Sari direct la conținut

Exclusiv Comisia Europeana deschide un nou dosar de infringement impotriva Romaniei. De data aceasta, din cauza interzicerii exporturilor de gaze

HotNews.ro
Petrom, principala companie suprataxata, Foto: AGERPRES
Petrom, principala companie suprataxata, Foto: AGERPRES

Comisia Europeana a demarat o noua procedura de infringement impotriva Romaniei, motivul fiind interdictiile impuse de autoritatile statului asupra exporturilor de gaze, au declarat pentru HotNews surse guvernamentale. Informatiile au fost intarite si de surse din piata. Zilele acestea, cel mai probabil luni, Comisia Europeana va face o informare legata de noua procedura de infringement.

Chiar daca din punct de vedere tehnic vor putea fi realizate exporturi, producatorii de gaze posibil interesati (Petrom, Romgaz) sa vanda pe pietele externe se vor confrunta cu anumite restrictii impuse prin noua legea a energiei electrice si gazelor naturale. O prevedere din noua lege arata ca producatorii de gaze vor fi obligati sa asigure, cu prioritate, consumul de pe piata reglementata. Practic, producatorii de gaze sunt obligati sa puna cu prioritate la dispozitia furnizorilor cantitatile de gaze necesare acoperirii consumului pe piata reglementata, in conformitate cu reglementarile ANRE privind graficul de liberalizare a preturilor. Restul productiei proprii, mai putin cantitatea de gaze naturale aferenta consumului tehnologic, va fi pus la dispozitia pietei concurentiale. Insa, dupa livrarea pe piata reglementata nu vor mai ramane cantitati disponibile pentru export. Poate doar dupa liberalizarea in mare parte a pietei. Liberalizarea se va face treptat pana in 2014 pentru consumatorii industriali si pana in 2018 pentru consumatorii casnici.

Concomitent cu liberalizarea, se va produce o cresterea graduala a pretului de comercializare pe piata romaneasca a productiei interne de gaze in raport cu pretul gazelor din import. Potrivit calendarului, pretul productiei interne se va majora de la 45.7 lei/Mwh cat este in prezent la 119 lei/MWh, ceea ce inseamna aproape triplarea pretului.

  • Pe de alta parte, cei doi mari producatori de gaze, Romgaz si OMV Petrom, si-au dat acordul de principiu, fata de autoritatile statului, ca pe perioada liberalizarii preturilor, cel putin pana in 2015, sa nu exporte gaze. Romgaz si Petrom s-au angajat sa nu vanda in afara, chiar daca exportul va fi posibil din punct de vedere legislativ si tehnic

Potrivit Regulamentului european 994/2010, pana pe 3 decembrie 2011, fiecare stat membru trebuia sa desemneze o autoritate competenta care sa asigure punerea in aplicare a unor masuri care includ efectuarea evaluarii unor riscuri. Abia in vara, Ministerul Economiei a fost desemnata ca autoritate competenta pentru garantarea securitatii aprovizionarii cu gaze naturale. Conform prevederilor Regulamentului, printre atributiile Ministerului Economiei se afla evaluarea riscurilor la care este expusa securitatea aprovizionarii cu gaze a Romaniei, elaborarea proiectelor de planuri de actiune preventive si planuri de urgenta si adoptarea si publicarea acestora, pana la sfarsitul anului 2012. De asemenea, ministerul trebuie sa identifice companiile din sectorul gazelor naturale care sa ia masurile care vizeaza asigurarea aprovizionarii cu gaze naturale a consumatorilor protejati.

Din punct de vedere tehnic, vor putea fi realizate exporturi prin conductele de interconectare Arad-Szeged, Giurgiu-Ruse si Ungheni-Iasi. Aceste proiecte se afla in diferite stadii, urmand sa fie finalizate in 2015-2016, dupa cum a declarat ministrul economiei, Daniel Chitoiu, intr-uninterviu acordat HotNews.

In decembrie, anul trecut, a fost aprobata in Parlament o lege care interzicea explicit exporturile de gaze. Legea nu a fost promulgata de presedinte.

  • Nu este prima procedura de infringement in cazul Romaniei din cauza nerespectarii legislatiei europene din domeniul energetic. Romania a avut mai multe dosare de infringement pentru neaplicarea directivelor europene referitoare la liberalizarea pietei energiei electrice si a gazelor naturale. De asemenea, a ajuns in fata Curtii Europene de Justitie din cauza incalcarii unui regulament privind conditiile de acces la retelele pentru transportul gazelor naturale. 
Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro