Fenomenul open-source e unul de masa si o amenintare tot mai mare pentru gigantii producatori de software
La congresul FOSDEM 2009, participantii au readus in atentia publicului o dorinta mai veche a programatorilor: pastrarea caracterului gratuit si deschis al aplicatiilor pentru computer.
In 2003, lumea era in pericol sa fie stapanita -:). Dar nu din cauza cine stie carei amenintari nucleare, ci din cauza ca browser-ul Microsoft Internet Explorer detinea o cota de piata de aproximativ 98%, navigatoarele Mozilla Firefox, Opera si Netscape fiind considerate aplicatii pentru cunoscatori. In 2008, situatia s-a schimbat radical, cel putin in Europa: Explorer a scazut la 68% si Firefox se mandreste cu aproximativ 23% (date din ultimul trimestru al lui 2008).
Mark Surman (director executiv al fundatiei Mozilla) parea foarte mandru cand a anuntat aceste cifre in prezentarea de deschidere a conferintei FOSDEM (Free and Open Source Software Developers’ European Meeting), desfasurata la Bruxelles, in 7 si 8 februarie 2009. Fundatia Mozilla este doar unul dintre promotorii aplicatiilor gratuite si in cod deschis.
- Vezi si reportajul deschiderii: FOSDEM 2009 – adunarea tocilarilor care vor conduce lumea
Cu profit sau cu suflet mare?
Partea interesanta este ca acum marile companii lucrative sunt tot mai interesate in a se implica, in a colabora sau in a achizitiona firme care produc programe gratuite pentru calculator. Pe piata sunt deja zvonuri despre faptul ca gigantul Microsoft va cumpara cateva astfel de companii, incercand in acest mod sa elimine o parte din concurenta.
Este clar ca fenomenul open-source este acum unul de masa. De la statutul de programe de nisa, Firefox si Thunderbird (aplicatie pentru accesarea conturilor de e-mail) sunt acum preferatele tot mai multor utilizatori. Surman a avansat cifra de 200 de milioane in ceea ce priveste numarul de utilizatori ai navigatorului Firefox, iar Tristan Nitot (seful fundatiei Mozilla Europe) s-a aratat uimit de cele 1,2 milioane de descarcari zilnice ale aplicatiei, despre care i-au vorbit colegii din echipa la ultima sedinta.
• Conferinta specializata pe aplicatiile open-source
• Organizata din anul 2000
• Organizare pe baza de voluntariat • Participantii sunt programatori, dezvoltatori, utilizatori avansati
• Desfasurata la Bruxelles, in campusul Universitatii Libere
Despre FOSDEM
Si in alte sectoare se simte schimbarea: 32% dintre blogurile de top din lume functioneaza pe platforma gratuita WordPress.org si aproximativ
4,5 milioane de laptop-uri cu sistemul de operare gratuit Linux s-au livrat anul trecut. Suite de programe pentru scris, calcul si crearea prezentarilor multimedia, precum OpenOffice.org, sunt solutii ce pot fi regasite tot mai des pe calculatoarele utilizatorilor.
Plan de lupta pentru dezvoltarea sectorului open-source
Cum poate insa supravietui open-source-ul in lumea dominata de Microsoft, Adobe si alti uriasi ai industriei software? Manifestarile precum FOSDEM 2009 pot ajuta la popularizarea acestui sector, creand o comunitate tot mai larga de programatori entuziasti si utilizatori cu mintea deschisa.
Mark Surman a aratat ca a existat un plan strategic, cel putin din partea fundatiei Mozilla, cu etape ce pot fi descrise astfel: Studiaza – Copiaza – Modifica – Impartaseste. In fiecare dintre aceste faze, utilizatorii au fost cei care au dus la succesul sectorului. Spre deosebire de campaniile de marketing costisitoare ale unor companii precum Microsoft, aplicatiile deschise si gratuite beneficiaza de o sustinere populara care vine dintr-un oarecare spirit de protest fata de comercialul agresiv.
Ce urmeaza?
Mobilul este noua jucarie a omului modern si el trebuie exploatat si de fundatia Mozilla si de colaboratorii sai. „Inca nu avem un plan pentru Web-ul mobil”, a recunoscut Mark Surman. Cu toate acestea, chiar inainte de FOSDEM au aparut primele imagini si informatii despre viitorul „telefon Mozilla”. Va fi o combinatie intre Blackberry 7130 si tastatura Optimus si este deja la fel de asteptat ca telefoanele care vor functiona cu sistemul de operare open-source Google Android.
Dincolo de incertitudinea modului in care trebuie procedat cu aplicatiile pentru dispozitivele mobile, este important ca viitoarele soft-uri sa fie usor de folosit si sa le placa oamenilor. Tot mai multi utilizatori pot acum intelege cum functioneaza unele aplicatii gratie publicarii codului si pot incerca sa le imbunatateasca, impartasind apoi lumii inovatiile lor.
Pentru 2009 si 2010, prioritatile in materie de open-source, asa cum au reiesit din discutiile de la FOSDEM 2009, vor fi mentinerea transparentei codului si securizarea transmisiunilor de date. Scopul suprem se identifica intr-o anumita masura cu deviza actuala a Fundatiei Mozilla: „Protejarea libertatii Internetului”, ca retea care stocheaza si transmite gandurile si creatiile oamenilor si care stocheaza patrimoniul de date al lumii.
Caracteristicile aplicatiilor Open Source
• Redistribuire libera
• Contin si codul sursa
• Permit creatii derivate
• Mentin integritatea codului sursa al autorului original
• Nediscriminarea vreunei persoane sau vreunui grup
• Nu au limite privind domeniul de folosire (afaceri, divertisment etc.)
• Licenta se redistribuie intocmai o data cu distributia programului
• Licenta nu e specifica unui anumit produs dintr-o suita
• Licenta nu poate interzice folosirea altor tipuri de programe pe aceeasi platforma
• Licenta nu trebuie sa oblige la folosirea unui anumit sistem de operare sau unei platforme anume