Sari direct la conținut

Fonduri UE 2014-2020: "Bucataria" pregatirii documentelor si modul de lucru. Episodul 1- viitorul program in domeniul social

HotNews.ro, EurActiv.ro

​Pregatirea prioritatilor de finantare pentru urmatoarele fonduri UE 2014-2020 ar trebui sa fie urmatorul obiectiv, ca importanta, al actualului Guvern; dupa atragerea cat mai multor finantari din cele disponibile in prezent. Din informatiile disponibile pana acum reiese ca pregatirile avanseaza, nu chiar cu ritmul stabilit initial, dar avanseaza. EurActiv.ro a solicitat detalii despre stadiul pregatirilor la fiecare din cele unsprezece Ministere care coordoneaza documente, pe domenii. Singurul raspuns primit pana in prezent vine de la Ministerul Muncii – asadar, pentru inceput, vom vedea ce s-a intamplat in „bucataria” acestui minister: cine coordoneaza consultarile, cate intalniri avut loc, in ce stadiu sunt documentele pentru viitorul program in domeniul social (ocupare, formare profesionala, economie sociala).

O privire de ansamblu

Pe scurt, documentele care vor sta la baza alocarii urmatoarelor fonduri UE 2014-2020 se elaboreaza pe domenii, fiind coordonate de Ministerele de linie, in urma unor numeroase sesiuni de consultari intre institutii, experti, parteneri sociali. Dezbaterile sunt organizate sub forma unor „Comitete consultative”, care ar fi trebuit, conform planului initial, sa se reuneasca de mai multe ori pana in prezent si sa transmita Ministerului Fondurilor Europene analizele economico-sociale pe fiecare domeniu si identificarea nevoilor de dezvoltare în domeniu pentru perioada 2014-2020.

Ministerul Fondurilor Europene centralizeaza documentele sosite de la Ministerele de resort. La nivelul MFE s-a constituit, in acelasi timp, un organism „umbrela”: Comitetul Interministerial pentru Acordul de Parteneriat (CIAP), cel care va da forma finala a documentelor de programare si va comunica documentele Comisiei Europene.

Explicatii detaliate despre cadrul de organizare si functionare a pregatirilor – in documentul Memorandum 2014-2020, care poate fi gasit aici.

CIAP a avut pana in prezent trei reuniuni, ultima fiind chiar saptamana trecuta, in data de 14 martie. Comunicatul transmis de catre MFE la finalul acestei reuniuni contine putine informatii relevante despre continutul discutiilor. Aflam, din comunicat: „Până la sfârşitul lunii mai 2013 va fi definitivată şi transmisă Comisei Europene prima versiune a Acordului de Parteneriat – documentul strategic naţional prin care se stabilesc priorităţile de utilizare a banilor alocaţi de Uniunea Europeană. În perioada imediat următoare, Comitetele Consultative Tematice, sectiuni ale CIAP, vor valida analizele socio-economice care fundamentează optiunile strategice din Acordul de Parteneriat şi programele operaţionale prin intermediul cărora vor fi atrase fondurile UE în 2014-2020.”

Citeste comunicatul integral al MFE aici.

Putine informatii despre documentele aflate in lucru si despre pregatirea 2014-2020 se gasesc, de altfel, in general pe site-ul MFE: www.fonduri-ue.ro.

EurActiv.ro a solicitat tuturor ministerelor de resort informatii despre stadiul pregatirii documentelor si activitatea Comitetelor consultative. Pe masura ce institutiile vor raspunde solicitarii, vom publica informatiile primite.

Episodul 1. Elaborarea documentelor in cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale si Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV)

Ministerul Muncii gazduieste Comitetul Consultativ „Ocupare si Incluziune Sociala” (CCT OIS). Potrivit informatiilor transmise de catre acest Minister coordonatori ai CCT OIS, sunt dl. Sorin Ştefoni, Secretar de Stat si dna. Daniela Mănuc, Director General Adjunct DG AM POSDRU.

Alte informatii transmise de Ministerul Muncii, la solicitarea EurActiv.ro, in articolul integral care poate fi citit aici.

Citeste si comenteaza pe www.euractiv.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro