Sari direct la conținut

Final de saptamana. Unde suntem?

HotNews.ro

In fata unei crize economice care creste de la o zi la alta si a fondurilor speculative tot mai panicate, pietele financiare sufera de hemoragii consistente, iar numarul celor care invoca un nou « Bretton Woods » se multiplica tot mai mult, scrie Dan Popa pe blogul sau.

Wall Street a deschis in scadere, dar a reusit sa –si revina usor, astfel ca la ora 18 GMT, indicele Dow Jones castigase 3,05%, iar Nasdaq – 3,04%. Europa a inchis si ea pe verde, cu cresteri de 5,22% la Londra, 3,43% la Franckfurt si 4,68% la Paris. Asia insa a fost mult mai dispersata . Cresterile de la Tokyo (+2,78%) sau Shanghai (+1,08%), contrastau cu scaderile de pe bursele din Hong Kong (-4,4%), Singapore (-3,73%) si Bombay (-5,73%). Analistii admit ca bursele mondiale cunosc in aceste zile, cele mai nebunesti miscari inregistrate vreodata si ca o mare parte din industria fondurilor speculative a intrat in coma si urmeaza sa moara. “Toti vor sa isi lichideze activele, cuprinsi de o panica animalica», spune seful unui cabinet de consultanta financiara din Londra.

Fara sa fie o criza pasagera, cum se credea in urma cu un an, « furtuna » subprime lasa in spate recesiunea unor state fragilizate de propriile vulnerabilitati economice. “Starea aceasta va dura inca un an sau poate un an jumatate. Iar ceea ce e mai rau este ca raul abia acum urmeaza”, avertizeaza un bancher de la BNP Paribas. Potrivit Wall Street Journal, FED studiaza posibilitatea unei noi reduceri a dobanzii cheie. Dar pana unde s`o cobori ?, se intreaba si bancherii americani.

Sefa Camerei reprezentantilor din Congresul american, Nancy Pelosi, vrea un plan « de reconstructie a Americii », in valoare de 150 miliarde de dolari, plan care sa fie pus in practica de viitorul presedinte al SUA. Ideea este sustinuta de laureatul Nobelului pentru economie din acest an, Paul Krugman, ca si de seful FMI, Dominique Strauss-Kahn.

In Europa, lucrurile nu par nici ele mai bine asezate. In Italia, patronatele nu vad o crestere PIB mai mare de 0,2 %, dupa ce comenzile din industrie au scazut cu 5,2% in august. Germania isi revizuieste si ea planul de crestere economica pe 2009, cand, spun economistii germani, ar fi un miracol ca economia sa urce cu mai mult de 0,2 %. Irlanda este ca si i ntrata in recesiune. Ucraina sta la mila FMI pentru un credit de 14 miliarde de euro. Ungaria e tinuta in viata de BCE, cu un imprumut de 5 miliarde de euro, iar seful Bancii Centrale a Ungariei admite “vulnerabilitatea considerabila” a tarii sale.

Francezii descopaera inaintea fuziunii din care sa se nasca a doua mare banca a tarii, ca expunerea Casei de Economii pe segmentul produselor toxice a crescut cu 800 mnilioane de euro. “Socant. Sper ca asta sa nu afecteze mariajul celor doua banci!”, spun bancherii francezi.

Rusii vad si ei cum capitalurile speculative fug disperate din tara. In doua luni (august si septembrie) au iesit, potrivit unui inalt functionar, 33 de miliarde de dolari.

In ceea ce priveste Islanda, ea va decide in maxim o saptamana daca va solicita sau nu ajutorul FMI, lucru care ar fi o premiera pentru un stat occidental, dupa1976.

Pana si in Elvetia, considerata cea mai stabila tara din punct de vedere financiar, oamenii isi retrag banii din bancomate, desi stiu ca nu e niciun pericol sa ramana fara ei. “Se inchideau depozite de cate 130.000 de franci, pe care oamenii si`i luau acasa, de teama ca vor ramane fara economii. Cand i`am explicat unui client care isi voia cei 10.000 de franci economisiti ca nu e cazul sa si`i retraga, mi`a zambit politicos, dupa care a continuat sa isi completeze formularul”, spune un bancher elvetian. Mai mult, planurile Bancii Nationale a Elvetiei de salvare a UBS, care se intind pe cateva zeci de pagini considerate secret de stat, sunt oarecum paradoxale. “BNS – Banca nationala a Elvetiei, are un bilant de 130 miliarde de euro, cu care trebuie sa salveze un mamut bancar de 2000 de miliarde. Cum va face asta si care vor fi costurile?”, se intreaba un bancher elvetian.

In fata acestor evenimente, se cauta fixarea unei intalniri mondiale in care regulile jocului sa fie schimbate. Pansamentele de miliarde de euro, nu functioneaza. “E nevoie de un nou Bretton Woods”, spun economistii.

Comenteaza pe blogul lui Dan Popa.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro