Sari direct la conținut

Financial report: Algoritmul care prezice din timp afecțiunile renale. Bancherii de la UBS vor pune dobânzi negative clienților bogați. Franța va comanda încă 12 trenuri TGV. Reducerea ratei Fed nu are efect

HotNews.ro
Financial report: Algoritmul care prezice din timp afecțiunile renale. Bancherii de la UBS vor pune dobânzi negative clienților bogați. Franța va comanda încă 12 trenuri TGV. Reducerea ratei Fed nu are efect

Financial Times: DeepMind a creat un algoritm care prezice din timp afecțiunile renale ● Bancherii de la UBS intenționează să aplice dobânzi negative clienților bogați ● Les Echos: SNCF va comanda încă 12 trenuri TGV ● Handelsblatt: Reducerea ratei Fed nu are efect – piețele continuă să scadă ● Ungaria: creşterea salariilor în luna mai, ajutată şi de salariile din sfera publică şi lipsa forţei de muncă

  • Financial Times: DeepMind a creat un algoritm care prezice din timp afecțiunile renale

Inteligența artificială poate acum avertiza medicii că pacienții lor riscă să dezvolte leziuni renale severe cu două zile mai devreme, având potențialul de a salva sute de mii de vieți în fiecare an.

Modelul a fost dezvoltat în comun de DeepMind Health, o divizie a Google, și Departamentul pentru Afaceri ale Veteranilor din SUA, o agenție federală care oferă servicii de asistență medicală veteranilor militari din SUA.

Leziunile renale acute afectează până la unul din cinci pacienți internați în spitale atât în ​​Marea Britanie, cât și în SUA și este responsabil pentru aproximativ 1,4 milioane de decese pe an.

„Este o problemă dificil de rezolvat și de pe urma căreia oamenii fie mor, fie au nevoie urgentă de transplanturi de rinichi”, a spus Dominic King, directorul clinic de la DeepMind Health. Experții consideră că până la 30% din aceste cazuri ar putea fi prevenite dacă un medic ar interveni suficient de devreme.

Asistența medicală este una dintre domeniile susceptibile de a fi transformate de sisteme de Inteligență Artificială, capabile să analizeze rapid cantități mari de date și să găsească tipare semnificative.

AI este deja testat ca o modalitate de a diagnostica mai rapid totul, de la cancerul de sân până la retinopatia diabetică – și s-a descoperit că este semnificativ mai precis și rapid decât experții umani, permițând medicilor să trateze pacienții înainte ca situația medicală să se deterioreze.

Într-o lucrare publicată miercuri în revista Nature, DeepMind, cu sediul în Londra, a spus că a consultat timp de doi ani peste 700.000 de documente medicale ale veteranilor militari americani din toată țara, creând un model pentru a prezice evoluția severă a leziunilor renale.

S-au folosit milioane de date luate din 10 ani de istoric medical pentru fiecare pacient, în testările finale programul identificând corect la nouă din 10 pacienți simptomele bolii cu până la două zile înainte, dublând performanța modelelor actuale utilizate.

DeepMind, care testează acum programe pentru diagnosticarea timpurie a cancerului de sân și bolile oculare, și-a fondat divizia de sănătate în 2016, dar până acum nu are produse comerciale AI și divizia de sănătate nu are încă venituri.

În noiembrie, compania a anunțat că va transfera controlul unității sale de sănătate către o nouă divizie Google Health din California, ca pas către extindere și comercializare a eforturilor sale.

Una dintre provocările utilizării AI în asistență medicală este aceea că necesită seturi mari de date extrem de personale și reprezintă o amenințare pentru confidențialitatea pacientului. Pentru a proteja confidențialitatea veteranilor ale căror înregistrări au fost utilizate pentru a dezvolta algoritmul, datele lor medicale sensibile au fost anonimizate înainte de a fi trimise DeepMind.

Alte articole din FT:

  • Bancherii de la UBS intenționează să aplice dobânzi negative clienților bogați

UBS intenționează să perceapă o rată negativă a dobânzii clienților înstăriți care depun mai mult de 2 milioane de franci elvețieni la bancă. Mai multe bănci din Elveția și zona euro transferă deja costurile oficialilor negative către deponenții corporativi, deși majoritatea jucătorilor mari s-au abținut să facă acest lucru și în cazul persoanelor fizice. UBS Elveția va percepe clienților persoane fizice, începând din noiembrie, 0,75 la sută pe an la soldurile de peste 2 milioane CHF, potrivit declarațiilor a 3 persoane familiarizate cu planul băncii.

Această mișcare subliniază modul în care băncile din Europa și SUA caută soluții pentru încă o perioadă de rate mici ale dobânzilor, în ciuda așteptărilor vehiculate în piețe de creșteri ale dobânzilor.

Luna trecută, Banca Națională Elvețiană a declarat că va menține rata negativă pe care o percepe pe depozitele băncilor comerciale (la -0,75 la sută), în timp ce rata depozitelor Băncii Centrale Europene este de -0,4 la sută. Rezerva Federală a SUA a redus și ea miercuri, dobânda cheie.

„Acum un an, toată lumea credea că ratele dobânzilor vor crește. Acum lucrurile nu mai arată așa”, a spus un senior manager al UBS. Într-o notă pentru clienți luna trecută, creditorul prognozează că în septembrie Banca Națională a Elveției ar putea duce rata la depozite la -1%.

Administratorii UBS au început să discute despre tarifele viitoare cu unii clienți înstăriți și se pregătesc să emită o scrisoare în care sunt prezentate schimbările, au adăugat sursele noastre. Unii dintre rivalii mai mici ai băncii, cum ar fi Julius Baer și Pictet, își taxează deja anumiți clienți cu depozite mari în numerar.

„Presupunem că această perioadă a ratelor dobânzii scăzute va dura și mai mult și că băncile vor trebui să plătească în continuare rate ale dobânzilor negative la depozitele clienților”, a declarat UBS. „În urma mișcărilor similare efectuate de o serie de alte bănci aici, în Elveția, confirmăm că am decis să ajustăm taxele de depozit în numerar pentru francii elvețieni deținuți în Elveția.”

Credit Suisse, principalul rival al UBS, a declarat miercuri că se gândește la impunerea unei taxe asupra unor clienți înstăriți. „În Elveția, avem în vedere măsuri privind depozitele prin care să diminuăm presiunea ratelor dobânzii negative”, a declarat reporterilor Tidjane Thiam, directorul executiv al Credit Suisse, în timpul unei discuții despre rezultatele băncii la jumătate de an. El a spus că orice taxă va fi „orientată către oamenii care își măsoară numerarul depus la bancă în milioane ”.

Clienții UBS care doresc să evite taxa își vor putea muta banii la alte bănci sau să-i transforme în alt tip de active în 48 de ore după ce anunțul taxării va fi făcut oficial, au mai declarat două surse.

  • Les Echos: SNCF va comanda încă 12 trenuri TGV

Compania publică va cumpăra 12 trenuri Océane pentru a face față creșterii puternice a traficului. Această investiție de 335 milioane de euro este posibilă prin revenirea rentabilității afacerii TGV, datorită creșterii numărului de clienți și a unui control mai bun al cheltuielilor.

SNCF a declarat, miercuri, că a plasat o comandă la Alstom pentru livrarea a 12 trenuri Oceane, pentru care va plăti 335 milioane de euro. Această achiziție urcă la 67 numărul de TGV-uri deținute, 55 fiind comandate între 2013 și 2017 și care sunt puse progresiv în circulație de la începutul anului 2017 până în 2020.

Acest anunț a luat prin surprindere observatorii. ”Decizia este dictată de cererile mari venite din partea clienților, explică Rachel Picard, șefa activității.

„Această comandă ne va face să atingem în 2019 nivelul de trafic care era de așteptat pentru 2021-2022. Gradul de ocupare a urcat încă 2,8 puncte/an până la 77% în medie. Pe axa Sud-Est, rata de ocupare a crescut chiar și în iunie, până la 89%! Aceste creșteri vor continua, trebuie să adăugăm capacitatea de a-i face față. „

Compania a ales modelul anterior conceput de Alstom, nu pe cel finalizat anul trecut. A optat pentru trenurile Océane TGV, cu două niveluri și 556 locuri, acestea urmând să fie livrate între 2021 și 2022. O alegere care, întâmplător, este o veste excelentă pentru Alstom din Belfort care chiar avea o gaură de comenzi pentru următorii doi ani. „Aceste noi trenuri vor fi puse în circulație începând cu 2021 pe liniile Paris-Rennes, Paris-Nantes, Paris-Metz-Nancy”, a declarat compania într-un comunicat. Acestea vor înlocui TGV-urile din generațiile anterioare, care au 10% mai puține locuri și au uneori peste 30 de ani.

Ca o condiție prealabilă pentru ca operațiunea să fie finanțată de Stat, ea trebuie să fie profitabilă. Rata marjei de operare pentru TGV, care scăzuse la 5% în 2016, a revenit la 12% în 2017 și 2018 și este de așteptat să ajungă la 15% în acest an. În ceea ce privește taxele pe care compania trebuie să le plătească pentru a-și pune în circulație trenurile, acestea nu vor urca ca în trecut: reforma feroviară votată anul trecut a statutat că creșterea taxelor va fi indexată doar cu inflația. Prin urmare, compania estimează pentru aceste 12 noi trenuri o rentabilitate a investiției de 8,4%.

În ultimii ani, confruntată cu o situație economică dificilă, SNCF și-a revizuit constant cheltuielile în jos, eliminând trenurile mai vechi și bazându-se pe o utilizare mai intensă a trenurilor. Din 2014 până în 2019, dimensiunea flotei TGV a fost redusă cu 17%. Această reducere va continua, însă va fi mai puțin puternică decât se aștepta acum doi ani, cu o țintă de 361 de trenuri până în 2025.

Singura necunoscută este intrarea pe piață a concurenților, din decembrie 2020. „Chiar dacă vor intra, va mai trece o bucată de timp până când acești noi intrați ne vor amenința cota de piață”, a spus Rachel Picard. Impactul lor nu va fi semnificativ, cel puțin nu până în 2025 „.

  • Handelsblatt: Reducerea ratei Fed nu are efect – piețele continuă să scadă

Președintele Fed, Jay Powell, a generat o nouă incertitudine printre investitori la conferința de presă de după ședința comitetului de politică monetară în care a decis reducerea dobânzii cheie. O nouă presiune vine și din partea președintelui Donald Trump.

Reducerea ratei dobânzii fusese sugerată de Jay Powell de ceva vreme, doar că mărimea pasului cu care aceasta a fost făcută a fost anunțată miercuri. Doar că tăierea de 0,25 puncte procentuale nu a avut efectul dorit. În timpul conferinței de presă indicele Dow Jones a pierdut până la 478 de puncte, în scădere cu 1,2 la sută, în loc să stimuleze piețele. De asemenea, dolarul a crescut.

Powell a spus că bancherii centrali au văzut mai multe motive care justifică reducerea ratei. Mai presus de toate, bancherii centrali sunt îngrijorați de disputa comercială continuă cu China, care are un impact negativ asupra creșterii din SUA, potrivit lui Powell. Creșterea globală este, de asemenea, mai slabă, iar inflația este încă sub ținta de două procente. „Deci este vorba de gestionarea riscurilor”, a spus Powell. Fed este hotărâtă să sprijine recuperarea economiei SUA iar reducerea ratei dobânzii e „decizia corectă”, a lămurit Powell. Este prima reducere a ratei dobânzii din decembrie 2008 încoace.

Războiul comercial aduce pentru băncile centrale noi provocări cu care acestea nu au mai avut de-a face. ”Tensiunile dintre SUA și China „au început inițial să se micșoreze, după un puseu puternic din lunile mai și iunie”, a spus Powell. „Nu avem prea multă experiență în a răspunde tensiunilor din comerțul global. Niciodată nu am avut de a face cu așa ceva. Asta învățăm făcând. ”Șeful băncii centrale numit de Trump a trimis un mesaj clar la Casa Albă. Nu vrea să pericliteze politica comercială a SUA. Dar tot el a precizat că Fed nu poate ignora daunele economice cauzate de guvern.

Președintele Donald Trump îl consideră pe Jay Powell un ”inamic” și a descris FED ca fiind „complet ignorant”, „nebun” și drept „cea mai persistentă problemă” a economiei americane. În cursul zilei de marți, el a solicitat băncii centrale să opereze o reducere mai mare a dobânzii. „Ca de obicei, Powell ne-a dezamăgit”, a scris Trump pe Twitter.

Powell a provocat confuzie și în rândul investitorilor în cadrul conferinței de presă, cu câteva declarații contradictorii. El a descris reducerea ratei dobânzii drept o „ajustare la mijlocul ciclului” și nu începutul unei mișcări mai ample de tăieri. La urma urmei, economia SUA este încă robustă. „Investitorii au înțeles că această reducere a ratei ar fi un pas unic, care nu va fi urmat de niciun altul”, a spus Mohamed El-Erian pentru Handelsblatt.

Decizia de a reduce ratele dobânzilor nu a fost unanimă. Doi membri ai FED, Esther George, președintele Fed Kansas City și Eric Rosengren, șeful Fed Boston, au preferat să mențină constante dobânzile. Este prima dată de când Powell a preluat conducerea băncii centrale în februarie 2018, când doi membri se opun, lucru care, în opinia lui El-Erian, creează o incertitudine suplimentară.

Powell nu exclude reduceri suplimentare ale ratelor dobânzilor, dar nici nu vrea să le anticipeze. La urma urmei, economia SUA crește. Cu o rată a șomajului de 3,7%, piața forței de muncă este atât de puternică încât chiar și americanii cu venituri mici și defavorizați pot găsi în sfârșit locuri de muncă.

O nouă presiune a venit și miercuri din partea președintelui american Trump. „Piețele au vrut să afle de la Jay Powell și de la Fed că aceasta este începutul unei perioade mai lungi de reduceri agresive ale ratelor dobânzii care pot ține pasul cu China, Uniunea Europeană și alte țări”, a scris Trump la o oră după încheierea conferinței de presă a Powell pe Twitter. „Ca de obicei, Powell ne-a dezamăgit.”

  • MTI: Ungaria: creşterea salariilor în luna mai, ajutată şi de salariile din sfera publică şi lipsa forţei de muncă

Pe lângă lipsa permanentă a forţei de muncă, creşterea de două cifre a salariilor pe luna mai, publicată de Institutul Central de Statistică (KSH) din Ungaria, marţi dimineaţă, poate fi explicată şi printr-o nouă accelerare a majorărilor salariale din sectorul public. Datele KSH arată că salariile brute şi nete au fost în mai cu 11,2% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi, după creşterea de 9% din aprilie, apare, din nou, o creştere de două cifre.

În primele cinci luni ale anului, creşterile salariale au atins 10,6%. Luând în calcul inflaţia de 3,9% din mai şi de 3,5% din primele cinci luni ale anului, în a cincea lună veniturile reale au crescut cu 7%, iar în perioada ianuarie-mai cu 6,9%. Péter Virovácz, analistul şef al ING Bank, a transmis pentru agenţia ungară de presă MTI un comentariu în care explică: accelerarea majorării salariale faţă de luna precedentă poate fi explicată, în principiu, de repornirea sistemului de reorganizare a salariilor din sectorul public, după ce majorarea salariului mediu în sectorul public a sărit de la 3,6% în aprilie la 10,7% în mai.

În comparaţie, sectorul privat menţine rata creşterilor salariale la peste 10%, fiind a 14-a lună consecutivă când ritmul este de două cifre. Pe mai departe, analiştii ING Bank se aşteaptă ca ritmul creşterilor salariale în economia ungară să rămână în medie în jurul procentului de 10%. András Horváth, analistul şef al Băncii de Economii (Takarékbank), consideră că salariile au crescut nesperat de mult în mai, în primul rând din cauza lipsei tot mai acute a forţei de muncă specializate şi a majorării salariului minim.

După calculele sale, între 2013 şi finalul lui 2019, salariile reale vor fi crescut cu 52%, ţinând cont şi de tendinţele din acest an. Analistul şef se aşteaptă ca anul acesta salariile brute să crească cu 10%, iar cele reale cu peste 6,5%, dar riscurile arată un trend ascendent – a adăugat domnia sa. Datorită tensiunilor de pe piaţa forţei de muncă şi a ratei şomajului, la un record minim, dinamica creşterilor salariale din perioada următoare va rămâne la fel de intensă. Gábor Regős, şeful sectorului de business macroeconomic al Institutului de Cercetare Economică Századvég, a arătat că majorarea salariilor în luna mai a depăşit valoarea majorării salariului minim, astfel că majorările pot fi explicate mai degrabă de cifrele din sectorul forţei de muncă înalt calificate.

Şi acum, în special majorările din sectorul privat au contribuit la creşterile anunţate de KSH, dar şi salariile din sectorul public au crescut, în medie, cu procente de două cifre. Având în vedere menţinerea lipsei forţei de muncă, analistul se aşteaptă ca anul acesta, per total, salariul mediu să crească cu 10%, astfel că, prin consum, creşterea anuală a PIB-ului Ungariei se va situa între 4 şi 5%. (RADOR)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro