Sari direct la conținut

Europa cauta alternative la gazul rusesc

HotNews.ro
Harta Gazprom, Foto: Gazprom
Harta Gazprom, Foto: Gazprom

Liderii europeni se intalnesc saptamana viitoare la Bruxelles, ocazie cu care vor cauta modalitati de a diminua dependenta blocului comunitar de gazul rusesc, pregatindu-se totodata sa impuna sanctiuni economice Moscovei, ca urmare a implicarii in criza din Ucraina, scrie EUobserver.

„Consiliul European este ingrijorat de rata ridicata de dependenta energetica a Europei, in special de gaz, si cere eforturi marite pentru a o reduce, in special in statele membre cele mai dependente”, se arata intr-un draft al concluziilor summitului, vazut de EUobserver.

Importurile de gaz natural lichefiat (LNG) – inclusiv din SUA unde revolutia gazelor de sist a scazut preturile – ar reprezenta o optiune, alaturi de imbunatatirea eficientei energetice, o mai buna infrastructura, cresterea capacitatii de stocare a gazelor si – un tel pe termen lung – cresterea productiei locale de energie solara si eoliana.

„Obiectivele de perfectionare a pietei interne de energie pana in 2014 si de dezvoltarea a interconexiunilor astfel incat sa punem capat, pana in 2015, oricarei izolari a unuia dinte statele membre de retelele europene de gaz si electricitate, raman prioritare”, se arata in draftul concluziilor.

O parte a reactiei UE la invazia Ucrainei de catre Rusia a fost inghetarea proiectului conductei South Stream care ar fi crescut dependenta tarilor din sud-estul Europei de gazul rusesc.

„Nu accelerez discutiile privind gazoducte precum South Stream. Vor fi intarziate”, a declarat saptamana aceasta comisarul european pentru Energie, Guenther Oettinger, pentru Die Welt.

Dependenta de importurile din Rusia variaza considerabil intre statele membre: Bulgaria importa in jur de 90% din necesarul sau, in timp ce Romania – care dispune inca de propriile rezerve de petrol si gaz, precum si de hidrocentrale si centrala nucleara de la Cernavoda – importa din Rusia in jur de 25% din gazul necesar.

Germania importa din Rusia in jur de 35% din necesarul de gaz, in timp ce Marea Britanie si Franta aproape deloc, pentru ca ambele importa LNG iar Franta dispune de centrale nucleare.

Pe de alta parte, Polonia – care importa circa 70% din necesarul sau de gaze din Rusia – Ungaria, Republica Ceha si Slovacia – asa-numitul Grup de la Visegrad – au cerut Statelor Unite sa indeparteze obstacolele legislative din calea exporturilor de gaze americane spre Europa.

Premierul polonez Donald Tusk a adus in discutie acest subiect miercuri, cu ocazia primirii la Varsovia a cancelarului german Angela Merkel.

„Am discutat despre posibilitatile tehnice pentru importul gazelor din America, daca acest lucru ar putea fi facut pe viitor. Si am concluzionat ca suntem in aceeasi tabara”, a declarat Tusk intr-o conferinta de presa comuna cu Merkel.

Premierul polonez a reiterat solicitarea de lunga durata a Poloniei ca tarile UE sa se consulte reciproc inainte de semnarea unor acorduri pe o perioada indelungata cu Rusia, o solicitare despre care Angela Merkel nu a parut convinsa pentru ca „companiile private si nu guvernele sunt cele care cumpara gaz”.

Secretarul de Externe britanic William Hague a aratat, referindu-se la importurile de gaz american, ca liderii UE au inceput sa exploreze aceasta varianta ca o alternativa la gazul rusesc. „Acest lucru incepe sa fie discutat acum intre politicienii europeni, inclusiv noi, si americani”, a declarat seful diplomatiei britanice intr-un interviu acordat BBC saptamana trecuta.

Marea Britanie cumpara din Rusia in jur de 1% din necesarul sau de gaz, in schimb are cinci terminale LNG.

Potrivit asociatiatiei companiilor de infrastructura de gaze din UE (Gas Infrastructure Europe – GIE), blocul comunitar are rezerve pentru cel putin o luna, in eventualitatea in care sunt taiate exporturile rusesti de gaze care vin, in mare parte, prin conducte de pe teritoriul Ucrainei.

„Cele mai multe din sistemele de transport european pot rezista la ora actuala intreruperii gazului rusesc prin Ucraina. Reteaua de conducte este disponibila pentru redirectionarea fluxului de gaze, in cazul problemelor de aprovizionare din Rusia, din depozite si LNG pe piata”, a aratat GIE intr-un comunicat de presa transmis la inceputul saptamanii.

Pe 10 martie, UE avea depozite de circa 37 miliarde de metri cubi de gaze si 2,5 miliarde metri cubi din importuri de LNG. Consumul mediu lunar de gaze al tarilor UE este de circa 40 miliarde metri cubi.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro