EXCLUSIV Premierul Victor Ponta l-a propus pe seful interimar al DNA, Calin Nistor, pentru functia de adjunct. Acesta l-a refuzat
Premierul Victor Ponta a confirmat pentru HotNews.ro informatiile potrivit carora l-ar fi propus pe actualul sef interimar al DNA, Calin Nistor in functia de ajunct, fara alte comentarii. Contactat de HotNews.ro, Calin Nistor a declarat ca a refuzat propunerea, insa nu a facut alte comentarii. Pentru functia de sef la DNA, Victor Ponta a propus-o pe Laura Codruta Kovesi, insa cand a trimis lista la CSM lista cu cele cinci nume pentru conducerea Parchetului General, DNA si DIICOT nu a propus si un adjunct la departamentul anti-coruptie. Propunerea premierului vine dupa ce procurorul general Daniel Morar a criticat faptul ca nici un procuror de la DNA nu a fost propus pentru o functie de conducere.
„Mie mi se pare absolut inadmisibil ca niciunul din numele vehiculate (pentru sefia Directiei Nationale Anticoruptie) sa nu provina de la DNA. Mi se pare absolut inadmisibil sa fie propus la DNA la nivel de zvon un om care nu a lucrat in DNA”, a declarat marti seara procurorul general interimar Daniel Morar la Romania TV. Intrebat daca se refera si la fostul procuror general, Laura Codruta Kovesi, al carei nume a fost vehiculat pentru DNA, Daniel Morar a declarat: „vorbesc in concret de dna Kovesi sau cine o fi”.
Premierul Victor Ponta a trimis lista propunerilor catre CSM, desi sectia de procurori a sustinut in unanimitate ca numele acestora sa fie selectate in urma unei proceduri transparente si in baza unor criterii. Imediat dupa intalnirea de la CSM Ponta a declarat ca viitorul ministru al justitiei propus de liberali va propune viitori sefi din parchete in urma unei proceduri transparente, dar ulterior s-a razgandit. Mai mult, PSD a preluat ministerul justitiei de la PNL, oferindu-le alt minister la schimb. Liberalii au cedat ministerul, dar n-au solicitat alt portofoliu in schimb.
Purtatorul de cuvint al Comisiei Europene, Mark Gray, a declarat miercuri in exclusivitate pentru HotNews.ro ca Bruxelles-ul nu si-a schimbat pozitia in privinta procedurii de numire a sefilor Parchetului General si DNA, si ca asteapta reactia CSM. „Nu au existat contacte intre presedintele Traian Basescu, premierul Victor Ponta si presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, legate de evenimentele din ultimele zile”, a spus Mark Gray.
CSM a anuntat, miercuri, ca avizul cerut de lege pentru propunerile trimise de Victor Ponta va fi acordat pe data de 3 iunie, adica la limita celor 60 de zile permise de lege. Fara avizul CSM, pozitiv sau negativ, propunerile lui Victor Ponta nu pot fi trimise la presedinte pentru a fi numiti in functie noii procurori sefi.
Presedintele Traian Basescu a declarat joica propunerile facute, pana in prezent, de premierul Victor Ponta, in calitate de ministru interimar al Justitiei, pentru functiile de procurori sefi nu ii dau motiv sa creada ca „vor fi schimbari in trendul crescator de rezolvare a problemelor din Justitie”. Seful statului a adaugat ca procurorii propusi de premier pentru a prelua conducerea Parchetului General, a DNA si a DIICOT sunt profesionisti cu performante excelente in domeniile lor, subliniind ca nu i-a respins pe cei doi procurori propusi initial, Tiberiu Nitu si Ioan Irimie, pentru incompetenta, „ci pentru procedura lipsita de transparenta”.
Presedintele a mai afirmat ca responsabilitatea propunerilor pentru functiile de la varful Ministerului public revin ministrului Justitiei si nu societatii civile, partidelor politice sau procurorilor. „Nu procurorii decid nominalizarile”, a adaugat Basescu.
Propunerile lui Victor Ponta sunt Tiberiu Nitu la Parchetul General (avizat negativ de CSM si respins de presedintele Basescu), Bogdan Licu – prim adjunct al procurorului general si Codrut Olaru adjunct, la sef la DNA a fost propusa Laura Codruta Kovesi, sef la DIICOT Alina Bica, iar adjunct Georgiana Hosu. Vezi aici detalii despre profilul procurorilor propusi de premierul Victor Ponta.