Sari direct la conținut

EXCLUSIV Ce a spus ministrul ungar de interne despre intrarea Romaniei in spatiul Schengen. Vezi textul integral al declaratiei, care infirma stirea publicata de agentia germana dpa

O stire a agentiei germane de presa dpa a pus pe jar diplomatia romaneasca joi dimineata. Potrivit agentiei, ministrul maghiar de Interne ar fi declarat ca Bruxelles-ul a decis deja aminarea aderarii Romaniei la Schengen in aprilie, intrarea putind avea loc cel mai devreme in octombrie 2011. Un transcript al declaratiei oficialului maghiar, obtinut de HotNews.ro, infirma insa versiunea agentiei dpa.

  • Potrivit transcriptului, Sandor Pinter spune: „Consider ca, cel mai tarziu pana in luna iunie, trebuie sa adoptam o asemenea declaratie politica din care sa rezulte ce sarcini mai trebuie indeplinite de cele doua tari, care sunt termenele, pentru a putea modifica opinia Frantei si Germaniei”. Luna iunie, indicata drept termen pentru o declaratie politica, ridica insa, la randul ei, semne de intrebare. Problema aderarii Romaniei ar trebui transata la sfarsitul lunii martie. De aici s-ar putea deduce ca aderarea in martie a picat.

Scurta cronologie

Stirea dpa spunea, citindu-l pe Sandor Pinter, ca „Aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen, zona de libera circulatie in Europa, a fost amanata” fata de termenul fixat (aprilie-mai 2011), si ar putea avea loc „cel mai devreme in luna octombrie”.

Declaratia a fost data de ministrul maghiar de Interne, Sandor Pinter, intr-o conferinta de presa ce a avut loc miercuri la Budapesta, la Hotel Intercontinetal. Conferinta a fost organizata pentru corespondentii din Bruxelles ai marilor agentii internationale de presa, si nu pentru presa maghiara. Asa se explica de ce in presa maghiara nu a aparut absolut nici o stire despre declaratiile lui Sandor Pinter.

HotNews.ro a contactat Ministerul maghiar de Interne joi dimineata pentru o confirmare a declaratiilor. Un purtator de cuvint a declarat ca ministerul va emite in cursul zilei o pozitie oficiala, adaugind ca e foarte probabil ca declaratiile ministrului sa fi fost intelese gresit de corespondentul agentiei germane dpa.

HotNews.ro a incercat sa obtina un punct de vedere de la autoarea stirii initiale, corespondenta agentiei dpa la Bruxelles, dar aceasta nu a putut fi contactata.

Intre timp, Ambasada Ungariei la Bucuresti a transmis, prin intermediul deputatului UDMR Attila Korodi, ca „este o interpretare gresita a celor de la dpa„.

Ministerul roman de Externe a refuzat sa emita o pozitie oficiala fata de declaratiile ministrului ungar, declarind ca asteapta inregistrarea declaratiilor.

HotNews.ro a obtinut transcriptul declaratiei facute de ministrul ungar, Sandor Pinter. Din declaratie nu reiese ca la Bruxelles s-ar fi luat deja decizia aminarii, si nici nu apare termenul octombrie 2011.

Iata textul integral al declaratiei:

Intrebare: As dori sa il intreb pe domnul ministru Pinter in legatura cu Romania, Bulgaria si Spatiul Schengen. Parisul si Berlinul au anuntat ca nu vad motive pentru aderarea celor doua tari. Prima mea intrebare ar fi daca acest subiect va fi dezbatut la intalnirea informala ce va avea loc la Budapesta. A doua intrebare este urmatoarea: exista vreo perspectiva, o posibilitate, ca in urmatoarele 6 luni sa se modifice situatia, ori vorbim despre o cauza pierduta?

Raspuns Sandor Pinter: Sunt un om optimist, nu consider nimic, niciodata, ca pe o cauza pierduta. S-au depus multe eforturi, atat in Romania, cat si in Bulgaria, in intersul aderarii la Spatiul Schengen. S-au pregatit foarte mult in acest sens; au alcatuit sisteme, au fost pregatiti profesional, in aceasta directie colegii din politie, granicerii, pentru a putea indeplini sarcinile ce deriva din aderarea la Schengen. Cunoastem punctul de vedere franco-german, dar exista o succesiune de pasi, stabilita deja, pe care trebuie sa o parcurgem.

Specialistii si-au terminat munca; specialistii au dat o prima citire concluziilor lor, iar la sfarsitul lunii ianuarie isi vor face cunoscuta concluzia finala. Abia atunci, in lumina acestei concluzii, va trebui sa parcurgem pasul urmator si sa dezbatem, in fata Consiliului, potrivit acestei concluzii, in legatura cu ce ar mai avea de facut Romania si Bulgaria pentru a putea adera la Spatiul Schengen. Procedura, in acest sens, este foarte clara: sunt 100% necesare parerea si votul tuturor statelor din Spatiul Schengen pentru extinderea acestuia prin aderarea unor noi state. Daca aceasta unanimitate nu poate fi atinsa, in mod natural, aderarea celor doua state nu se va produce.

Consider ca, cel mai tarziu pana in luna iunie, trebuie sa adoptam o asemenea declaratie politica din care sa rezulte ce sarcini mai trebuie indeplinite de cele doua tari, care sunt termenele, pentru a putea modifica opinia Frantei si Germaniei.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro