Sari direct la conținut

FMI ridică noi semne de întrebare privind „motorul economic” al UE

HotNews.ro
Uzina Mercedes din Sindelfingen, Foto: BERND WEISSBROD / AFP / Profimedia
Uzina Mercedes din Sindelfingen, Foto: BERND WEISSBROD / AFP / Profimedia

Economia Germaniei a arătat rezilienţă în ultimul an, datorită răspunsului politic solid şi a iernii blânde, dar creşterea economiei va rămâne modestă în viitorul apropiat, se arată într-un raport publicat marţi de Fondul Monetar Internaţional, transmit Reuters și Agerpres.

Înăsprirea condiţiilor financiare şi şocul preţurilor energiei au început să afecteze perspectivele în viitorul apropiat, avertizează FMI în raportul de ţară pentru Germania. Instituţia financiară internaţională previzionează o creştere aproape de zero a PIB-ului Germaniei în 2023, înainte de o redresare graduală, între 1% şi 2%, în perioada 2024 – 2026.

Pe termen lung, creşterea medie a PIB-ului Germaniei ar urma să scadă sub 1%, în contextul îmbătrânirii populaţiei şi a lipsei unei creşteri semnificative a productivităţii şi a forţei de muncă.

Deşi inflaţia de bază a scăzut față de nivelurile record de anul trecut, FMI consideră că „prioritatea în viitorul apropiat este sprijinirea dezinflaţiei, cu o înăsprire moderată a fiscalităţii în 2023”, se arată în raport.

Pe termen mediu, Germania ar trebui să creeze o marjă de manevră fiscală mai ridicată pentru investiţii în viitorul său, susţine FMI, care se aşteaptă la atenuarea deficitului Germaniei la aproximativ 0,5% din PIB până în 2027, în urma retragerii măsuri de sprijin după creşterea preţurilor energiei.

Frâna datoriei, inclusă în Constituţia Germaniei, limitează deficitul bugetar la 0,35% din PIB.

Faimoasa rigoare fiscală germană, de domeniul trecutului

Parlamentul german a suspendat reglementarea privind frâna datoriei în perioada 2020 – 2022, pentru a permite majorarea cheltuielilor, în contextul efectelor pandemiei, şi a războiului din Ucraina.

În acei ani, Germania a creat multiple fonduri extrabugetare, totalizând aproximativ 9% din PIB.

Bugetul pentru 2023 a fost inițial redactat cu respectarea prevederii constituționale privind îndatorarea, dar ea a fost din nou suspendată de Bundestag în luna octombrie pentru a permite adoptarea unui pachet de sprijin în valoare de 200 de miliarde de euro pentru a proteja companiile și gospodăriile germane.

„Germania ar trebui să ia în considerare ajustarea reglementărilor referitoare la frâna datoriei, pentru a se alinia mai bine reglementărilor fiscale ale UE şi a-şi reduce dependenţa de fonduri extrabugetare”, apreciază FMI.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro