Sari direct la conținut

Europa, invadată de produse de înaltă tehnologie „made in China”

HotNews.ro
Produse electronice „made in China”, Foto: Marcus Harrison - business / Alamy / Alamy / Profimedia
Produse electronice „made in China”, Foto: Marcus Harrison - business / Alamy / Alamy / Profimedia

China a avut cea mai mare cotă din importurile de înaltă tehnologie pe care Uniunea Europeană le-a realizat din afara blocului comunitar în 2022, fiind urmată de Statele Unite și Elveția, scriu jurnaliștii eleni de la Oikonomikos Tachydromos, citați de Rador.

Mai exact, pe baza datelor Eurostat, anul trecut, mai mult de jumătate din importurile de înaltă tehnologie din UE au provenit din țări non-UE, și anume din China – 38% (183 de miliarde de euro) și Statele Unite – 19% (91 de miliarde de euro), alți parteneri de top fiind Elveția (6%, adică 30 de miliarde de euro), Taiwan (5%, adică 23 de miliarde de euro), Regatul Unit și Vietnam (cu câte 4%, adică 20 și, respectiv, 18 miliarde de euro).

Cea mai importantă categorie de produse high-tech importate din afara UE a fost cea a produselor electronice şi de telecomunicații (202 miliarde de euro). Această categorie s-a aflat pe primul loc în exporturile a trei dintre primii șase parteneri ai UE în domeniul înaltei tehnologii: Vietnam (reprezentând 74% din exporturile de înaltă tehnologie realizate de Vietnam către UE, adică 13 miliarde de euro), Taiwan (69%, adică 16 de miliarde euro) și China (55%, adică 101 miliarde de euro).

Pentru Elveția, cea mai mare categorie de produse exportate au fost produsele farmaceutice (reprezentând 68% din importurile de înaltă tehnolgie din Elveția, adică 20 de miliarde de euro). Pentru Statele Unite (35%, adică 32 de miliarde de euro) și Regatul Unit (28%, adică 6 miliarde de euro), pe primul loc la exporturi a fost sectorul aerospațial.

Cea mai mare categorie de produse exportate de UE

În ceea ce privește exporturile de înaltă tehnologie realizate de UE către țări din afara blocului comunitar, Statele Unite au fost principalul partener comercial în 2022 (26%, adică 118 miliarde de euro), urmate de China (12%, adică 53 de miliarde de euro), Regatul Unit (9%, adică 42 de miliarde de euro), Elveția (6%, adică 28 de miliarde de euro), Japonia (4%, adică 19 miliarde de euro) și Turcia (3%, adică 12 miliarde de euro). Cea mai importantă categorie de produse de înaltă tehnologie exportate în țări din afara UE au fost produsele farmaceutice (145 miliarde de euro).

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro