EXCLUSIV Cercetatorii romani nu mai au acces la articolele stiintifice internationale ale Thomson Reuters din cauza unei decizii a Ministerului Educatiei – Dragos Ciuparu, fostul sef al Cercetarii: "Nu se mai pot detecta plagiatele"
Editura Thomson Reuters a oprit accesul cercetatorilor din Romania la bazele sale de date care cuprind articole stiintifice din intreaga lume, din cauza amanarilor in contractarea noilor servicii, a declarat pentru HotNews.ro fostul sef al Cercetarii din Romania, Dragos Ciuparu. Decizia editurii vine la aproape o saptamana dupa ce Liviu Pop, ministrul interimar al Educatiei, a anuntat ca amana cu doua luni termenul la care institutiile de cercetare pot depune cereri pentru a avea acces la aceste baze de date. Efectele deciziei Thomson Reuters sunt imposibilitatea cercetatorilor romani de a vedea daca temele pe care vor sa le trateze au mai fost cercetate pana acum, „izolarea cercetarii romanesti” si imposibilitatea de a mai detecta eventuale plagiate, pentru ca dispar articolele de comparatie, sustine Dragos Ciuparu, fostul presedinte al Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica.
- Contactat de HotNews.ro, ministrul Liviu Pop a declarat ca nu are cunostinta de acest proiect. „Ce va pot spune este ca auditez toate proiectele, directorul de la ANCS a plecat si avem alt presedinte”, a declarat ministrul Educatiei, desi chiar el a anuntat in urma cu zece zile amanarea datei la care institutiile de cercetare pot depune cereri pentru a avea acces la aceste baze de date.
ANELIS
Foto: anelis.ro
Editura Thomson Reuters, care din 2009 asigura printr-un proiect european accesul institutelor de cercetare si universitatilor romanesti la articolele stiintifice internationale cotate ISI, a oprit accesul Romaniei la bazele sale de date, a declarat pentru HotNews.ro fostul presedinte al Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica (ANCS), Dragos Ciuparu, precizand ca motivul invocat de companie il reprezinta amanarile partii romane in contractarea noilor servicii.
Bazele de date ale Thomson reprezinta „principalul instrument de documentare al cercetatorilor cu privire la informatia stiintifica”, a explicat Ciuparu. Acesta a anuntat ca a primit pe 30 mai o scrisoare din partea editurii Thomson prin care partea romana era anuntata ca „suspenda accesul din cauza amanarilor in contractarea noilor servicii”.
Amintim ca, pe 24 mai, premierul Victor Ponta a semnat decizia de eliberare din functia de presedinte al ANCS, cu rang de secretar de stat, a lui Dragos Ciuparu. In aceasta functie a fost numit Tudor Prisecaru.
Decizia Thomson vine la zece zile dupa ce ministrul interimar al Educatiei, Liviu Pop, a anuntat in cadrul unei conferinte de presa ca a decis „amanarea depunerilor de cereride finantare pentru proiectul care priveste accesul entitatilor de cercetare romanesti la publicatii si baze de date internationale pentru 60 de zile”. „Data depunerilor era initial 22 mai, adica o singura zi. Ceea ce inseamna un timp foarte scurt pentru a putea sa se inscrie mai multi ofertanti. Suma alocata pentru acest proiect este de maxim 120 de milioane de lei, durata proiectului fiind de 3 ani”, declara atunci Liviu Pop.
Liviu Pop, ministrul interimar al Educatiei: „Nu stiam (de decizia editurii Thomson – n.red.), dar vom audita toate proiectele”
Liviu Pop
Foto: Agerpres
Contactat de HotNews.ro joi, 31 mai,, ministrul interimar al Educatiei, Liviu Pop, a declarat ca nu are cunostinta de decizia Thomson si nici de acest proiect. „Vom vedea. Ce va pot spune este ca auditez toate proiectele, directorul de la ANCS a plecat si avem alt presedinte. Va trebui sa vedem despre ce este vorba. Am 7 oameni pe 57 de proiecte. Deci asta o fac in paralel cu inca trei activitati. Dar voi vedea ce s-a intamplat cu Thomson”, a explicat ministrul Liviu Pop.
Ce inseamna pentru cercetarea romaneasca accesul la literatura stiintifica internationala si ce este ANELiS
Pana in 2009, institutele de cercetare si universitatile din Romania nu au avut acces la articolele stiintifice din strainatate, decat in masura in care incheiau abonamente cu anumite reviste internationale, dar insuficient pentru a fi conectat la cercetarea internationala, a explicat Dragos Ciuparu. Acesta este motivul pentru care in 2008 au fost depuse actele pentru proiectul „Acces National Electronic la Literatura Stiintifica de Cercetare” (ANELiS), proiect finantat din fonduri europene, care s-a derulat in perioada 2009-2011.
Prin intermediul proiectului, institutele de cercetare si universitatile publice din Romania au avut acces la „minimum 60% din literatura stiintifica de cercetare cu factor de impact relevant calculat de catre Institute for Scientific Information (ISI – Philadephia, SUA)”.
Dragos Ciuparu
Foto: Agerpres
„Momentul in care s-a ajuns la contractarea acestui serviciu a fost unul istoric pentru Romania, pentru ca multa vreme comunitatea stiintifica din Romania a avut acces doar la literatura care se publica in Romania sau la ceea ce mai venea prin schimburile intre biblioteci, in special cu tarile din blocul estic, rasaritean. Aproape la 20 de ani dupa Revolutia din decembrie 1989 s-a reusit mobilizarea intregii comunitati pentru accesul uniform, deci pentru toata lumea, la informatie stiintifica, finantata din fonduri structurale. Proiectul ANELiS a fost depus in 2008, a fost adjudecat catre Institutul National de Documentare, institut care a implementat proiectul pana in 2010; ulterior, cand acesta a fuzionat cu ANCS, proiectul a intrat in administrarea UEFISCDI”, a explicat fostul sef al ANCS.
„Proiectul ANELiS a aparut ca nevoie a comunitatii de cercetare de a se documenta, de a avea acces la literatura stiintifica, la ceea ce se intampla in cercetarea in toata lumea. Iar contractul cu Thomson este de fapt instrumentul de baza prin care o comunitate de cercetare poate mentine legatura cu comunitatea internationala si prin care oamenii pot lucra la cercetari noi, originale, nerepetand eforturile de cercetare ale altora„, sustine Dragos Ciuparu.
Proiectul european ANELiS s-a terminat la sfarsitul anului 2011, iar comunitatea stiintifica din Romania a infiintat o organizatie neguvernamentala intre bibliotecile universitatilor si institutelor de cercetare, care si-a asumat drept principala misiune asigurarea accesului comunitatii la literatura stiintifica. Acest consortiu format din 78 de institute de cercetare si universitati romanesti s-a angajat sa asigure minimum 20% din costul abonamentului pe trei ani cu Thomson, restul de 80% fiind asigurat din bugetul Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica, a precizat Ciuparu.
Consortiul a fost constituit pentru a asigura o continuitate procesului ANELiS, pentru ca Romania sa beneficieze de rezultatele negocierii de pana acum cu marile edituri si pentru ca cercetarea romaneasca sa aiba in continuare acces la rezultatele cercetarii internationale, potrivit acestuia.
„In principiu, in tarile dezvoltate institutiile de cercetare isi platesc singure integral accesul la literatura stiintifica. Romania, fiind o tara de dimensiuni relativ mici, cu o comunitate de cercetare relativ redusa, cel mai eficient mod de a asigura accesul la literatura stiintifica este de a negocia la nivel de tara”, a explicat Dragos Ciuparu.
Fostul presedinte al Cercetarii din Romania a declarat pentru HotNews.ro ca „am disponibilizat pentru urmatorii trei ani 120 de milioane de lei pentru accesul la articole stiintifice internationale, prin ANCS. Eu am semnat o asemenea decizie. Banii sunt alocati din bugetul ANCS pe un instrument la Capacitati si am lansat competitia in urma cu mai bine de o luna”.
Data limita pana la care institutiile din Romania se puteau inscrie ca sa devina parte a acestui consortiu (pentru ca impreuna sa plateasca 20% din costul abonamentului pe trei ani la baze de date internationale) a fost 22 mai. „Chiar cu o zi inainte de a se incheia competitia, adica de a se depune aplicatiile pentru acest acces, domnul ministru Liviu Pop a decis unilateral sa prelungeasca data de depunere cu inca o luna si ceva, deci pana in 4 iulie, astfel incat aceasta decizie a starnit disconfortul si suspiciuni in randul celor care asigura aceste servicii, in special Thomson, ca si celelalte edituri, astfel incat ei ne-au trimis o scrisoare prin care ne anunta ca au suspendat accesul si ca se va renegocia intregul pachet de acces”, a precizat Ciuparu.
Acesta sustine ca decizia ministrului interimar „a slabit pozitia de negociere a Romaniei, ceea ce inseamna ca probabil banii pe care i-am alocat nu vor mai fi suficienti atunci cand va fi cazul sa se reia accesul la literatura stiintifica”.
„Oricum este de precizat ca, pana la sfarsitul anului, comunitatea de cercetare din Romania nu va avea acces la literatura stiintifica„, a continuat fostul presedinte al ANCS. „Este o forma de izolare a comunitatii de cercetare din Romania, o forma de izolare extrem de grava. Nu se mai pot detecta nici eventualele plagiate care ar putea sa apara publicate in literatura din Romania, pentru ca nu poti sa compari ceea ce este cu ceea ce au publicat altii”, sustine acesta.
Thomson era singurul serviciu care era contractat la nivel national prin proiectul de fonduri structurale, iar contractul cu aceasta era stabilit la 120 de milioane de lei pe trei ani, a declarat Ciuparu.
„La sfarsitul lui decembrie 2011 au fost ultimele plati pentru proiectul ANELiS. Noi i-am asigurat pe partenerii nostri de la Thomson si de la celelalte edituri care ne asigura accesul ca vom pune pe masa un instrument de plata si am dat niste termene, un calendar al desfasurarii lucrurilor. Si acesta a fost oarecum intarziat din cauza procedurilor birocratice prin care a trebuit sa trecem cu toata organizarea acestei contractari. Totusi ei au fost de acord sa lase accesul deschis pana la incheierea unor noi contracte. Deci ne-au lasat accesul pe baza unei intelegeri. Cand au vazut ca noi nu ne mai respectam angajamentele asumate, sigur ca si ei au decis sa suspende accesul si sa stearga cu buretele toata istoria si sa se reia negocierea de la zero”, a precizat Ciuparu.
„Probabil ca un nou contract va putea intra in vigoare incepand cu anul viitor, la sume cu certitudine mai mari”, sustine acesta. Fostul presedinte al ANCS sustine ca a aflat din presa de decizia Ministerului Educatiei de a amana data formarii asociatiei intre institutiile din Romania si ca i-a comunicat ulterior ministrului interimar Liviu Pop care sunt riscurile si problemele care ar putea sa apara. „Nu am inteles niciodata care a fost ratiunea pentru care a luat aceasta decizie”, a declarat Dragos Ciuparu.
Potrivit acestuia, in consortiu sunt 78 de institutii de cercetare din Romania si orice alta institutie putea sa intre in aceasta asociatie oricand, „fara nicio problema”. „Puteau intra si dupa data de formare a acestei entitati. Oricine putea sa intre, in orice moment”, sustine Ciuparu.
Pe baza statisticilor de acces pe care le-au avut institutiile in timpul proiectului ANELiS, fiecare si-a stabilit cata informatie consuma si ce nivel de contributie ar trebui sa aiba fata de contributia celorlalti, a explicat acesta, precizand ca in cadrul proiectului european ANELiS s-a dat acces absolut tuturor universitatilor si institutelor de cercetare din Romania, fara nicio discriminare.
Printre institutiile care utilizeaza cel mai mult acest instrument se numara Universitatea Babes-Bolyai, Universitatea Bucuresti, Universitatea Iasi, Politehnicile, Universitatea de Vest Timisoara, Institutul de Fizica si Inginerie Nucleara, Institutul de Fizica Laserilor si Institutul de Fizica Materialelor, sustine fostul presedinte ANCS.
In momentul acesta, solutia ar putea fi scurtarea termenului de depunere a cererilor din partea institutiilor romanesti, a declarat Dragos Ciuparu.
„Iata ce se intampla cand un ministru al Educatiei care habar nu are nimic despre cercetare ia o decizie in baza nu stiu cui, a unui sfat, in totala necunostinta de cauza, fara sa inteleaga nimic despre consecinte. Desi l-am avertizat, i-am spus ce urmeaza sa se intample. Am senzatia ca efectiv nu ii pasa de cercetarea romaneasca, ceea ce este foarte grav„, a declarat Dragos Ciuparu.
„Nu m-as mira sa opreasca intregul demers, adica sa aloce fondurile alea pentru altceva. Poate si asta s-a dorit. Poate prea multa informatie stiintifica strica in Romania, la un moment dat. Nu stiu. (…) Romania ramane acum cu ce se mai publica gratis pe diverse site-uri”, a declarat fostul presedinte al ANCS.