Financial Times: DNA, “tigru de hartie” care isi ascute coltii
Financial Times scrie, luni, intr-un articol semnat de Andrew Byrne, despre combaterea coruptiei la nivel inalt in Romania si rolul jucat de DNA, care a surprins presa occidentala prin punerea sub acuzare, pe 13 iulie, a prim-ministrului in functie Victor Ponta, pentru trafic de influenta, evaziune fiscala, spalare de bani si fals in inscrisuri. DNA a fost infiintat in 2002 ca Parchetul National Anticoruptie, o institutie de forma, potrivit lui Byrne, “un tigru de hartie”, care avea drept scop indeplinirea conditiilor de aderare a Romaniei la UE. Insa, asa cum sustine Financial Times, institutia anticoruptie isi ascute acum coltii si duce lupta impotriva coruptiei la cele mai inalte niveluri.
“Romania – considerata candva una dintre cele mai corupte tari din UE – a devenit acum un experiment pentru combaterea coruptiei la nivel inalt datorita DNA. Condamnarile unor oficiali importanti au transformat perceptia publica cu privire la DNA, vazuta anterior drept o institutie de forma care a asigurat aderarea Romaniei la UE, dar perceputa acum ca un adversar de temut chiar si pentru cei mai puternici si influenti politicieni romani”, scrie corespondentul Financial Times la Bucuresti, Andrew Byrne.
Financial Times adauga:“Victor Ponta, prim-ministrul de centru stanga, a fost pus sub acuzare, luna aceasta, pentru fals in inscrisuri, evaziune fiscala, spalare de bani si trafic de influenta, fapte care dateaza din 2007 si 2008. Bunurile lui Ponta au fost puse sub sechestru si mai multi aliati politici ai sai, printre care Dan Sova si fostul ministru de finante Darius Valcov, se confrunta, de asemenea, cu acuzatii de coruptie. Toti trei neaga acuzatiile.”
In continuare cotidianul britanic noteaza: “Victor Ponta este primul premier in functie al Romaniei cercetat intr-un dosar penal. DNA si-a aratat insa pentru prima data muschii atunci cand l-a condamnat pe fostul premier Adrian Nastase, inculpat in doua dosare pentru strangere ilegala de fonduri si luare de mita”.
Byrne afirma ca: “Sub conducerea Laurei Codruta Kovesi, procurorul de 42 de ani, fosta vedeta a echipei nationale de baschet, numarul de condamnari obtinute de DNA a crescut vertiginos, agentia obtinand o mie de condamnari pentru coruptie doar in 2014. Performanta obtinuta de DNA a atras atentia unor alte state europene, care se confrunta, de asemenea, cu un sistem corupt, precum Grecia, Bulgaria si Croatia. Aici, interesul cu privire la modul in care procurorii anticoruptie din Romania au devenit atat de puternici este din ce in ce mai mare.”
“De la infiintarea sa in 2002, DNA a primit sprijin puternic la nivel international, in special din partea Comisiei Europeane, care a stabilit ca o conditie pentru aderarea la UE sa fie progresul in lupta anticoruptie, dar si din partea Statelor Unite. Monica Macovei, fost ministru al justitiei, a fost cea care a relansat institutia sub o noua conducere in 2005. Dar punctul de cotitura in lupta anticoruptie a fost modificarea Codului Penal in 2009-2010, care a oferit procurorilor mai multa putere pentru a investiga si aresta. DNA a demonstrat ca se foloseste eficient de aceste noi puteri in 2012, atunci cand l-a condamnat pe fostul premier de stanga Adrian Nastase. Institutia a inceput sa conduca investigatii impotriva unor figuri importante, fara a se teme de vreo represiune”, aminteste Financial Times.
“Romania nu a avut o justitie puternica cu traditie, asa ca a trebuit sa treaca ceva timp pentru ca magistratii sa se simta destul de independenti pentru a lua decizii doar pe baza cazului si nu a omului pus sub acuzare”, a declarat Laura Stefan, analist Expert Forum, citata de Financial Times.
Ziarul britanic aminteste ca DNA se bucura de sprijinul presedintelui Klaus Iohannis. “Victor Ponta sustine in continuare ca acuzatiile impotriva sa au o motivatie politica. Desi a reusit sa-si pastreze puterea in ciuda a doua motiuni de cenzura, Victor Ponta a demisionat din fruntea PSD, la 13 iulie, si exista semne ca premierul incepe sa piarda sustinerea politica. Astfel, Ponta a stabilit deja conditiile plecarii sale din fruntea guvernului, sugerand ca va renunta la putere daca presedintele Iohannis numeste viitorul prim-ministru din randul coalitiei de stanga”, potrivit Financial Times.
Byrne scrie si despre trimiterea, de catre presedinte, a noului Cod Fiscal pentru reexaminare in Parlament, miscare politica considerata de acesta o incercare de a mari presiunea asupra premierului.
“Pe de alta parte, zelul DNA a atras si critici, oponentii avertizand ca o rata de 90% de condamnari este specifica, mai degraba, capitalei Coreei de Nord, si nu Bucurestiului […] Combaterea coruptiei are insa si consecinte nedorite, teama de o eventuala punere sub acuzare a paralizat administratia publica, sustine un afacerist”, potrivit Financial Times.
“DNA a devenit pentru unii politicieni o institutie prea puternica, iar anchetele anticoruptie mult prea extinse. Astfel, parlamentarii vor discuta, in sesiunea din toamna, mai multe propuneri legislative pentru a limita masura arestului preventiv, o miscare politica destinata sa taie aripile procurorilor anticoruptie”, mai scrie Byrne.
Financial Times aminteste ca: “DNA se bucura de sustinerea a 65% dintre cetatenii Romaniei, obisnuiti de mult timp sa-si vada politicienii imbogatindu-se, in ciuda salariilor modeste. Un exemplu in acest sens fiind si fostul ministru de finante Darius Valcov, in casa caruia DNA a gasit mai multe lingouri de aur si un tablou de Renoir. Multi vad aceasta lupta anticoruptie drept o curatare indelung asteptata a clasei politice, care a mentinut o retea comunista de clientelism pentru aproape doua decenii de la caderea regimului.”
“Daca nu iti cureti casa timp de 20 de ani, atunci vei aduna mult praf”, spune Mircea Popa, un tanar inginer din IT, citat de Financial Times.
Ziarul britanic publica, intr-un chenar separat, cele mai proeminete anchete conduse de DNA, printre care se numara si cele indreptate impotriva lui Nastase, Ponta, Valcov sau Elena Udrea.