Sari direct la conținut

Fizicienii sunt optimisti si cred ca acest deceniu va permite detectarea misterioasei materii intunecate

HotNews.ro

Fizicienii sunt optimisti si cred ca vor reusi sa detecteze materia intunecata invizibila care formeaza 23% din univers, a carei existenta este dedusa din observarea galaxiilor si care ar revolutiona fizica, scrie AFP.

„Suntem foarte entuziasti deoarece credem ca sunt in pragul unei descoperiri majore si ca acest deceniu va fi cel al materiei intunecate”, spune Michael Turner, directorul Institutului de fizica Kavi al Universitatii din Chicago, in marja conferintei anuale a American Association for the Advancement of Science (AAAS), reunita la Boston (Massachusetts, nord-est).

„Intelegem acum ca aceasta misterioasa materie intunecata tine impreuna ansamblul galaxiei noastre si avem indicii solide care arata ca este formata din ceva nou”, a continuat el.

Nu este vorba, adauga omul de stiinta, de particule care formeaza materia vizibila precum neutronii, protonii sau electronii din modelul standard al fizicii care descrie materia vizibila si care nu formeaza decat 5% din Univers.

Acest model nu include gravitatia, una dintre principalele forte ale cosmosului, de unde nevoia unei teorii mai largi si „indiciile de cercetare cele mai promitatoare arata spre materia intunecata”, a subliniat Michael Turner.

Aceasta materie ar fi formata din particule exotice de masa mare regrupate sub numele de WIMP (Weakly interacting massive particles) care au interactiuni reduse cu materia vizibila.

Pentru a urmari aceste particule-fantoma, fizicienii conteaza pe mai multe experiente pentru a le detecta prezenta.

Una dintre ele este derulata de 18 luni cu spectrometrul magnetic Alpha (AMS) la bordul Statiei Spatiale Internationale (ISS) pentru captarea razelor gamma care ar rezulta din coliziunea particulelor care formeaza materia intunecata.

Primele rezultate vor fi publicate in doua sau trei saptamani, a precizat duminica Samuel Ting, laureat al premiului Nobel pentru fizica si profesor la Massachusetts Institute of Technology (MIT). El este initiatorul acestui proiect de doua miliarde de dolari.

Un alt instrument de detectare indirecta este „South Pole Neutrino Observatory” care analizeaza particule subatomice (neutrini) si despre care fizicienii cred ca sunt formate atunci cand materia intunecata trece prin soare si interactioneaza in special cu protonii.

Oamenii de stiinta se bazeaza de asemenea pe cel mai mare accelerator de particule din lume (LHC) al CERN, in apropiere de Geneva.

Potrivit acestora, puterea sa ar trebui sa permita spargerea electronic, a quarcilor sau a neutronilor pentru a releva materia intunecata.

Ei se bazeaza pe teoria „supersimetriei” potrivit careia particulele materiei intunecate constau intr-un fel de lume paralela unde ele ar fi o reflectare a materiei vizibile.

LHC a permis descoperirea, anul trecut, a unei noi particule subatomice ce este in concordanta cu teoria bosonului Higgs, element-cheie lispa in modelul standard al fizicii.

„Particulele materiei intunecate au o masa foarte mare si acesta este unul dintre principalele motive pentru care a fost construit LHC, nu doar pentru gasirea bosonului lui Higgs”, dupa cum sublinia duminica Maria Spiropulu, profesor de fizica la Institutul de Tehnologie din California (Caltech).

„Adevarata intrebare este de a sti de ce materia intunecata are de sase ori mai multa energie decat materia comuna”, a apreciat Lisa Randal, profesor de stiinta la Universitatea Harvard (Massachusetts).

Pe langa cele 5% ale materiei vizibile si 23% ale materiei intunecate care formeaza cosmosul, restul de 72% ar corespunde energiei intunecate, o forta misterioasa care explica accelerarea expansiunii Universului.

Ideea materiei intunecate s-a nascut in urma cu 80 de ani cand astrofizicianul Fritz Zwicky a descoperit ca nu exista suficiente stele sau masa in galaxiile observate pentru ca forta gravitatiei sa le tina impreuna.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro