Fitch a imbunatatit perspectiva ratingului Romaniei, de la "negativa" la "stabila"
Fitch Ratings a imbunatatit perspectiva ratingului Romaniei, de la „negativa” la „stabila”, si a confirmat calificativele „BB+” si „BBB-” pentru datoriile pe termen lung in valuta si moneda nationala, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara. Totodata, agentia a confirmat plafonul de tara si ratingul pentru datoriile pe termen scurt in valuta la „BBB”, respectiv „B”.
„Imbunatatirea conditiilor financiare externe si a celor economice, reducerea peste asteptari a deficitului de cont curent in 2009, depasirea riscurilor legate de alegeri, adoptarea bugetului pe 2010 si normalizarea relatiilor cu FMI au redus presiunile asupra ratingului Romaniei”, a declarat David Heslam, director in cadrul Fitch.
Aprobarea bugetului pe 2010 si reluarea programului de finantare cu FMI si Comisia Europeana au redus semnificativ riscurile fiscale si pe cele legate de finantarea externa, precum si amenintarile continuarii instabilitatii macroeconomice, se arata in comunicatul Fitch.
Agentia de evaluare fiscala atrage insa atentia ca exista riscuri legate de implementarea politicilor dificile din punct de vedere politic cuprinse in bugetul pe 2010, inclusiv inghetarea salariilor din sectorul public si concedierea a aproximativ 100.000 de angajati din acest sector, in special avand in vedere majoritatea parlamentara fragila si evolutiile fiscale slabe din perioada 2007-2008.
De asemenea, Fitch noteaza ca va fi nevoie ca politica fiscala sa fie consolidata si dupa 2010, pentru a sustine ajustarea externa a economiei si temperarea trendului crescator al ponderii datoriei publice in PIB.
Fitch estimeaza ca datoria guvernamentala a Romaniei, inclusiv garantiile, va ajunge la 33% la finele acestui an, de la 21,8% la finele lui 2009.
Agentia arata ca economia Romaniei a inregistrat anul trecut o contractie severa, estimand ca Produsul Intern Brut (PIB) a scazut cu 6,9%, ca urmare a scaderii cererii private. Aceasta a dus insa si la reducerea cererii pentru importuri si a sustinut o ajustare peste asteptari a deficitului de cont curent, de la 12% din PIB in 2008 la 4,5% din PIB in 2009. Totodata, Fitch prognozeaza ca deficitul de cont curent se va mentine sub 5% din PIB si in 2011.
Standard & Poor’s si Fitch au coborat, in toamna lui 2008, calificativul Romaniei la nivel speculativ (junk). Moody’s este singura din cele trei mari agentii de evaluare financiara care mai acorda Romaniei rating cu recomandare de investitii, respectiv „Baa3”.
Astfel, la finalul lui octombrie 2008, Standard & Poor’s a scazut cu o treapta ratingurile Romaniei pentru imprumuturile pe termen lung si scurt in valuta, de la „BBB-/A-3” la „BB+/B”, si pentru creditele in lei pe termen lung, de la „BBB” la „BBB-„. Calificativul pentru transfer si convertibilitate a fost coborat la „BBB+”, de la „A-„.
In schimb, agentia a mentinut ratingul „A-3” pentru imprumuturile in lei pe termen scurt. Ratingurile Romaniei au perspectiva negativa.
In noiembrie 2008, Fitch a coborat calificativele Romaniei pentru credite pe termen lung in valuta, de la „BBB” la „BB+”, si pentru credite pe termen lung in lei, de la „BBB+” la „BBB-„.