Sari direct la conținut

Firea: Raportul MCV noteaza progresele justitiei. Criticile la Parlament trebuiau formulate cu mai multa atentie

HotNews.ro
Gabriela Firea, Foto: AGERPRES
Gabriela Firea, Foto: AGERPRES

Senatorul Gabriela Firea, purtator de cuvant al PSD, a declarat miercuri ca noul raport MCV pentru Romania noteaza progresele justitiei, dar criticile aduse parlamentarilor si Parlamentului ar fi trebuit formulate cu mai multa atentie, in acord cu Constitutia tarii noastre, astfel incat sa nu mai existe o diferenta de tratament intre alesii romani si cei care din Legislativele celorlalte state UE, informeaz Agerpres.

„Remarcam cu totii si sunt vizibile (progresele justitiei – n.r.) de cel putin un an, doi. Nu pot fi contestate si, fireste, de aceea sunt si cuprinse in acest raport. Cat priveste criticile, cred ca acestea ar fi trebuit formulate cu o mai mare atentie, astfel incat anumite fraze sa nu vina chiar in contradictie cu expresia si definitia democratiei in intreaga lume. Pentru ca atata vreme cat Parlamentul este expresia dorintei unui popor, Parlamentul este cel care legifereaza si reprezinta vointa electoratului la momentul scrutinului. Nu inteleg de ce se face o atat de mare diferentiere intre a-i trata pe parlamentarii altor tari si cei din Romania, care, cu foarte mici exceptii, nu au facut altceva decat sa spuna, sa afirme, sa faca declaratii politice, pentru ca, de fapt, aceasta le este lor activitatea. Nu cred ca s-a intamplat altceva, nu cred ca au existat alte excese”, a declarat purtatorul de cuvant al PSD, miercuri, la Antena 3.

Firea a adaugat, in ceea ce priveste situatiile in care in Parlamentul Romaniei s-au adus in discutie inceperi de urmariri penale, retineri sau arestari preventive, ca si atunci era vorba „tot despre un vot democratic”.

„Mai mult decat atat, si eu am insistat si alti colegi din Parlament, de la toate formatiunile politice, pentru modificarea, daca este nevoie, a Constitutiei, a articolului care spune explicit faptul ca Parlamentul incuviinteaza cererile venite din partea procurorilor. Cu alte cuvinte, Parlamentul nu a facut altceva decat sa aplice Constitutia, nu si-a inventat un atribut, o anumita responsabilitate, blocand, iata, pasamite, procesul de justitie. Mi se pare totusi nedrept, cata vreme Parlamentul respecta Constitutia sa fie criticat exact in acest aspect si in aceasta paradigma ca respecta legea fundamentala a tarii”, a afirmat purtatorul de cuvant al PSD.

Raportul MCV al CE pentru Romania, prezentat miercuri la Bruxelles, noteaza, intre altele, faptul ca tendinta privind independenta justitiei in Romania a fost pozitiva in 2015, insa raman frecvente criticile la adresa magistratilor exprimate de catre politicieni si in mass-media, precum si lipsa de respect fata de hotararile judecatoresti.

Totodata, Comisia Europeana critica Parlamentul de la Bucuresti pentru ca nu a respectat recomandarea de anul trecut pentru a se asigura „ca in Codul de conduita a parlamentarilor sunt incluse dispozitii clare in ceea ce priveste respectarea independentei sistemului judiciar de catre parlamentari si in cadrul procesului parlamentar”

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro