Sari direct la conținut

Euroasig a intrat in faliment, banii pe polite vor fi recuperati de la Fondul de Garantare

HotNews.ro

Societatea de asigurare-reasigurare Euroasig nu a reusit sa-si restabileasca situatia financiara in ciuda mai multor masuri luate si a intrat in procedura de faliment, a anuntat marti Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). Potrivit legislatiei in vigoare, sumele cuvenite celor care au incheiat contracte de asigurari cu compania vor fi recuperate de la Fondul de Garantare.

„In pofida tuturor demersurilor, masurile aplicate in cadrul procedurii de redresare financiara nu au condus la atingerea scopului urmarit si la inlaturarea cauzelor care le-au generat, situatia financiara a asiguratorului nefiind restabilita si, astfel, drepturile si interesele legitime ale asiguratilor fiind puse in pericol”, se arata in comunicatul CSA.

Compania, aflata anterior in redresare financiara prin administrare speciala, a luat mai multe masuri precum diminuarea cheltuielilor prin inchiderea unor reprezentante, reduceri de personal si a cheltuielilor de administrare, insa fara rezultate pozitive.

Astfel, potrivit legii, CSA a decis stabilirea starii de insolventa a Euroasig si declansarea procedurii de faliment impotriva acesteia.

Astfel, potrivit legii, CSA a decis stabilirea starii de insolventa a Euroasig si declansarea procedurii de faliment impotriva acesteia. Arbitrul asigurarilor a decis de asemenea ca Euroasig sa ia „toate masurile necesare pentru notificarea asiguratilor cu privire la obligatia lor de a denunta/rezilia contractele de asigurare incheiate cu societatea, cat si cu privire la dreptul acestora de a recupera de la Fondul de Garantare primele de asigurare achitate, aferente acestor contracte, proportional cu perioada cuprinsa intre momentul denuntarii si cel al expirarii duratei lor de valabilitate”.

Potrivit raportarilor asiguratorului, la sfarsitul lunii septembrie 2008, acesta avea in evidenta un numar de 1.977 dosare de daune avizate si nelichidate (din care 1.731 pentru contracte de asigurari de mijloace de transport terestru, altele decat cele feroviare) pentru care avea constituite rezerve de dauna in valoare bruta de 4.600.023 lei.

Euroasig detinea, la aceeasi data, o cota totala de piata de 0,18% in functie de primele brute subscrise si avea in portofoliu 16.813 de contracte de asigurare in vigoare.

Euroasig sustine ca a avut investitori, dar sechestrul pe actiuni a impiedicat preluarea companiei

Societatea Euroasig sustine ca a avut investitori din Israel, Franta si Romania, printre care societatea Grawe Romania, care au fost dispusi sa cumpere societatea, dar sechestrul pe actiuni a impiedicat orice tranzactie, a declarat pentru NewsIn administratorul special al firmei, Nicolae Crisan.

Sechestrul asigurator asupra actiunilor Euroasig a fost impus ca urmare a unui proces intre actionarii societatii – BKP Trust Invest (detine 74,5% din actiunile Euroasig) si BKP Trading Impex (25,5%) -, pe de o parte, si Rafo Onesti. BKP Trust Invest si BKP Trading fac parte din grupul Balkan Petroleum, controlat de omul de afaceri Marian Iancu.

Euroasig urma sa devina solvabila in cazul preluarii acesteia de catre Grawe Romania, a mentionat Crisan.

„Neavand in timp util sechestrul ridicat de pe actiuni – sau inlocuite actiunile cu un alt bun intr-o valoare echivalenta – nu s-a putut tranzactiona nimic din ce ar fi trebuit sa fie actiuni ale Euroasig. In aceste conditii, toti investitorii care au prezentat scrisoare de intentie au renuntat sa mai negocieze o eventuala preluare a societatii”, a mai spus Crisan.

El a adaugat ca ultimul investitor care a renuntat la preluare a fost Grawe Romania, care a anuntat in urma cu circa doua satamani ca nu mai este interesata de o eventuala preluare, in conditiile in care statutul actiunilor societatii nu a fost clarificat.

„Societatea Grawe Romania a fost dispusa sa plateasca circa doua milioane euro pentru a prelua societatea Euroasig, achitand inntr-o prima faza un milion euro”, a mentionat Crisan. El a adaugat ca restul de bani urma sa fie investit in afacerile companiei, in functie de necesitati.

„(…) in conditiile actuale nimeni nu este dispus sa plateasca circa doua milioane euro pe ceva ce nu stie cand se va materializa”, a mai spus acesta, pentru NewsIn.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro