Este posibil sfarsitul internetului?
Întrebarea este, într-adevăr, ciudată, dar a fost una dintre temele de discuție din cadrul unei întălniri a specialiștilor în știință și tehnologie, de la institutul de cercetare Royal Society din Londra. Mai exact este vorba despre anticiparea unei crize cauzate de creșterea rapidă a consumului media pe canale online precum Netflix și Youtube, conform NewScientist.com.
Această problemă poate apărea din motive pur fizice: există o limită a cantității de informație ce poate fi transmisă, fie că este vorba despre conexiunile prin cablu, cupru sau fibră optică. Această limită a fost descoperită în anul 1940 de către Claude Shannon, cunoscut sub titlul de „tatăl teoriei informației”, și depinde de lungimea de undă a canalului prin care se face transferul. Mai precis, este vorba despre capacitatea pe care o are canalul de transfer, măsurată în numărul de frecvențe, dar și despre rata semnalului, (SNR sau signal-to-noise ration).
De-a lungul timpului, cercetătorii au căutat soluții pentru îmbunătățirea semnalului și creșterea capacității de transfer a datelor, pentru a face față volumului de date furnizate prin intermediul canalelor online. Însă problema cu care ne confruntăm în prezent este legată de această limită maximă a volumului de informație transmis, care, dacă ajunge la o intensitate mare, afectează rata de semnal a conexiunii. „Nu se poate obține o capacitate infinită a cantității de informație transmisă prin fibră optică,” afirmă Andrew Ellis de la Universitatea Aston din Birmingham, care a organizat întâlnirea ce a avut loc săptămana trecută.
Limita este estimată la 100 de terabits pe secundă și ar putea fi atinsă în următorii 5 ani, susține René-Jean Essiambre, cercetător al firmei de comunicații Alcatel-Lucent.
În căutarea de soluții pentru evitarea acestei crize, Polina Bayvel, specialist în fibre optice, a dezvoltat o tehnică de analiză a interferențelor ce apar în timpul transferului de date, reușind să anticipeze distorsiunea informației și să îmbunătățească rata de semnal a transferului. O altă soluție constă în dezvoltarea de noi fibre ce conțin mai multe nuclee responsabile cu transmiterea datelor. Însă până la comercializarea acestor soluții, singura opțiune rămâne restricționarea ratei de transfer. Cu toate astea, „nu cred că internetul se confruntă cu o criză”, a declarat pentru NewScientist.com, Andrew Lord, cercetător în domeniul telecomunicațiilor.