Finlanda cere ajutorul UE pentru a opri fluxul de migranți orchestrat de Rusia la granițele sale
Uniunea Europeană ar trebui să ia măsuri pentru a ajuta Finlanda să prevină afluxul de migranţi care sosesc din Rusia, a declarat vineri premierul finlandez Petteri Orpo, citat de Reuters și Agerpres.
„Ne pregătim propria legislaţie, dar avem nevoie şi de măsuri UE”, a mai spus Orpo după ce a vizitat, împreună cu preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, graniţa de nord a ţării nordice cu Rusia.
În data de 14 noiembrie a anului trecut, Finlanda a acuzat pentru prima oară Rusia că pare să organizeze o provocare cu migranți la granița dintre cele două țări, situația amintind de criza artificială a migranților provocată de Belarus la sfârșitul lui 2021 la granițele sale cu Polonia și Lituania.
Orpo a declarat că autoritățile ruse de frontieră au început să permită unor persoane să ajungă la granița cu Finlanda, chiar dacă acestea nu au documentele necesare și că „este evident că aceste persoane sunt ajutate să ajungă la frontieră”. Premierul Finlandei a spus de asemenea că „grăniceri ruși au escortat și transportat persoane pentru a ajunge la graniță”.
Flux de migranți la granița Finlandei cu Rusia
Comentariile lui Petteri Orpo au venit la doar câteva zile după ce poliția de frontieră finlandeză a anunțat că un număr neobișnuit de persoane, cu precădere solicitanți de azil, au sosit la punctele de trecere a frontierei din sud-estul Finlandei în ultimele luni.
„Unor persoane care nu dețin documente de călătorie valabile și care vin să solicite azil li s-a permis să ajungă la granița finlandeză. În acest sens, aceasta pare a fi o decizie foarte conștientă”, a mai spus Petteri Orpo, subliniind că autoritățile ruse și-au schimbat clar comportamentul în această privință.
Mikko Lehmus, directorul centrului de analiză a riscurilor din cadrul serviciului de grăniceri al Finlandei, a declarat la momentul respectiv că majoritatea solicitanților de azil provin din Irak, Yemen și Somalia. Ulterior autoritățile finlandeze au precizat că migranții provin și din țări ca Maroc, Kenya, Pakistan și Siria.
Două zile mai târziu, Orpo a anunțat că Finlanda va închide 4 dintre cele 9 puncte ale sale de traversare a frontierei cu Rusia pentru a ține sub control fluxul de migranți.
„Mesajul nostru este puternic, vrem ca acest fenomen să se încheie pentru a putea continua traficul la frontieră ca până acum”, a afirmat premierul finlandez pe 16 noiembrie. Măsura a intrat în vigoare pe 18 noiembrie.
Finlanda și-a închis treptat întreaga graniță cu Rusia
Pe 23 noiembrie guvernul de la Helsinki a anunțat că Finlanda va închide toate punctele sale de trecere a frontierei cu Rusia, cu excepția celui din nordul extrem al țării. Decizia a fost luată după ce autoritățile au observat că fluxul de migranți se mută treptat înspre nord, după închiderea punctelor de trecere din sud.
„Raja-Jooseppi este cel mai nordic (punct) și necesită un efort real să ajungi acolo”, a declarat premierul Orpo. Finlanda are o graniță de 1.340 de kilometri cu Rusia.
Însă în condițiile în care fluxul de migranți a continuat să sosească la granițele finlandeze, guvernul a decis pe 28 noiembrie să închidă și acest punct de trecere, închizându-și de facto toată granița cu Rusia.
La începutul acestei luni guvernul finlandez a anunțat că a luat decizia ca măsura să fie prelungită pe termen nelimitat.
„Autoritățile finlandeze consideră că este o situație pe termen lung. Nu am văzut nimic în această primăvară care să ne facă să concluzionăm că situația s-a schimbat semnificativ”, a declarat ministrul finlandez de interne Mari Rantanen în data de 4 aprilie.