Europenii sprijina tot mai putin ideea extinderii granitelor UE
Distanta dintre sustinatorii si opozantii ideii de extindere a granitelor Uniunii Europene incepe sa se micsoreze tot mai mult. Fata de toamna anului trecut, cand 49% dintre europeni erau in favoarea ideii de extindere, in prezent procentul a scazut la 45%, potrivit ultimului Eurobarometru realizat de Comisia Europeana.
Raportul evidentiaza o scadere surprinzatoare in Grecia, stat care in mod traditional era in favoarea extinderii granitelor europene, o posibila explicatie fiind apropiata aderare a Romaniei si Bulgariei dar mai ales discutiile pe tema aderarii Turciei.
Pentru aproape 50% dintre europeni, somajul reprezinta principala problema cu care se confrunta tara lor, procentul fiind chiar mai ridicat decat in toamna anului trecut.
Uniunea Europeana isi reabiliteaza imaginea
Imbunatatirea climatului economic i-a determinat pe europeni sa aprecieze beneficiile aduse de apartenenta la Uniunea Europeana iar imaginea Uniunii s-a ameliorat semnificativ in randul opiniei publice europene, revenind la nivelul din anul 2004.
Dupa o perioada de un an de zile in care imaginea UE a scazut treptat in randul europenilor, Eurobarometrul recent evidentiaza ca unul din doi europeni are o imagine pozitiva asupra Uniunii Europene.
Nu acelasi lucru se poate spune despre opinia publica din Turcia. Aici imaginea Uniunii Europene a suferit o scadere drastica de la 60% in toamna anului trecut la 43% in prezent.
In Romania si Bulgaria imaginea Uniunii Europene a ramas pozitiva, fara sa existe schimbari. Ca si in toamna anului trecut, 64% dintre romani si 59% dintre bulgari au o imagine pozitiva despre UE. In Croatia insa, imaginea Uniunii s-a degradat, in prezent doar 35% dintre croati pastrandu-si impresia buna referitoare la Uniunea Europeana, fata de 37% in toamna anului trecut.
Desi nu se poate vorbi de o crestere semnificativa in randul celor care apreciaza drept benefica apartenenta tarii lor la UE, autorii Eurobarometrului noteaza faptul ca ponderea europenilor care considera ca tara lor nu a beneficiat in urma aderarii la Uniunea Europeana a scazut de la 36% in toamna anului trecut la 33% in prezent.
Parerea ca aderarea a adus beneficii tarii lor este impartasita mai mult in cadrul locuitorilor din noile state membre. Astfel, sase din 10 respondenti din noile state membre considera ca tara lor a beneficiat in urma aderarii. Cei mai reticenti sunt cipriotii, doar 40% dintre acestia fiind de aceasta parere, in timp ce 49% spun aderarea nu a adus beneficii tarii lor.
Cei mai optimisti in aceasta privinta raman insa irlandezii (87%), urmati de danezi (75%), lituanieni si greci (72%).
Scade sprijinul pentru Constitutia Europeana si extinderea granitelor, inclusiv in Romania si Bulgaria
Desi ideea unei Constitutii Europene este impartasita de majoritatea europenilor, ponderea sustinatorilor tratatului constitutional a scazut de la 63% in toamna anului 2005 la 61% in prezent. Cei mai mari sustinatori ai ideii de Constitutie Europeana sunt ungurii (78%), belgienii (75%), precum si italienii, slovenii si germanii (71%).
Comparand insa procentele de acum cu cele din toamna anului trecut, observam ca doar in Ungaria si Italia au existat cresteri in privinta sustinatorilor Constitutiei Europene, in celelalte tari procentele de acum fiind mai mici decat cele de anul trecut.
Cei mai mari opozanti ai ideii de Constitutie Europeana sunt danezii si finlandezii (40%).
In Franta, in toamna anului trecut, ponderea celor care sustineau ideea unei Constitutii Europene a crescut cu sapte procente, pana la 67%. In prezent numarul sustinatorilor francezi a scazut la 62%.
In momentul de fata, romanii sustin in proportie de 63% ideea unui tratat constitutional european, iar bulgarii in proportie de 59%. In toamna anului trecut, 70% dintre romani si 65% dintre bulgari erau in favoarea Constitutiei Europene.
In privinta ideii de extindere a granitelor Uniunii Europene, ponderea celor care impartasesc acest punct de vedere a scazut de la 49% in toamna anului 2005 la 45% in prezent. In Germania, Luxembourg, Franta, Austria si Finlanda, sase din 10 persoane care au raspuns sondajului european au declarat ca sunt impotriva largirii granitelor europene.
Cei mai mari sustinatori ai ideii primirii de noi membri in Uniunea Europeana sunt, in prezent, slovenii (73%) si polonezii cu 72%. In toamna anului trecut cea mai mare sustinere pentru ideea de extindere a venit din partea Greciei (74%). Acum insa ponderea sustinatorilor extinderii granitelor europene a scazut la doar 56%.
Atat in Romania cat si in Bulgaria ponderea celor care sprijina ideea extinderii granitelor europene a scazut de la 70% la 69% in Romania si de la 69% la 62% in Bulgaria.