Sari direct la conținut

Expozitia de sticlarie a artistului Mihai Topescu deschisa in Germania

HotNews.ro

Expozitia „Footsteps from Valachia“ a artistului-sticlar MIHAI TOPESCU, sculpturi de mari dimensiuni si obiecte decorative din sticla va fideschisa la Tribunalul Suprem al Landului Nordrhein- Westfalen din orasul german Hamm.

Vernisajul expozitiei, organizata cu sprijinul Institutului Cultural Roman „Titu Maiorescu“ din Berlin, va avea loc joi, 15 noiembrie in prezenta artistului.

„Footsteps from Valachia“ (Urme de pasi din Valahia) – titlul, deliberat ales, pentru expozitia de sticlarie care se deschide in aceste zile in somptuosul foaier al Tribunalului Suprem din Hamm, trimite, pe de o parte la numele “Valahia”, care are, pentru germani, o conotatie inca exotica si arhaica, si – pe de alta parte, la patria artistului- sticlar si a designerului

Mihai Topescu, originar din Targu-Jiu, care se revendica din traditia celebrului sau compatriot Brancusi.

Initiatorii expozitiei sunt Doina Talmann si G?nter Struck, proprietarii galeriei KunstART am Hellweg din Bochum, galerie specializata in arta contemporana: «Dintotdeauna mi-am dorit sa fac cunoscuta in Germania sculptura artistilor sticlari din Romania.

Acest lucrari unice in lume, acesti artisti de o creativitate si o individualitate extraordinara sunt practic necunoscuti in Germania, spre deosebire de Franta, Italia, Olanda, America sau tarile nordice” declara Doina Talmann, care isi vede astfel un vis implinit prin organizarea acestei expozitii.

Galerista de origine romana este, de altfel, si fondatoarea Asociatiei culturale romano-germane “Danubium”, care raspunde dorintei romanilor care traiesc in bazinul Ruhrului de a comunica cu societatea germana locala in limbajul lor artistic popriu si deruleaza numeroase proiecte artistice de anvergura, informeaza ICR.

Mihai Topescu, unul dintre cei mai cunoscuti artisti-sticlari ai Romaniei, spune despre sine insusi: „Prin corpul meu nu curge sange, ci sticla fierbinte“. Temele carora li se dedica sunt rezultatul filosofiei sale de viata, cu radacini atat in credinta crestina, cat si in motivele mitologice romanesti.

Aceste teme sunt povestite prin intermediul sticlei, material care permite un limbaj estetic deosebit. Sculpturile sale monumentale, raman gratioase, iar combinatia dintre sticla fragila si alte materiale (metal, lemn sau piatra) este folosita intentionat, pentru a realiza o si mai mare tensiune si a potenta astfel efectul estetic.

Operele sale au fost expuse de la Tokio pana la Philadelphia, de la Bucuresti pana la Roma si se afla in colectii din Romania, Statele Unite, Japonia, Olanda, Italia, Marea Britanie, etc.

In comunicatul ICR, se arata ca in programul vizitei din 17 decembrie 2007 a Ministrului de justitie a landului Nordrhein Westfalen, doamna Roswitha M?ller-Piepenk?tter, la sediul Tribunalului Suprem din Hamm unde are loc o intalnire la care participa 200 de invitati, este inclusa si vizitarea expozitiei artistului sticlar roman Mihai Topescu.

Mihai Topescu: sculptor, designer in sticla si artist decorator (N. 1956, la Ticleni, jud. Gorj).A absolvit Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj, sectia sticla (promotia 1981). Specializare la Academia de Sticla Baden-Viena. Are lucrari in Muzeul Sticlei si Ceramicii Bucuresti; Muzeul de Arta Tg.

Jiu; Muzeul Sticlei Praga, Novy Bor, Yablonec (Cehia), Ebeltoft (Danemarca), Muzeul Banitz, Cottbus (Germania), precum si in colectii particulare din Romania, Europa, America, Asia. A realizat din sticla trofeele pt. laureatii din anul 2005 ai Festivalului “Maria Tanase. In anii ’90 infiinteaza Studioul de sticlarie artistica “TOPI NEW GLASS DESIGN” Tg.Jiu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro