Sari direct la conținut

​EXCLUSIV Pagubitii Astra au facut pana acum peste 3100 de cereri de plata in care sunt solicitate despagubiri estimate la 36,9 milioane de lei

HotNews.ro
Carmen Radu, sefa Fondului de Garantare a Asiguratilor, Foto: Arhiva personala
Carmen Radu, sefa Fondului de Garantare a Asiguratilor, Foto: Arhiva personala

Pagubitii Astra Asigurari au depus pana acum la Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA) peste 3100 de cereri de plata, valoarea estimata a despagubirilor solicitate fiind de 36,9 milioane lei, a precizat joi pentru HotNews.ro Carmen Radu, sefa FGA. Pentru a-si recupera macar o parte din bani, toti cei care au dosare de dauna avizate si neachitate la Astra trebuie sa depuna cereri de plata la Fond, dar plata se va face in limita a 100.000 de euro pe creditor si numai dupa o decizie definitiva in instanta privind falimentul Astra. Fondul de Garantare a Asiguratilor a preluat de la Astra Asigurari peste 57.000 de dosare de dauna avizate si neachitate. Pentru toate aceste dosare de dauna, pagubitii trebuie sa depuna mai departe cereri de plata catre FGA.

Fondul de Garantare a Asiguratilor a publicat pe site-ul propriu si lista potentialilor creditori de asigurari ai Astra Asigurari care au depus cerere de plata. Pana la data de 22 octombrie, aceasta lista cuprindea peste 3100 de cereri de plata.

  • „Din cele peste 57.000 de dosare de dauna avizate si neachitate pe care le-am preluat de la Astra, au fost depuse deja peste 3100 de cereri de plata. Valoarea estimata a despagubirilor solicitate pana in prezent de potentialii creditori de asigurare care au depus cereri de plata la FGA este de 36,9 milioane de lei. Toti acesti potentiali creditori care au dosare de dauna deschise si neachitate la Astra trebuie sa depuna o cerere de plata la Fond in vederea recuperarii despagubirilor”, a declarat Carmen Radu, sefa FGA.

Faptul ca un pagubit depune la FGA o cerere de plata nu inseamna automat ca va si primi suma solicitata.

  • „Directiile de specialitate din cadrul Fondului de garantare a asiguratilor analizeaza cererile de plata si documentele justificative si pot solicita completarea acestora, dupa caz, in vederea intocmirii listelor creditorilor de asigurari ale caror creante certe, lichide si exigibile urmeaza a fi platite din disponibilitatile Fondului.
  • Aprobarea/respingerea sumelor cuvenite se face de catre comisia speciala constituita in cadrul Fondului de garantare a asiguratilor iar plata sumelor se face in limita plafonului de garantare (n.a maxim 100.000 de euro pe creditor, nu pe dosar) dupa ramanerea definitiva a hotararii de deschidere a procedurii de faliment impotriva asiguratorului”, a mai declarat pentru HotNews.ro Carmen Radu, presedintele Fondului de Garantare a Asiguratilor.

Cand se depune cererea de plata. Ce spune legea:

Fondul de Garantare a Asiguratilor a explicat anterior pentru HotNews.ro ca „potrivit art. 14 din Legea nr. 213/2015 coroborat cu art. 20 din Norma ASF nr. 16/2015, in vederea incasarii indemnizatiilor/despaguirilor, orice persoana care pretinde un drept de creanta de asigurari impotriva asiguratorului (din RO sau de la sucursalele din strainatate) in faliment poate formula o cerere motivata de plata la Fond. Cererea de plata se poate depune incepand cu data publicarii deciziei ASF de inchidere a procedurii de redresare financiara (n.a decizia ASF a fost publicata in Monitorul Oficial in 31 august) si in maxim 90 de zile de la data ramanerii definitive a hotarari de deschidere a procedurii de faliment. Pentru creantele de asigurari nascute ulterior ramanerii definitive a hotararii de deschidere a procedurii de faliment, cererea de plata se poate depune in maxim 90 de zile de la data nasterii dreptului de creanta al creditorului de asigurari”.

Carmen Radu a mai explicat joi pentru HotNews.ro ca si in cazul dosarelor noi de constatare de dauna deschise in prezent de catre Fondul de Garantare a Asiguratilor, pagubitii trebuie sa depuna o cerere de plata dupa ce dosarul de dauna este instrumentat de catre FGA.

Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA) a preluat, la data de 1 octombrie 2015, un numar de 57.210 de dosare de dauna, inclusiv dosare de rascumparare si 2.046.604 de contracte de asigurare in vigoare de la Astra Asigurari.

La o prima analiza a valorii despagubirilor aferente dosarelor de dauna preluate de la Astra (57.210 dosare), aceasta ar fi de aproximativ 650 milioane de lei, a declarat in 21 octombrie pentru HotNews.ro Carmen Radu, sefa Fondului de Garantare a Asiguratilor (FGA).

FGA a mai publicat online, in aceasta luna, o lista cu clienti ai Astra care ar putea beneficia de despagubiri/indemnizatii din disponibilitatile sale, potrivit evidentelor predate de asigurator. Momentan sunt afisate peste 44.000 de dosare de dauna. Din cauza preturilor mici RCA practicate in trecut, numarul institutiilor si companiilor de stat cu dosare de dauna la Astra este foarte mare. Se remarca Ministerul Afacerilor Interne (circa 50 de dosare), Senatul (18 dosare), RATB (circa 200), ANCOM (circa 30 de dosare) sau CNADNR (circa 60 de dosare). Printre firme se remarca GDF Suez Energy (peste 370 de dosare), RCS&RDS (circa 40 de dosare) si firmele de leasing – Porsche Leasing are peste 1300 de dosare de dauna.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro