Extinderea Uniunii Europene: mai intai, "principiile fundamentale"
Articol de Stefan Fule, comisar european pentru extindere
Comisia Europeană a adoptat recent raportul de evaluare a situaţiei actuale privind politica de extindere a UE şi ţările implicate în acest proces. Țările din Balcanii de Vest și Turcia au șanse să adere la UE, însă numai după ce vor fi îndeplinite criteriile necesare. Croația, până nu demult țară candidată, a aderat la UE în acest an, la 1 iulie.
Când mă întâlnesc cu cetățenii UE, aceștia îmi vorbesc adesea despre temerile lor legate de extindere: este UE pregătită să primească noi state membre? Nu ar trebuie să rezolvăm mai întâi problemele de ordin economic? Aceste țări sunt cu adevărat pregătite să adere la UE și să respecte normele europene? Ce ar avea de câștigat economia europeană?
Să începem cu ultima întrebare. Cele două valuri de extindere din 2004 și 2007 au adus în mod cert economiei europene o serie de avantaje. Cele douăsprezece state membre care au aderat în acea perioadă sunt acum destinatarele a 11,5% din exporturile Germaniei, adică tot atât cât exportă aceasta în total către țările BRIC (Brazilia, Rusia, India și China).
În 2011, Olanda a exportat către aceste douăsprezece state membre produse în valoare de 23,4 miliarde de euro, față de 16 miliarde de euro cât au reprezentat exporturile către țările BRIC. Aceste douăsprezece state membre cumpără acum mai multe bunuri din Regatul Unit decât China. Mai multă integrare înseamnă mai mult comerț și o cerere mai mare de produse și servicii locale. Prin urmare, este o sursă de creștere economică și de locuri de muncă. O Europă mai puternică, care dispune de o piață mai mare, este mai bine pregătită să facă față efectelor crizei economice – acum și în viitor.
Însă, pentru a valorifica la maxim avantajele și oportunitățile care decurg din strângerea relațiilor și eventual din aderarea la UE, țările care doresc să devină state membre trebuie să ne respecte condițiile, normele și valorile. Criza economică mondială a arătat că este nevoie ca toate țările să-și consolideze guvernanța economică, să-și îmbunătățească competitivitatea și să creeze un cadru de afaceri mai stabil și transparent, pentru a atrage investiții și pentru a stimula creșterea.
Evenimentele survenite recent în țările candidate au subliniat cât de importantă este consolidarea instituțiilor și a procesului democratic. Pentru ca extinderea să funcționeze, țările candidate trebuie să facă progrese în toate aceste domenii. Ele trebuie să-și reformeze sistemul judiciar și să combată crima organizată și corupția încă din primele etape ale negocierilor de aderare, pentru a fi în măsură să obțină rezultate solide, durabile și ireversibile. Aceste „principii fundamentale” reprezintă însăși esența procesului de extindere. Până să adere la UE, ele vor trebui să demonstreze că respectă statul de drept, guvernanța economică, drepturile omului și pe cele ale minorităților.
Acesta este modul în care perspectiva aderării poate transforma țările aflate la frontierele UE: printr-un proces credibil bazat pe condiții stricte, dar echitabile, țările candidate aplică reforme esențiale, își modernizează societățile și economiile și își consolidează instituțiile democratice. Este un lucru bun atât pentru ele, cât și pentru noi, constituind calea către o Europă mai sigură, mai stabilă și mai prosperă.
Štefan Füle, Comisarul pentru extindere și politica europeană de vecinătate
Acest articol este publicat cu ocazia adoptării la 16 octombrie 2013, de către Comisia Europeană, a pachetului anual de extindere.