Sari direct la conținut

Extremele financiare ale lui 2008: cel mai mare faliment bancar, cea mai buna afacere sau cea mai mare cadere bursiera

Dan Popa's Weblog

Bine v-am gasit in 2009 si un sincer La multi ani! tuturor celor care se obosesc citind aceste insemnari. Iata, ca pentru pentru inceput de an, cele mai importante evenimente la care am asistan in 2008.

Cel mai mare faliment bancar

Washington Mutual, 25 septembrie. Depozitele s-au cifrat la 188 miliarde de dolari. Valoarea portofoliului de credite se ridica la 307 miliarde de dolari. Falimentul nu a avut consecinte pentru clienti.

Falimentul cel mai traumatizant

Lehman Brothers, 15 septembrie. Dupa ce banca de investitii a pus lacatul la poarta, a inceput panica pe pietele financiare. Este inceputul adevaratei crize financiare.

Cea mai proasta decizie

Este cea de a nu salva de la faliment Lehman Brothers. Pentru Trezoreria SUA, conceptul “too big to fail” nu a functionat. Aceasta eroare a Administratiei Bush a dus la explozia sentimentului de vilnerabilitate in sanul finantei mondiale. Bursele au inceput sa crape, piata interbancara a paralizat, ceea ce a facut ca dupa doar cateva zile, cand AIG a dat semne de boala, Trezoreria sa scoata urgent din buzunar 152 miliarde de dolari.

Cea mai mare cadere bursiera

Este cea a bursei islandeze, care a pierdut 94,4 % din valoare in 2008.

Cea mai mare acrobatie financiara

Este cea a pretului petrolului, care a coborat de la 147 de dolari/baril, la 40 de dolari.

Cea mai buna afacere

Preluarea Bear Stearns de catre JP Morgan. Pretul vanzarii: 10 dolari pe actiune, adica a zecea parte din valoarea medie pe 2007.

Omul politic cel mai prost inteles de pietele financiare

George Bush. Din toamna lui 2008, tine conferinte prin care incearca sa restabileasca increderea in piata. De cate ori aparea si dadaea asigurari ca lucrurile vor merge ok, bursele mai coborau putin.

Cea mai mare escrocherie a anului

Este cea a lui Bernard Madoff, care a generat pierderi de 50 de miliarde de dolari, si fata de care Kerviel (banuit la inceputului anului ca ar fi provocat pierderi SocGen de 4,9 miliarde de euro) este un mic copil.

Grimasa ruseasca

Cei mai mari 25 de miliardari rusi au pierdut anul trecut 230 miliarde de dolari. Cel mai celebru dintre ei, Roman Abramovici, a vazut neputincios cum averea lui coboara de la 23, 5 miliarde, la doar 3,3 miliarde de dolari. Potrivit presei engleze, oligarhul rus ar dori sa-si vanda iahrul de lux, echipat cu sistem de aparare anti racheta. Din pacate, nu prea sunt cumparatori insa…

Citeste si comenteaza pe Dan Popa’s Weblog.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro