Sari direct la conținut

Este posibil ca Rusia să fi folosit „un nou tip de bombă ghidată” pentru a ataca orașul ucrainean Harkov, spun oficialii locali

HotNews.ro
Clădiri din Harkov distruse de bombardamente rusești, Foto: Ihor TKACHOV / AFP / Profimedia
Clădiri din Harkov distruse de bombardamente rusești, Foto: Ihor TKACHOV / AFP / Profimedia

Este posibil ca Rusia să fi folosit un nou tip de bombă teleghidată în atacurile aeriene asupra orașului Harkov din nord-estul Ucrainei, care au ucis cel puțin o persoană miercuri, au declarat oficiali locali, potrivit AFP.

Oficialii au declarat că patru copii, inclusiv un bebeluș de trei luni, se numără printre cele 19 persoane rănite în Harkov în ultimele lovituri de la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina în 2022, dintre care unele au provocat pene de curent, inclusiv în Harkov.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a condamnat atacul ca fiind „teroare rusească”, iar Volodimir Timoșenko, șeful poliției regionale din Harkov, a declarat că Moscova ar fi putut folosi un nou tip de bombă teleghidată pe care a descris-o ca fiind UMPB D-30.

„Este ceva între o bombă aeriană ghidată, pe care ei (rușii) au folosit-o recent, și o rachetă. Este o bombă zburătoare, ca să spunem așa”, a declarat Timoșenko la locul loviturii.

Guvernatorul regional Oleh Sinhubov a sugerat, de asemenea, că este posibil ca Moscova să fi folosit un nou tip de bombă, spunând: „Se pare că rușii au decis să își testeze bombele modificate pe locuitorii caselor”.

„Conform datelor preliminare, inamicul a lovit astăzi Harkovul cu o rachetă ghidată de mare calibru pentru prima dată”, a precizat guvernatorul pe Telegram.

„Harkovul a fost lovit de bombe aeriene – pentru prima dată din 2022”, a anunţat la rândul său Serhii Bolvinov, şeful departamentului de investigaţii al poliţiei regionale, pe Facebook.

Rusia nu a comentat imediat comentariile acestora. Aceasta neagă că ar fi vizat civili, deși războiul a ucis mii de oameni, a dezrădăcinat milioane de oameni și a distrus orașe și localități.

Două clădiri rezidențiale și o instituție medicală au fost parțial distruse, iar un total de 14 clădiri, inclusiv o unitate de învățământ, au fost avariate, a declarat guvernatorul regional Oleh Sinehubov pe messengerul Telegram.

Atacuri frecvente

Poliția a izolat o clădire rezidențială de cinci etaje care a fost lovită, cu ferestrele aruncate în aer și balcoanele grav avariate.

„Este un noroc mare că suntem în viață. Unii oameni au fost ghinioniști. O persoană a fost ucisă, alții au răni provocate de schije”, a declarat Katerina Velniciuk, care se afla cu prietenul ei în clădire când aceasta a fost lovită.

La fața locului, un bărbat cu capul bandajat a răscolit printre dărâmăturile unui apartament avariat în căutarea a două pisici, pe care le-a găsit în cele din urmă în viață.

Un cadavru acoperit cu o jachetă zăcea lângă intrarea în clădire. Pe trotuar era sânge.

Harkov și regiunea înconjurătoare au fost atacate frecvent cu rachete și drone în cei peste doi ani de război, dar utilizarea de bombe ghidate de calibru mare este neobișnuită pentru oraș.

„Teroarea rusă împotriva orașului devine din ce în ce mai odioasă”, a declarat Zelenski pe X și a îndemnat aliații Ucrainei să furnizeze mai multe sisteme de apărare aeriană și avioane de luptă.

„Nu există nicio explicație rațională pentru motivul pentru care Patriots (rachete), care abundă în întreaga lume, încă nu aapără cerul Harkovului și al altor orașe și comunități atacate de teroriștii ruși”, a spus el.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro