Sari direct la conținut

Expertii internationali: Dupa Georgia, urmatoarea victima a Rusiei va fi Ucraina

HotNews.ro

Expertii internationali care au analizat evenimentele din Georgia din ultima saptamana atrag atentia – si lanseza simultan un avertisment – ca, dupa ce a umilit Georgia, Rusia isi va concentra atentia asupra Ucrainei, o alta tara cu orientarea pro-occidentala din fosta sa sfera de influenta. Autoritatile de la Moscova vor folosi aceasta ocazie sa ii reaminteasca Ucrainei dezavantajele aderarii sale la NATO, au declarat mai multi experti pentru Bloomberg.

In acelasi timp, Washington Post consemneaza opiniile unui fost adjunct al secretarului de stat american al administratiei Clinton si al unui fost ambasador SUA la ONU, care sustin amandoi ca Ucraina va fi urmatoarea tinta a Moscovei in eforturile de a-si manifesta hegemonia in zona si ca cele doua tari, Ucraina si Georgia, nu trebuie lasate de Occident sa „cada intr-o zona gri”.

Rusia a umilit Georgia printr-o ofensiva militara punitiva si acum este posibil sa-si indrepte atentia spre Ucraina, un alt aliat al americanilor dintre tarile fostei Uniuni Sovietice. Obiectivul tandemului Putin-Medvedev va fi sa descurajeze aspiratiile Ucrainei de a deveni membru al NATO. „Autoritatile de la Moscova vor folosi aceasta ocazie pentru a-i reaminti Ucrainei dezavantajele aderarii sale la NATO”, a declarat Geoffrey Smith strateg la banca de investitii Renaissance Capital din Kiev.

In decembrie, NATO trebuie sa reanalizeze candidatura Ucrainei si Georgiei la NATO, iar un inalt oficial american declara marti ca NATO trebuie sa reafirme faptul ca cele doua tari pot deveni membre aie Aliantei, in conditiile in care trupele ruse au avut aceste incursiuni in Georgia. De altfel, Secretarul General al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a fost clar in declaratii: „Comunicatul de la Bucuresti este in continuare valabil. Aliatii au spus la Bucuresti ca, intr-o zi, Georgia va deveni membru al NATO”. Este adevarat insa ca asta nu inseamna ca in decembrie Georgia va primi MAP (Membership Action Plan), care sa o transforme intr-un candidat la aderarea la NATO.

„Rusia poate sa considere ca este in favoarea ei sa intensifice tensiunile cu Ucraina inainte de analiza din decembrie a NATO”, au scris, potrivit Bloomberg, intr-o nota pentru clienti David Lubin si Ali Al-Eyd, de la Citigroup Inc. „Daca acest conflict cu Rusia incetineste sau chiar impiedica integrarea Georgiei in Occident, o soarta similara ar putea avea si Ucraina”, sustin cei doi experti.

Operatiunile militare din Georgia vor servi drept avertisment pentru Ucraina daca ea continua sa isi doreasca integrarea in NATO, crede si Janusz Bugajski, director unui think-tank din Washington, New European Democracies Project at the Center for Strategic and International Studies. „Moscova ar putea interveni sa protejeze presupusele interese ale populatiei ruse, care s-ar simti astfel amenintata”, argumenteaza Bugajski.

Insa o miscare prea agresiva a Rusiei impotriva Ucrainei ar putea duce la o reactie pe masura, mai spune analistul de la Renaissance Capital, Geoffrrey Smith. „Daca va reactiona prea violent impotriva Ucrainei atunci risca sa provoace reactia pe care si-o doreste cel mai putin: se vor ridica bariere privind comertul si investitiile in fata companiilor sale, se va confrunta cu o abordare mai antagonica a tranzitului energiei si, mai mult, risca sa sperie Ucraina si sa o determine sa caute protectia occidentala”, a argumentat el.

Germania si Franta s-au opus aderarii celor doua state la NATO din cauza disputelor georgiene cu regiunile separatiste, iar acum aceasta opozitie pare justificata, crede Cliff Kupchan, de la firma de consultanta politica Eurasia Group. El spune ca aderarea lor la Alianta Nord-Atlantica este o chestiune care va mai avea de asteptat, in conditiile in care exista temeri ale europenilor si ingrijorari suscitate si de Ucraina.

Ron Asmus – fost adjunct al Secretarului de Stat Madeleine Albright – si Richard Holbrooke, fost ambasador al SUA la ONU, sustin, intr-un articol din Washington Post, ca Occidentul trebuie sa „contracareze presiunile pe care Rusia le pune asupra statelor vecine, mai ales asupra Ucrainei – cel mai probabil noua tinta a eforturilor Moscovei de a crea o noua sfera de hegemonie. Statele Unite si Uniunea Europeana trebuie sa fie foarte clare (n.r. in dialogul cu Rusia), pentru ca Ucraina si Georgia sa nu fie condamnate sa ramana intr-o zona gri”, spun cei doi.

Ucraina are o mare minoritate rusa, care se opune aderarii la NATO, iar Moscova sustine ca daca Iuscenko va insista cu aceasta idee ar putea diviza Ucraina in doua. Pe de alta parte, presedintele ucrainean s-a deplasat marti la Tbilisi in semn de solidaritate cu Saakasvili, alaturi de presedintele polonez si al tarilor baltice foste republici sovietice. Ucraina au avertizat Rusia ca nu va permite navelor aflate de-a lungul coastei georgiene sa se intoarca in baza navala de la Sevastopol daca vor lua parte la ostilitatile impotriva Georgiei.

„Merita sa lupti pentru libertate”, a spus Iuscenko la mitingul din capitala georgiana. „Nu sunteti singuri. Noi am venit pentru a va confirma independenta si integritatea teritoriala. Georgia este o tara independenta si asa va ramane intotdeauna”, a spus presedintele ucrainean.

Fostul consilier american pe probleme de securitate Zbigniew Brzezinski, ale carui carti si analize sunt o referinta in sistemul international, trage o concluzie privind legitimitatea aspiratiilor occidentale ale celor doua tari: „Cred ca acest gen de confruntare este cel mai bun raspuns la intrebarea de ce vor cele doua tari sa devina membre ale NATO”, a spus Brzezinski.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro