentru fiecare categorie de vehicul in parte, pe baza platilor efective de daune achitate de catre asiguratorii RCA din piata si raportate la frecventa statistica a producerii evenimentelor pe categoria segmentelor de vehicule.
  • A.S.F. va publica tarifele de referinta, dauna medie si frecventa statistica a producerii evenimentelor, pe categorii de vehicule. A.S.F. va evalua efectele acestei masuri si va intocmi un raport ce va fi inaintat Consiliului Concurentei.
  • (3) Tariful de referinta prevazut la alin. (2) se aplica dupa aprobarea de catre Consiliul A.S.F. si intra in vigoare ulterior finalizarii perioadei prevazute la art. 36 alin (3).

Trimiterea in prima faza la prevederile art. 34 alin. (3) si apoi la art. 36 alin. (3) este dovada clara ca textul Ordonantei de Urgenta aprobat de Guvern in 14 septembrie si publicat pe site-ul Ministerului de Finante si textul care a apartu aseara in Monitorul Oficial sunt diferite. De altfel prima are 36 de articole, iar cea publicata in Monitorul Oficial are 41 de articole.

Explicatia pentru care initial in OUG publicat in Monitorul Oficial apare trimitere la art. 34 alin. (3) si apoi la art. 36 alin. (3) este simpla: exact aceleasi prevederi care sunt acum art. 36 alin. (3) din textul publicat in Monitorul Oficial erau stipulate in art 34 alin. (3) din Ordonanta de Urgenta aprobata si publicata pe site-ul Ministerului de Finante.

Ce se intelege pana la urma din Ordonanta de Urgenta asa cum a fost publicata in Monitorul Oficial:

Coroborand cele doua articole din Ordonanta de Urgenta publicata in Monitorul Oficial, respectiv (articolul 18 si articolul 36) se intelege ca incepand de aseara (19 septembrie), cand a intrat in vigoare Ordonanta de Urgenta pentru ca a fost publicata in Monitorul Oficial, in termen de 30 de zile, „A.S.F. va stabili tarifele de prima (maxime) pe categorii de vehiculece urmeaza a se aplica de catre societatile de asigurare RCA.Acestea vor fi adoptate conform art. 4 alin. (3) din Legea concurentei nr. 21/1996, republicata.

Si aici este un lucru foarte interesant! Articolul 4 alin (3) din Legea Concurentei, articolul in baza caruia Consiliul Concurentei a fost de acord cu plafonarea preturilor RCA si despre care Bogdan Chiritoiu spunea ca ‘a deschis cutia Pandorei’, prevede urmatoarele:

  • (3) Pentru sectoare economice determinate si in imprejurari exceptionale, precum: situatii de criza, dezechilibru major intre cerere si oferta si disfunctionalitate evidenta a pietei, Guvernul poate dispune masuri cu caracter temporar pentru combaterea cresterii excesive a preturilor sau chiar blocarea acestora. Asemenea masuri pot fi adoptate prin hotarare pentru o perioada de 6 luni, care poate fi prelungita succesiv pentru durate de cate cel mult 3 luni, cat timp persista imprejurarile care au determinat adoptarea respectivei hotarari.”

Cu alte cuvinte, Guvernul poate aproba plafonarea preturilor RCA numai prin Hotarare de Guvern, nu prin Ordonanta de Urgenta.

Problema este inca ca Ordonanta de Urgenta publicata in Monitorul Oficial nu precizeaza nimic despre termenul in care va fi adoptat Hotararea de Guvern care sa plafoneze preturile RCA pe termen de 6 luni.

In OUG se spune doar ca „de la data expirarii celor 30 de zile in care ASF stabileste tarifele de prima (maxime), pentru o perioada de 6 luni, A.S.F. va calcula un tarif de referinta, cu caracter orientativ, trimestrial, pe baza daunei medii determinate statistic pentru fiecare categorie de vehicul in parte, pe baza platilor efective de daune achitate de catre asiguratorii RCA din piata si raportate la frecventa statistica a producerii evenimentelor pe categoria segmentelor de vehicule”.

Nici o vorba deci despre tarife maxime plafonate pentru 6 luni. Cel putin nu in Ordonanta de Urgenta.

HotNews.ro a solicitat lamuriri atat de la Guvern, cat si de la Consiliul Concurentei si ASF si vom reveni cu raspunsuri imediat ce le vom primi.

  • UPDATE (13:20) Patronatele din transporturi anunta ca Ordonanta de Urgenta este nefunctionala in varianta publicata si solicita public explicatii Guvernului legate atat de eroarea din actul normativ publicat, cat si de modul in care va fi aplicata plafonarea tarifelor si nivelul acestora.

In urma articolului HotNews.ro si a reactiilor solicitate de HotNews.ro de la transportatori, acestia au reactionat marti avertizand ca OUG publicat in Monitorul Oficial este nefuntionala si cerand explicatii Guvernului:

  • Iata comunicatul integral al organizatiilor care au protestat in 15 septembrie:

„Socant, noua lege RCA – modificata aseara pe sub masa, chiar de catre ASF in Parlament!

Ordonanta de Urgenta nefunctionala in varianta publicata!

Patronatele din transporturi – FORT, UNTRR, APTE2002 s APULUM prezente astazi printr-un reprezentant la lucrarile Comisiei de Transporturi din Camera Deputatilor pe proiectul de lege RCA, au constatat cu stupoare ca materialul transmis de Senat catre aceasta comisie a fost modificat brutal in ultimele 24 de ore.

Stirbirea proiectului initial a fost facuta intr-o lipsa de transparenta totala chiar de catre reprezentantii ASF prezenti ieri la Senat, in conditiile in care niciunul din patronatele din transporturi nu a fost invitat la discutii.

Textul care prevedea introducerea tarifului de referinta ca principiu de baza in constructia tarifului de prima RCA a disparut fata de forma initiala negociata cu transportatorii, fiind de fapt un ‘copy-paste’ din Ordonanta de Urgenta a Guvernului care prevede ca tariful de referinta sa functioneze doar pentru o perioada de 6 luni, ceea ce este inacceptabil din punct de vedere al transportatorilor. O alta modificare este legata de disparitia plafonului de 25% raportat cheltuielilor administrative si de vanzare a politelor ce fusese acceptat initial in forma negociata cu Comisia de Buget Finante a Senatului.

In numai doua saptamani, dupa proteste si audieri, o parte dintre senatori isi bat joc de piata de transport, modificand total netransparent ceea ce anterior fusese agreat si asumat.

Totodata nici Ordonanta de Urgenta publicata ieri in Monitorul Oficial nu corespunde proiectului initial de OUG publicat de Ministerul de Finante, varianta publicata in Monitorul Oficial nefiind functionala intrucat exact la articolul care mentiona termenul de 6 luni in care ar functiona tariful de referinta, stabileste ca acesta sa fie cu caracter orientativ si nicidecum obligatoriu a fi alocat ca plafon maximal. La aliniatul 2 al aceluiasi articol 18 este in mod eronat mentionat art. 34, alin. 3, in loc de art. 36 alin. 3.

FORT, UNTRR, APTE2002 si APULUM au solicitat astazi membrilor Comisiei de Transporturi din Camera Deputatiilor amanarea votului si intocmirea raportului pe varianta transmisa de Senat, tocmai pentru faptul ca a fost modificata brutal si netransparent, lucru pe care cu majoritatea celor prezenti, Comisia de Transporturi l-a agreat.

Exista insa riscul ca aceste amanari sa conduca la o perioada de peste 6 luni de zile pana la care acest act normativ extrem de important sa fie aprobat si publicat, motiv pentru care FORT, UNTRR, APTE2002 si APULUM fac un apel catre toti parlamentarii din Senat si Camera Deputatilor, indiferent de culoarea politica, sa isi asume principiile stabilite initial, astfel incat acest act normativ sa imbunatateasca cu adevarat pe termen lung piata asigurarilor RCA, inlocuind abuzurile cu normalitatea.

Totodata, privitor la Ordonanta de Urgenta, FORT, UNTRR, APTE2002 si APULUM considera ca publicarea acesteia a fost amanata special pentru a depasi momentul protestelor transportatorilor si solicita public explicatii Guvernului legate atat de eroarea din actul normativ publicat, cat si de modul in care va fi aplicata plafonarea tarifelor si nivelul acestora”.

Reactia reprezentantilor celor 4 organizatii din transporturi a venit dupa ce HotNews.ro a vorbit cu acestia si a solicitat un punct de vedere.

  • UPDATE 2 Vasile Stefanescu, presedinte COTAR, pentru HotNews.ro: Maine vom face cerere de protest. Trebuie sa fim pregatiti pentru orice eventualitate

Contactat marti dimineata de HotNews.ro, inainte de publicarea acestui articol, Vasile Stefanescu, presedinte COTAR, a spus ca in cursul zilei de maine va face cerere de protest, pentru a fi pregatiti pentru orice eventualitate in care nu se respecta negocierile avute.

  • „Acum am plecat de la Comisia Transporturi din Parlament. Am obtinut o amanare de o saptamana timp in care ne vom pune la masa pentru a pune in proiectul de lege RCA ceea ce nu s-a trecut in Ordonanta de Urgenta. Si legea sa fie votata saptamana viitoare. In nici un caz proiectul de lege nu se va discuta in Plen astazi. Cel putin asa ni s-a promis.
  • Probabil asteapta sa ne vada vigilenta si dupa cum ati vazut suntem vigilenti. De asta am ajuns la Parlament dimineata si am dat comunicat de presa. S-au suparat pe mine ca am dat comunicatul de presa, acuzandu-ma ca am dat comunicatul pentru a nu fi adoptata legea. Le-am explicat ca au aparut modificari prin Ordonanta de Urgenta si ca ideea este sa scoatem o lege buna, nu una facuta pe picior.
  • Maine voi face cerere de protest. Vreau sa fim pregatiti, pentru ca nu stiu cum se va termina votul final de la Camera Deputatilor. Probabil UNSAR, asiguratorii, multunationalele vor vrea sa-si vare coada si noi trebuie sa fim pregatiti pentru orice. Maine facem cerere de protest ca sa fim pregatiti pentru orice eventualitate. Le-am zis azi parlamentarilor din Comisia de Transporturi ca nu cred ca ar vrea sa aduca COTAR 20.000 de vehicule in fata Camerei Deputatilor. Asta a fost ultimul meu cuvant‘, a declarat pentru HotNews.ro Vasile Stefanescu, preseidntele COTAR.

UPDATE3 Guvernul: Ordonanta de Urgenta legata de RCA a fost publicata pe site-ul http://www.mfinante.gov.ro asa cum a fost aceasta aprobata in sedinta Executivului. Actul normativ publicat in Monitorul Oficial cuprinde si punctul de vedere al Consiliului Legislativ. Specialistii din C.L. au avut o serie de observatii ce tin de tehnica legislativa, inglobate in actul normativ transmis Monitorului Oficial, asa cum prevede procedura de aprobare a actelor normative de catre Guvern.

Astfel, Guvernul a respectat prevederile articolului 9 din Legii 24/2000, alineatele 2 si 4:

(2) Dupa elaborarea lor si incheierea procedurii de avizare prevazute la alin (1), proiectele de legi, propunerile legislative, precum si proiectele de ordonante si de hotarari cu caracter normativ ale Guvernului se supun in mod obligatoriu avizarii Consiliului Legislativ.

(4) Observatiile si propunerile Consiliului Legislativ privind respectarea normelor de tehnica legislativa vor fi avute in vedere la definitivarea proiectului de act normativ. Neacceptarea acestora trebuie motivata in cuprinsul actului de prezentare a proiectului sau intr/o nota insotitoare.”

  • ERATA/UPDATE 4 Oficialii Ministerului de Finante au precizat pentru HotNews.ro ca tarifele de prima (maxime) pe care trebuie sa le stabileasca ASF in termen de 30 de zile vor fi adoptate conform  art. 4 alin.  (3) din Legea concurentei nr. 21/1996, unde se precizeaza faptul ca „asemenea masuri pot fi adoptate prin hotarare (n.a Hotarare de Guvern) pentru o perioada de 6 luni, care poate fi prelungita succesiv pentru durate de cate cel mult 3 luni, cat timp persista imprejurarile care au determinat adoptarea respectivei hotarari’.

UPDATE Precizarile integrale oferite de Ministerul de Finante:

„Referirile legate de plafonarea tarifelor RCA pot fi regasite in Ordonanta de urgenta privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertelor persoane prin accidente de vehicule si de tramvaie publicata in Monitorul Oficial, la articolul 36, alin 3. Acolo se spune clar faptul ca: ‘In termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, ASF va stabili tarifele de prima (maxime) pe categorii de vehicule ce urmeaza a se aplica de catre societatile de asigurare RCA. Acestea vor fi adoptate conform art. 4 alin. 3 din Legea concurentei nr. 21/1996, republicata’.

Astfel, potrivit art. 4 alin. 3 din Legea concurentei nr. 21/1996, ‘(..) Guvernul poate dispune masuri cu caracter temporar pentru combaterea cresterii excesive a preturilor sau chiar blocarea acestora. Asemenea masuri pot fi adoptate prin hotarare pentru o perioada de 6 luni, care poate fi prelungita succesiv pentru durate de cel putin 3 luni, cat timp persista imprejurarile care au determinat adoptarea respectivei hotarari.’

In ceea ce priveste tariful de referinta, respectiv tariful aplicat dupa ridicarea masurii de plafonare, informatiile pot fi gasite la art. 18, alin 2.

De asemenea, pentru a avea o imagine clara a publicarii prezentei Ordonante de urgenta, va rog sa luati in considerare urmatoarele:

Ordonanta de Urgenta, asa cum a fost ea aprobata in sedinta Executivului, a fost publicata pe site-ul MFP in ziua adoptarii ei tocmai pentru a putea fi consultata in cel mai scurt timp de catre opinia publica.

Actul normativ publicat in Monitorul Oficial cuprinde si punctul de vedere al Consiliului Legislativ. Specialistii din CL au avut o serie de propuneri si observatii ce tin de tehnica legislativa ce au fost avute in vedere in actul normativ transmis Monitorului Oficial, asa cum prevede procedura de aprobare a actelor normative de catre Guvern. Guvernul a respectat prevederile articolului 9 din Legii 24/2000, alineatele 2 si 4:

  • (2) ‘Dupa elaborarea lor si incheierea procedurii de avizare prevazute la alin (1), proiectele de legi, propunerile legislative, precum si proiectele de ordonante si de hotarari cu caracter normativ ale Guvernului se supun in mod obligatoriu avizarii Consiliului Legislativ’.
  • (4) ‘Observatiile si propunerile Consiliului Legislativ privind respectarea normelor de tehnica legislativa vor fi avute in vedere la definitivarea proiectului de act normativ. Neacceptarea acestora trebuie motivata in cuprinsul actului de prezentare a proiectului sau intr-o nota insotitoare’.

UPDATE5 ASF: ‘Prin coroborarea art. 18 alin. 2 cu art. 36 alin. 3 din Ordonanta de Urgenta nr. 54/19.09.2016, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) va stabili, in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a OUG, tarifele de prima (maxime) pe categorii de vehicule ce urmeaza a se aplica de catre societatile de asigurare care practica RCA. Acestea vor fi adoptate, conform art. 4 alin. (3) din Legea concurentei nr. 21/1996, republicata, prin Hotarare de Guvern la propunerea ASF si cu avizul Consiliului Concurentei si al Ministerului Finantelor Publice. Dintr-o eroare materiala, art.18 alin. 2 din OUG nr. 54/19.09.2016 face referire la art. 34 alin. 3, in loc de art.36, alin. 3. Aceasta eroare va fi corectata in Monitorul Oficial’.

UPDATE6Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei: „Notiunea de ‘plafonare’ nu apare in textul actului normativ pentru ca preturile pot fi plafonate doar in baza Legii Concurentei. Din acest motiv ordoananta de urgenta face referire la articolul 4 din Legea Concurentei.”

  • Redam integral precizarile lui Bogdan Chiritoiu, presedintele, Consiliului Concurentei:

„Ordonanta de Urgenta prevede exact mecanismul care a fost discutat saptamana trecuta la Guvern si prezentat Parlamentului. Adica, in 30 zilei ASF trebuie sa calculeze tariful maximal pentru fiecare categorie. Acest tarif reprezinta nivelul la care va fi plafonat pretul RCA si care va fi aprobat prin Hotarare de Guvern, cu avizul nostru, al Consiliului Concurentei. Conform Legii Concurentei inghetarea preturilor se face pentru 6 luni. Cu alte cuvinte, pretul RCA nu va avea voie sa depaseasca nivelul stabilit. Companiile vor putea sa vanda sub acest nivel, dar nu vor putea sa il depaseasca.

Dupa aceste 6 luni, urmatoarele 6 luni vor fi propuse niste tarife de referinta, orientative, pentru ca toti cumparatorii de RCA sa stie care ar fi un pret normal, in oprinia reglementatorului pietei. Daca dupa 6 luni de plafonare a pretului si 6 luni de pret de referinta nu vor mai fi disfunctionalitati si nu va mai fi dispersie foarte mare de pret pentru polite similare, inseamna ca piata functioneaza de la sine si nu mai este nevoie de interventia exceptionala a statului.

Notiunea de ‘plafonare’ nu apare in textul actului normativ pentru ca preturile pot fi plafonate doar in baza Legii Concurentei. Din acest motiv ordoananta de urgenta face referire la articolul 4 din Legea Concurentei.”

Concluzii: referitoare la plafonarea preturilor RCA pentru 6 luni:

  • 1. Incepand de luni, 19 septembrie, cand OUG a fost publicata in Monitorul Oficial, ASF are 30 de zile sa stabileasca tarifele de prima (MAXIME) pe categorii de vehicule ce urmeaza a se aplica  de  catre  societatile  de  asigurare  RCA.  Aceste tarife  vor  fi  adoptate  conform  art.  4 alin.  (3) din Legea concurentei nr. 21/1996, unde se precizeaza ca „asemenea masuri pot fi adoptate prin hotarare (n.a Hotarare de Guvern) pentru o perioada de 6 luni, care poate fi prelungita succesiv pentru durate de cate cel mult 3 luni, cat timp persista imprejurarile care au determinat adoptarea respectivei hotarari’.
  • 2. Prin urmare, tot in aceasta perioada de 30 de zile, Executivul va trebui sa adopte prin Hotarare de Guvern aceste tarife MAXIME (pentru ca prin OUG nu se poate potrivit Legii Concurentei)
  • 3. Dupa ce Guvernul va aproba prin Hotarare aceste tarife maxime, acestea vor fi aplicate de asiguratori timp de 6 luni, cu posibilitatea prelungirii succesive pentru durate de cate cel mult 3 luni, daca problemele persista.
  • 4. Dupa aceste 6 luni (sau cate vor fi) de tarife de prima MAXIME, ASF va stabili tarife de REFERINTA, care vor avea caracter orientativ si vor fi valabile tot pentru 6 luni.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro