Euroins: Vânzările de RCA au scăzut, în timp ce valoarea daunelor plătite a crescut constant. Care este cea mai mare despăgubire plătită în 2021
Euroins, al doilea mare asigurător RCA din România, a anunțat joi o scădere a vânzărilor de polițe RCA în primul trimestru din 2021, în linie cu strategia de reducere a expunerii pe acest sector, asiguratorul subliniind însă că volumul daunelor plătite a crescut constant. În 2021, compania a înregistrat peste 60.000 de dosare de daună și a plătit pentru toate reparațiile auto și vătămările corporale peste 400 de milioane de lei. Una dintre cele mai mari despăgubiri plătite în 2021 se ridică la peste 3,6 milioane de lei.
Compania a anunțat joi finalizarea auditului financiar pentru anul 2020 și rezultatele aferente primului trimestru al anului 2021, care reflectă repoziționarea companiei, numirea unui nou director general și îmbunătățirea managementului riscurilor.
Auditul financiar a fost realizat de Grant Thornton, una dintre cele mai importante organizații mondiale de audit și consultanță financiară.
„Experții auditorului Grant Thornton au confirmat poziția stabilă și solvabilitatea Euroins România. În urma măsurilor întreprinse de conducere și acționari în 2020, acoperirea cerinței de capital de solvabilitate, în temeiul directivei SII, ajunge la 118,5%, iar acoperirea cerinței de capital minim este de 278,4%. Astfel, compania respectă toate cerințele legale.”, se arată în comunicatul de presă al asigurătorului.
La începutul acestui an, Euroins România a început un proces complex de repoziționare pe piața asigurărilor, cu o strategie centrată pe trei piloni principali: creare de valoare adaugată pentru clienți, diversificarea polițelor de asigurare și digitalizare. În conformitate cu strategia de scădere a expunerii în sectorul RCA și pentru a realiza o creștere sănătoasă și durabilă pe piața românească, Euroins și-a reîmprospătat produsele non-RCA, începând cu servicii de asistență rutieră, start casco și polițe de sănătate.
- Euroins și City Insurance sunt cei mai mari asigurători RCA din țară, dar și companiile cu cele mai mulre reclamații pentru probleme la plata daunelor.
Ministerul de Finanțe a scos spre dezbatere, în data de 22 aprilie 2021, un proiect de Ordonanță de Urgență care va introduce mecanismul de decontare directă obligatorie la asigurările auto RCA precum și stabilirea unor tarife de referință la reparațiile auto și închirierea auto (rent-a-car), două măsuri menite să rezolve pe de o parte duopolul din piața RCA, în care City Insurance și Euroins au 75% din totalul asigurărilor auto și au multe reclamații, iar pe de altă parte să se evite creșterea valorii daunelor din cauza costurilor exagerate la reparații ale unor service-uri auto.