Sari direct la conținut

Eu cu cine votez?

Contributors.ro
Stefan Vlaston, Foto: Arhiva personala
Stefan Vlaston, Foto: Arhiva personala

Am promis cititorilor mei ca voi analiza sansele si impactul aparitiei unui nou partid. Mi-a luat-o inainte Dan Tapalaga. Vad ca si Mircea Cartarescu abordeaza acelasi subiect. Foarte bine. Prin analiza mai multor puncte de vedere exista sansa ca toti cei care ne citesc sa-si formuleze propria opinie, cat de cat documentata.

Mai intai subliniez din nou faptul ca sunt un sustinator neconditionat al modernizarii si reformarii statului roman. Si a infrastructurii mentale a romanilor. Prima si singura forta politica care si-a asumat aceasta misiune aproape imposibila este actuala coalitie de guvernare, impreuna cu presedintele Basescu. Cu riscul sinuciderii politice. Asa ceva nu te poate lasa indiferent. Am salutat in multe articole aceasta asumare politica atragandu-mi critici pe masura.

Dar PD-L, principalul partid al coalitiei de guvernare, are el insusi nevoie de o reforma profunda. Va fi in stare s-o duca pana la sfarsit? Va fi viitorul congres al PD-L momentul zero al schimbarii la fata? Doar viitorul ne poate raspunde la aceasta intrebare.

Scheletele din dulapul PD-L

Imi scria un comentator: faptul ca va asumati public simpatia (politica) fata de PD-L, va da dreptul moral sa-l si criticati, fara sa fiti catalogat imediat drept opozant politic.

  • Actuala coruptie din vami  exista si in 2005-2007, si in 2009-2010. Totusi, cu Vasile Blaga la interne (mai putin 2009), cu ministri de finante, sefii vamilor si ANAF din PD-L, nu s-a luat nicio masura de eliminare a coruptiei din vami. Drept urmare, s-a ajuns in stare de metastaza infractionala de azi si doar presiunea UE a facut CSAT-ul  impreuna cu serviciile de informatii sa ia masuri. In al 13-lea ceas.
  • Exista vreo legatura intre “pionii” din vami si inalte fete din partid si din stat? Toate numirile in sistemul vamal se fac de la centru, de catre Sorin Blejnar, seful ANAF. Daca ar fi numit oameni integri si verticali, de tipul lui Daniel Morar sau Codruta Kovesi, nu s-ar fi ajuns aici. Unde au fost parghiile de control, ancheta si sanctiune administrativa? De ce n-au fost inventate si activate? Nimeni din PD-L nu raspunde la aceste intrebari.
  • Eugen Petrescu este  cel care ar fi facilitat întâlnirea dintre şeful Vămilor, Radu Traian Mărginean şi fostul şef al Vămii Halmeu, Nicoleta Dobrescu. Membru fondator al PD, fara functii politice vizibile, locuind intr-un apartament din Ferentari dar conducand o masina de zeci de mii de euro, sponsor generos cu multe sute de milioane al campaniilor PD-L, participant la multe dintre sedintele staffului de partid, Eugen Petrescu este una din eminentele cenusii ale PD-L. Pe care Vasile Blaga il cunoaste ca simplu coleg de partid. Unul din cei 150.000 sau mai multi, pe care Vasile Blaga ii cunoaste (sau nu?) de asemenea, dar care nu apar in fotografii de la sedintele de partid, cum apare Eugen Petrescu.
  • Radu Traian Marginean este invinuit de procurorii DNA de fapte de coruptie in cazul vamii Halmeu. El a numit-o pe Nicoleta Dobrescu, in schimbul a 130.000 de euro. Vasile Blaga, cel care l-a promovat in trecut, spune ca ii acorda increderea chiar in aceste conditii. Adica, sa intelegem noi,  e vorba doar de razbunarea “regelui” care vrea sa-l elimine din cursa pentru sefia partidului. Marginean a fost numit seful vamilor de catre Emil Boc, la propunerea lui Blaga.
  • Gheorghe Falca, secretar executiv al PD-L, propunerea Elenei Udrea pentru sefia partidului,  trage de 3 ani de un proces penal.  Un teren de 5,2 hectare, situat in zona centrala a Aradului, a fost vandul de Consiliul Local firmei Elcon, in 2006, pentru circa 840.000 de euro. O zi mai tarziu, compania a vandut terenul pentru aproape 2,94 milioane de euro. Procurorii sustin ca imobilul a fost subevaluat de comisia de negociere a Consiliului Local ca urmare a influentei exercitate de primarul Gheorghe Falca, care ar fi primit mita, de la patronii Elcon. Mai exact, spun anchetatorii, in martie 2005 Falca ar fi primit, in schimbul unui apartament de 90 de metri patrati la etajul noua al unui bloc vechi o casa de 242 de metri patrati, in centrul Aradului. „Diferenta valorica dintre cele doua imobile este de 111.550 euro.  In 2010 a fost cel care a aparat onoarea partidului impotriva propunerilor Monicai Macovei de a introduce in statut criterii dure de integritate pentru accesul in conducerea partidului
  • Antonie Solomon, abia iesit din inchisoare, este ales seful filialei PD-L din Craiova, iar Mircia Gutau, neiesit din inchisoare, fiind condamnat definitiv, este votat de catre consilierii PD-L cetatean de onoare al orasului Valcea. Nicio reactie din partea conducerii partidului.
  • Monica Iacob Ridzi si Dan Pasat nu pot fi anchetati de DNA pentru ca parlamentul, cu acceptul majoritatii, nu-i lasa din brate. Exact ca in cazul Nastase, Bivolaru  si Nicolescu. Nicio deosebire. Sunt “ai nostri” si trebuie sa-i aparam.
  • Deputatul PD-L, Daniel Buda,  ii exonereaza de raspundere penala pe avocatii care au comis infractiuni, printr-un amendament la Legea avocatilor, amendament retras de guvern prin OUG.
  • Reformele, desi necesare, au pornit cu mare intarziere si inainteaza pe bajbaite. Multi economisti independenti spun, de exemplu, ca Legea salarizarii unitare a bugetarilor nu tine cont de performante si rezultatele muncii, salarizeaza functia, nu performanta.
  • Profesionisti nu prea exista in structurile administratiei centrale sau locale. Sunt inlocuiti de politruci, fosti lipitori de afise, sponsori mai mult sau mai putin generosi.
  • De restructurarea ministerelor de finante si de interne nu se mai vorbeste. Dupa ce l-au sechestrat in birou pe ministrul Ialomiteanu si l-au urcat pe masa din holul ministerului sa le promita revenirea la stimulente, lucrurile au reintrat in normal. Confirmand vorbele ministrului Vladescu : « stimulentele se dau preferential, conditionate de revenirea unei parti din ele la conducerile institutiilor, pentru ca apoi sa fie redistribuite in sistem piramidal ».
  • Lucrarile de infrastructura, inclusiv in ultimii doi ani, au fost realizate la sume care sfideaza bunul simt. Nu exista, cum n-au existat niciodata in ultimii 20 de ani, analize si rapoarte post finantare.
  • Cine ar trebui sa compare averile declarate cu impozitele platite la fisc? Ce este asa de greu? Vom constata peste cativa ani ca s-a intamplat la fel ca la vami: se stia dar se tacea.

In fine, acestea sunt cele de care mi-am amintit, fara sa fac o cercetare amanuntita si speciala.

Se poate reforma PD-L, in aceste conditii, pana la congresul din mai? Greu de spus. Indecizia premierului Boc, filosofia conform careia pana la o hotarare definitiva a justitiei demnitarii si conducatorii PD-L sunt considerati curati ca lacrima, in loc sa fie dati afara din partid, nu-mi lasa prea multe sperante. Daca alaturi de greutatile economice de care nu este vinovat, se va adauga perceptia ca PD-L se PSD-rizeaza pe zi ce trece, ca practica acelasi mod de politica: dai banu’ la partid si vei primi contracte si functii publice, nu vad o revenire a sa in gratiile electoratului.

Este dezirabil, posibil si necesar un nou partid politic?

Macar pentru ridicarea stachetei, pentru cresterea competitiei reale, pentru ca electoratul sa nu aleaga in continuare raul cel mai mic, raspunsul este da.

Iata argumente.

  • S-au separat apele. Cei care au facut pactul cu diavolul, si-au dat banii, constiinta si credinta pentru partide, se stiu. Se stiu si ceilalti. Activeaza in societatea civila sau asteapta ocazia sa-si puna profesionalismul in slujba societatii.
  • Cetatenii s-au saturat sa tot aleaga mereu raul cel mai mic. Hotii  mai putin hoti. Toate activele economiei comuniste au disparut in neant, in schimbul a  150 km de autostrada.
  • Exista un orizont de asteptare urias. Majoritatea populatiei se intreaba ce blestem o fi cazut pe capul nostru de nu reusim sa avem o clasa politica responsabila, care sa se ocupe de evolutia economiei si societatii romanesti si mai putin de propria imbogatire.
  • Este posibila o noua paradigma pentru  activitatea  de partid. O echipa de specialisti in varii  domenii de activitate, uniti de un proiect comun si de aspiratii comune. Fara bani prea multi si structuri locale. Care sa cumpere voturi cu ulei, faina si malai iar apoi sa solicite contracte si functii publice. Iata un model care ar putea functiona si la noi, asa cum a functionat in Cehia.
  • Sponsorizari fara conditii, de la romani din diaspora si de la cei din tara care doresc sa construiasca o noua societate pentru copiii si nepotii lor ar asigura un minimum de finantare, dublata de campania prin internet si retelele de socializare.
  • Ce lider ar avea noul partid? Cea mai indreptatita ar fi Monica Macovei. Denumita “samuraiul fragil”, pentru determinarea cu care lupta impotriva coruptiei, este creatoarea DNA si ANI, singurele care, alaturi de DGA, functineaza cu motoarele in plin. Iar propunerile sale pentru conducerea DNA si Parchetului General, Daniel Morar si Codruta Kovesi,  isi arata si acum valabilitatea.
  • Presedintele Basescu nu doreste un nou partid. Poate pentru ca nu stie in ce termeni va colabora cu acesta. In ciuda faptului ca de curand a declarat ca “ nu mai asteapta nimic de la actualul PD-L”.
  • Exact ca in disperarea egiptenilor de a vedea o fata noua la carma tarii, disperarea romanilor se apropie de cotele din ’89. Personal nu mai pot inghiti gogosile liderilor de partid care ne jignesc inteligenta. Abia astept sa vad fete noi, inteligente, diferite de acelea de azi.

Lucrurile se vor transa la viitorul Congres al PD-L din mai 2011. Daca motiunea castigatoare nu va avea clare criterii de integritate, daca echipa castigatoare va cuprinde oameni compromisi, cu averi uriase dar nejustificate, daca nu vor fi eliminati demnitarii si parlamentarii care au probleme cu justitia, cred ca vor incepe pregatirile pentru un nou partid de dreapta. Cum de la PSD si PNL, separat sau impreuna, nu mai este nimic de asteptat, asa cum arata acum programele si actiunile lor (jos Basescu, jos Boc-reprezinta principalele repere programatice), singura sansa pentru continuarea reformarii si modernizarii tarii ar fi un nou partid. Cu oameni necompromisi, fara schelete in dulap. Buni profesionisti, cu importante conexiuni internationale, specialisti in dezvoltare durabila, care nu s-au batut cu caramida in piept ca sa arate cat de valorosi sunt. Au asteptat cuminti si linistiti sa le vina randul.

Pentru oamenii onesti si capabili vine intotdeauna timpul sa-si arate priceperea, in folosul lor, al natiunii si viitorului acestei tari.

Este posibila, in Romania, o politica bazata pe caracter si principii?

Sper sa vedem in curand ca raspunsul este afirmativ.

Alba ca Zapada vine vara!

Citeste si comenteaza pe Contributors.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro