Sari direct la conținut

Fără păr în cap și cu „mâini de elefant”. Realitatea cutremurătoare și ce soluții cer pacientele și supraviețuitoarele de cancer de sân de la autorități

HotNews.ro
Cancer, Foto: Cleo / Dreamstime.com
Cancer, Foto: Cleo / Dreamstime.com

​Româncele care suferă de cancer la sân și supraviețuitoarele acestui tip de cancer – cel mai frecvent cancer în rândul femeilor – își doresc să nu mai fie „înjosite” de comisiile de evaluare a gradului de handicap, în condițiile în care unele dintre ele primesc un ajutor de handicap de doar 64 de lei lunar, și să aibă dreptul, printre altele, la ședințe de psihoterapie, peruci, ședințe de masaj limfatic și teste genetice pe care să nu le mai plătească din buzunar.

Cinci dintre cele mai importante probleme de care se lovesc pacientele diagnosticate cu cancer mamar și supraviețuitoarele acestui tip de cancer în România au fost dezbătute joi în cadrul unei întâlniri între paciente, supraviețuitoare, premierul Nicolae Ciucă și Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Pacientele au plecat acasă de la întâlnire cu promisiunea că autoritățile caută soluții cât mai rapide la problemele lor.

Autoritățile își propun să identifice și să aprobe, în cel mai scurt timp, soluțiile legislative pentru ca aceste probleme să își găsească rezolvarea cât mai curând:

  • Includerea în categoria dispozitivelor medicale decontate a mănușii/manșonului compresiv (pentru limfedem).
  • Creșterea numărului de ședințe de masaj limfatic decontate.
  • Peruci decontate.
  • Decontarea a cel puțin 10 ședințe de psihoterapie pentru persoanele diagnosticate cu cancer .
  • Includerea testului ONCOTYPE în cadrul Programului Național de Cancer – teste genetice gratuite BRCA1 și BRCA.

Indemnizație de handicap de 64 de lei pe lună

Laurenția Ligia Enciu, pacientă diagnosticată cu cancer la sân care a participat la întâlnirea de astăzi, mărturisește că multe dintre pacientele din România aflate în această situație nu își permit să plătească din buzunar ședințe de masaj limfatic, așa că ajung să aibă „mâini de elefant”.

De asemenea, multe dintre ele au copii de crescut și nu își permit nici ședințe de psihoterapie, pe care trebuie să le plătească din buzunar.

Și foarte multe nu își permit nici măcar peruci.

„Multe au copii de crescut, nu își permit. Gândiți-vă la o femeie care este cheală, nu are nici păr în cap, nu se poate duce nici să cumpere un iaurt”, subliniază Laurenția Ligia Enciu.

Pacientele cu cancer mamar și supraviețuitoarele își doresc, de asemenea, să nu mai fie „înjosite” de comisiile de evaluare a gradului de handicap. Mai ales că unele dintre ele au o indemnizație de handicap de doar 64 de lei pe lună: „Mergem la comisii si ni se spune „esti bine” sau suntem evaluate prin telefon.”

„Nimeni nu vorbește despre viața femeii după cancerul de sân”

Mihaela Sofronie, supraviețuitoare a cancerului de sân, atrage atenția că nimeni nu vorbește, în România, despre viața femeii după cancerul de sân.

„Dupa perioada medicală, despre viața femeii care a supraviețuit cancerului la sân nu se vorbește. 90% dintre aceste femei se confruntă cu depresie, anxietăți, probleme legate de viața sexuală, probleme de cuplu, divorț, creșterea copiilor de unele singure”, spune Mihaela Sofronie.

„În fiecare an, sunt mii de femei care trec prin această experiență. Sunt femei, sunt mame, formează viitori adulți. Ele nu pot da randament în niciunul dintre rolurile pe care le au: social, familial, profesional.”

Nu în ultimul rând, pacientele și supraviețuitoarele cancerului la sân și-ar dori bugetarea necesară pentru ca navigatorii de pacienți să poată fi angajați cu acte în regulă ai spitalelor: „Navigatorul este cel care îl poate ajuta pe pacient în toată această nebunie, pentru ca este o nebunie. Stai singur pe culoarele spitalelor. Stai singur cu o hârtie în mână și nu înțelegi ce scrie în ea.”

Andrei Baciu: Sunt lucruri elementare, care ar reda demnitatea femeilor diagnosticate cu cancer la sân

Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, își dorește ca rezolvarea acestor probleme să fie posibilă cât mai curând.

„Aceste servicii trebuie să fie decontate. Vom face toate demersurile astfel încât să ne mișcăm cât mai repede. O parte dintre soluții le-am identificat în acest moment”, spune secretarul de stat în Ministerul Sănătății.

El vorbește despre lucruri elementare, care înainte de toate ar reda demnitatea acestor femei.

La rândul său, premierul Nicolae Ciucă afirmă că „este nevoie de sprijin financiar, care poate fi asigurat prin liniile de finanțare atât de la nivelul Ministerului Sănătății, cât și prin Casa de Sănătate, și sper, ca odată ce vom face public soluțiile pe care le-am identificat la o parte dintre problemele semnalate de către dumneavoastră, să putem să dezvoltăm și să coagulăm mai departe, astfel încât planul să poată să devină cât mai concret aplicabil”.

„Este foarte important să venim cu aceste soluții, pentru că despre modul în care teoretic se pot rezolva aceste probleme există cadrul necesar la diferite dezbateri, congrese, conferințe, unde specialiștii știu foarte bine ce au de făcut, la nivelul nostru avem nevoie de soluții practice, concrete, pe care oamenii le așteaptă. Încă o dată, mii, zeci de mii de oameni așteaptă aceste soluții. Ca atare, acesta este îndemnul meu, să venim cu soluții practice”, adaugă Nicolae Ciucă.

Foto: Dreamstime.com.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro