Sari direct la conținut

Facultățile de la Universitatea din București cu cea mai mare concurență. Specializarea cu aproape 62 de candidați la buget

Studenți la deschiderea anului universitar , Foto: Inquam Photos / George Călin
Studenți la deschiderea anului universitar , Foto: Inquam Photos / George Călin

Facultatea cu cei mai mulți candidați raportat la numărul de locuri disponibile de la Universitatea din București (UB) la admiterea din acest an este cea de Limbi și Literaturi Străine, spun reprezentanții instituției de învățământ. Pe locul al doilea se află Facultatea de Administrație și Afaceri. La UB în acest an au fost depuse aproape 43.000 de dosare de candidatură pentru cele aproape 11.000 de locuri disponibile la programele de licență. 

Cele 19 facultăţi ale Universităţii din Bucureşti au primit, în sesiunea din iulie de admitere la programele de licenţă, 42.892 de candidaturi pentru cele 10.997 de locuri scoase la concurs, înregistrându-se 7,09 de candidaturi pe un loc la buget.

Universitatea București a transmis, vineri, printr-un comunicat de presă, că la admiterea din acest an cea mai mare concurență a fost pentru următoarele specializări și facultăți:

  • programul de studii Limbi moderne aplicate de la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine (61,9 candidați / loc la buget),
  • programul de studii Marketing de la Facultatea de Administrație și Afaceri (36,07 candidați / loc la buget),
  • programul de studii Cibernetică economică de la Facultatea de Administrație și Afaceri (24,34 candidați / loc bugetat),
  • programul de studii Tehnologia informației de la Facultatea de Matematică și Informatică (19,44 candidați / loc la buget),
  • programul de studii Chimie farmaceutică de la Facultatea de Chimie (18,68 candidați / loc la buget),
  • programul de studii Psihologie – Științe cognitive de la Facultatea de Psihologie și Științele Educației (18,28 candidați / loc la buget).

La admiterea din anul 2023, cea mai mare concurență s-a înregistrat la specializarea „Psihologie – științe cognitive”, de la Facultatea de Psihologie și Științele Educației. Pe locul doi se afla aceeași facultate, însă de data asta cu specializarea „psihologie”.  Pe locul al treilea în topul preferințelor în urmă cu un an se afla specializarea „spaniolă” de la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, iar pe locul 4 specializarea „tehnologia informației”, de la Facultatea de Matematică și Informatică. 

Care sunt facultățile mai puțin dorite de la UB 

Facultățile care au cei mai puțini candidați raportat la numărul de locuri disponibile, conform unui răspuns primit de la UB pentru HotNews.ro, sunt: 

  • Facultatea de Teologie Baptistă – cea mai mare medie de intrare la licență la buget: 9,88, cea mai mică: 7,41.
  • Facultatea de Teologie Romano-Catolică – cea mai mare medie de intrare la licență la buget: 9,48, cea mai mică: 8,37, la profilul „Studii religioase”.
  • Facultatea de Geologie și Geofizică – procesul de admitere nu a fost încă finalizat.
  • Facultatea de Filosofie – procesul de admitere nu a fost încă finalizat.

HotNews.ro a solicitat UB să transmită și care sunt primele 5 facultăți din cadrul UB în care mediile de admitere au fost cele mai mari, dar și care sunt cele 5 facultăți cu mediile de admitere cele mai mici, însă reprezentanții universității au transmis că „nu s-a realizat o analiză privind mediile de admitere, procesul fiind în curs de desfășurare”.

„De asemenea, analizele nu sunt neapărat relevante, în condițiile în care procesele de admitere sunt foarte diferite (examene, note la bacalaureat, note la anumite discipline la bacalaureat etc.). De asemenea, un candidat se poate înscrie la foarte multe programe de studii, iar dinamica procesului de admitere este foarte mare între afișarea listelor, confirmare și înmatriculare. Rezultatele parțiale / finale pentru fiecare facultate pot fi accesate pe site-urile facultăților Universității din București, disponibile aici”, conform UB. 

Peste 370 de elevi olimpici vor continua studiile la Universitatea din București

376 de elevi olimpici naționali au ales Universitatea din București pentru continuarea studiilor, a mai transmis instituția, într-un comunicat de presă.

Dintre ei, cei mai mulți, 212, vor fi studenți ai Facultății de Matematică și Informatică, iar 75 au ales Facultatea de Geografie. 

„24 au ales Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, iar alți 21 de olimpici au optat pentru Facultatea de Fizică. De asemenea, Facultatea de Drept a fost opțiunea a 19 olimpici, iar Facultatea de Chimie a fost aleasă de 14 olimpici”, conform UB. 

Alți trei olimpici vor fi studenți din toamnă ai Facultății de Litere și câte 2 olimpici au optat pentru Facultatea de Istorie, pentru Facultatea de Psihologie și Științele Educației și pentru Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul”. La Facultatea de Biologie și la Facultatea de Teologie Baptistă va studia, din toamnă, câte un olimpic.

„Acestora li se adaugă 16 campioni sportivi și olimpici internaționali care s-au înscris pentru unul dintre locurile speciale dedicate bursierilor de performanță în programul lansat de Universitatea din București începând cu anul universitar 2023 – 2024”, conform Universității din București. 

Cei 16 campioni sportivi și olimpici internaționali sunt parte din a doua generație de bursieri de performanță ai UB. Ei vor primi burse în valoare de 1.500 de lei (medalie de aur / locul I), 1.250 de lei (medalie de argint / locul II) și, respectiv, 1.000 de lei (medalie de bronz / locul III), precum și posibilitatea de a ocupa un loc finanțat prin granturi de studii, beneficiind de statut de loc special, mai transmite universitatea.

INTERVIURILE HotNews.ro