Sari direct la conținut

Fecioare care plâng și cruci care sângerează: Vaticanul a emis reguli mai stricte pentru recunoașterea „miracolelor”

HotNews.ro
Statuia Fecioarei Maria de la Medjugorje , Foto: Philippe Lissac / Godong / Universal images group / Profimedia
Statuia Fecioarei Maria de la Medjugorje , Foto: Philippe Lissac / Godong / Universal images group / Profimedia

Vaticanul a emis vineri noi orientări ce recomandă o abordare prudentă a presupuselor evenimente supranaturale, cum ar fi Fecioarele care plâng sau crucile care sângerează, care de secole au stârnit interesul credincioșilor catolici, scriu Reuters și BBC.

Papa Francisc a părut sceptic față de astfel de fenomene, declarând anul trecut la televiziunea italiană RAI că aparițiile Fecioarei Maria „nu sunt întotdeauna reale” și că îi place să o vadă ca fiind „îndreptată spre Iisus”, mai degrabă decât să atragă atenția asupra sa.

Incidentele semnalate de credincioși, inclusiv apariția „stigmatelor” sau a rănilor în urma răstignirii lui Iisus pe mâinile și picioarele unor persoane sfinte, au devenit adesea baza sanctuarelor și a pelerinajelor.

Într-un document care înlocuiește regulile din 1978, biroul doctrinar al Vaticanului (DFF) a declarat că astfel de evenimente ar trebui evaluate cu mare prudență, deoarece pot fi frauduloase și exploatate pentru câștiguri financiare sau pentru crearea unor culturi personale.

„Discernământul poate avea de-a face și cu probleme, cum ar fi delicte (abateri), manipulări, daune aduse unității Bisericii, câștiguri financiare nejustificate și erori doctrinare grave care ar putea provoca scandaluri și ar putea submina credibilitatea Bisericii”, se arată în document.

DDF a precizat că, de regulă, în astfel de cazuri, episcopii ar trebui să emită în mod normal un „nihil obstat”: în esență, un aviz de aprobare a adorației, care lasă însă deschisă chestiunea mai importantă, și anume dacă fenomenul ar putea fi recunoscut în mod oficial de Vatican ca fiind „supranatural”.

O astfel de recunoaștere este, totuși, extrem de rară.

Biroul doctrinar a adăugat că multe locuri de pelerinaj sunt legate de presupuse evenimente supranaturale care nu sunt autentificate de Vatican, dar acest lucru nu ridică probleme serioase pentru credință.

Deși nu este menționat în documentul de vineri, un exemplu este sanctuarul popular de la Medjugorje din Bosnia, unde au fost semnalate apariții repetate ale Fecioarei Maria începând din 1981.

DDF a precizat că episcopii pot emite alte cinci decizii, inclusiv respingerea unui eveniment ca fiind supranatural, sau măsuri pentru a interzice sau limita cultul în jurul unor fenomene controversate sau vădit false.

Episcopii ar trebui să ceară întotdeauna aprobarea Vaticanului înainte de a-și publica verdictele, a precizat DDF, menționând că, în cazuri excepționale, papa sau chiar departamentul pot interveni direct, ocolind autoritățile locale ale Bisericii.

Proliferarea presupuselor fenomene religioase, unele în mod evident false, a fost unul dintre factorii care au dus la scindarea creștinismului și la apariția protestantismului în Europa în secolul al XVI-lea.

Milioane de oameni se adună la Lourdes, în Franța, de exemplu, sau la Fatima, în Portugalia, unde se presupune că Fecioara Maria s-a arătat copiilor, promițând un miracol.

Presupusul eveniment a fost recunoscut oficial de către Biserică în 1930.

Dar alte evenimente sunt considerate de către oficialii bisericii drept falsuri, scrie BBC. În 2016, o femeie din Italia a început să pretindă apariții regulate ale lui Iisus și ale Fecioarei Maria într-un orășel din nordul Romei, după ce a adus înapoi o statuie din Medjugorje, Bosnia, unde se spune că ar fi apărut și Fecioara Maria.

Mulțimile s-au rugat în fața statuii și au susținut că au primit mesaje, inclusiv avertismente împotriva căsătoriilor între persoane de același sex și a avortului. A fost nevoie de opt ani pentru ca episcopul local să dezmintă povestea.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro