FMI îndeamnă cele mai poluante țări să adopte un nivel minim al prețului carbonului / Propuneri între 25 și 75 de dolari față de 3 dolari pe tonă
Fondul Monetar Internațional a publicat vineri un raport prin care solicita liderilor din cele mai poluante țări să adopte un preț internațional de carbon, care ar oferi o „perspectivă realistă” de abordare a schimbărilor climatice, potrivit AFP.
Stabilirea unui preț la carbon este acum considerată pe scară largă drept unul dintre cele mai importante instrumente pentru reducerea drastică a emisiilor de CO2, unul dintre principalele gaze cu efect de seră, potrivit FMI.
„Cercetările noastre arată că acesta este cel mai eficient instrument de stimulare pentru a face progrese către decarbonizare și dă ritmul necesar pentru îndeplinirea obiectivelor Acordului de la Paris”, a declarat director general al Fondului, Kristalina Georgieva.
Dar, deocamdată, patru cincimi din emisii rămân gratuite, iar prețul global al carbonului este în medie de 3 dolari pe tonă, mult mai mic decât ceea ce este necesar pentru a încuraja inovația și investițiile în energie verde sau eficiență energetică.
Raportul FMI a evaluat diferite scenarii și oferă exemplul unui acord între șase participanți: Canada, China, Uniunea Europeană, India, Regatul Unit și Statele Unite.
Prețul minim ar putea fi diferit în funcție de nivelul de dezvoltare al țărilor: 75 de dolari pentru țările bogate, 50 de dolari pentru economiile emergente cu venituri ridicate și 25 de dolari pentru țările cu venituri mici.
Acest plan ar permite o reducere a emisiilor cu 23% până în 2030, „în conformitate cu obiectivul de încălzire globală conținut sub 2 °C”, argumentează Kristalina Georgieva.