Sari direct la conținut

EXCLUSIV Ce plati ar putea face in prezent Fondul de Garantare daca ar exista o decizie definitiva in justitie privind falimentul Astra: Doar 1,5 milioane de lei

HotNews.ro
Sucursala Astra Asigurari, Foto: AGERPRES
Sucursala Astra Asigurari, Foto: AGERPRES

Pagubitii Astra Asigurari au fost avertizati luni de Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA) ca pentru a-si primi banii cuveniti, nu este de ajuns sa astepte o decizie definitiva in justitie privind falimentul acestui asigurator. Ei ar trebui sa faca cereri de plata si sa aiba dosarul complet, care sa fie avizat de o comisie speciala. Problema este ca si la FGA analiza si avizarea platilor merge foarte greu. Oficialii FGA au transmis pentru HotNews.ro ca pana la 31 decembrie 2015, doar 264 de dosare erau avizate de comisia speciala, cu o valoare acceptata la plata de 1,5 milioane de lei.

Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA) a avertizat luni potentialii creditori ai Astra Asigurari sa transmita cereri de plata pentru a putea beneficia de despagubirile cuvenite. FGA a atentionat ca pana la data de 31 decembrie 2015, potentialii creditori ai Astra Asigurari au transmis un numar de doar 11.200 cereri de plata cu o valoare estimata de 92 milioane lei, dintr-un total de 57.210 dosare de dauna preluate de la Astra.

  • „Pentru a evita supraaglomerarea si aparitia starii de nemultumire in randul potentialilor creditori de asigurari ai Astra Asigurari, FGA recomanda intreprinderea demersurilor de depunere a cererilor de plata din timp pentru a beneficia de o plata cat mai rapida a despagubirilor.
  • Potrivit legii, art. 266 alin. 2 din Legea nr. 85/2014, Fondul de garantare este in drept sa efectueze plati din disponibilitatile sale catre creditorii de asigurari doar dupa ramanerea definitiva a hotararii de deschidere a procedurii falimentului, doar catre pagubitii care au depus cereri de plata si care au dosarele complete. Plata despagubirilor se va face in limita a 450.000 lei pentru fiecare creditor”, se arata in comunicatul FGA.

Pentru detalii citeste si: Fondul de Garantare a Asiguratilor avertizeaza pagubitii Astra sa depuna din timp cererile de plata daca vor sa fie despagubiti

Problema este ca si la Fondul de Garantare a Asiguratilor, analiza si avizarea finala a sumelor de plata se face intr-un ritm foarte lent.

Cele mai recente date furnizate de FGA la solicitarea HotNews.ro arata ca la data de 31 decembrie 2015 nu erau avizate la plata finala decat 264 de dosare, cu o valoare a despagubirilor de 1,5 milioane de lei.

  • „Pana la data de 31 decembrie 2015, au fost inregistrate in evidentele FGA un numar de cca 11.200 cereri de plata in valoare de cca. 92 mil lei. In plus fata de acestea mai exista inregistrate un numar de 381 cereri de plata din strainatate.
  • Pana la 31 decembrie 2015, au fost instrumentate un numar de 1600 de dosare cu cereri de plata. Dintre acestea, 845 au fost trimise spre avizare Directiei Juridice precum si Directiei Economice. Un numar de 264 de dosare au fost avizate de Comisia Speciala, cu o valoare acceptata la plata de 1,5 milioane lei”, au precizat pentru HotNews.ro oficialii FGA.

De altfel in comunicatul transmis luni, 18 ianuarie, FGA subliniaza ca ‘in vederea indeplinirii sarcinilor sale, conducerea institutiei urmareste in permanenta ajustarea numarului de personal necesar pentru procesarea corespunzatoare a cererilor de despagubire, dar si a cererilor de deschidere a unor dosare noi de dauna”.

  • Mai ramane valabila estimarea FGA ca valoarea despagubirilor aferente celor 57.210 dosare de dauna preluate de la Astra ar fi de circa 650 milioane de lei? Exista bani suficienti la FGA pentru plata acestor sume?

„Estimarea FGA, pentru valoarea despagubirilor din dosarele Astra Asigurari, este aceeasi, 650 milioane lei. In ceea ce priveste solicitarea referitoare la disponibilitatile banesti ale FGA, va putem informa ca, in acest moment, fondurile FGA sunt de 1,038 miliarde lei„, au precizat oficialii Fondului de Garantare a Asiguratilor.

Tribunalul Bucuresti a hotarat in data de 3 decembrie 2015 deschiderea procedurii falimentului impotriva Astra Asigurari, companie controlata anterior de omul de afaceri Dan Adamescu.

Decizia nu este definitiva, dar este executorie pentru Astra Asigurari, unde instanta a numit ca lichidator judiciar provizoriu pe KPMG Restructuring SPRL, care poate acum sa vanda activele si portofoliile asiguratorului catre investitori interesati.

Spre deosebire de lichidatorul judiciar, Fondul de Garantare al Asiguratilor (FGA) este conditionat in efectuarea platilor de stabilirea unei decizii definitive in instanta in ceea ce priveste falimentul Astra, lucru care inca nu s-a intamplat.

In plus, spre deosebire de lichidatorul judiciar, FGA nu poate face plati decat in limita a 450.000 de lei (100.000 d euro) pe creditor. Atentie, un creditor poate avea mai multe dosare de dauna, dar nu poate primi de la FGA decat maxim 100.000 de euro.

La data de 1 octombrie 2015, FGA a preluat 57.210 de dosare de dauna, inclusiv dosare de rascumparare, precum si 2.046.604 de contracte de asigurare in vigoare de la Astra Asigurari. FGA a preluat 1.826.483 de polite si 51.566 dosare de dauna, din Romania, 191.241 de polite si 4809 dosare de dauna aferente activitatii Astra in Ungaria, 22.752 de contracte in vigoare si 642 dosare de dauna aferente activitatii Astra in Slovacia, precum si 6.128 de contracte in vigoare si 193 de dosare de dauna aferente activitatii Astra in Germania. Pana la data de 31 decembrie 2015, FGA a deschis 5.000 de dosare noi de dauna.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro