Fonduri UE 2014-2020/ O singura Autoritate de Management pentru toate programele (mai putin cel pe agricultura) – decizie agreata, in principiu, de potentialii beneficiari
Reprezentantii ONG-urilor si cei ai micilor intreprinzatori vad cu ochi buni, in principiu, decizia adoptata de Executiv la ultima sedinta de Guvern potrivit careia viitoarele programe operationale cu fonduri UE in perioada 2014-2020 vor avea o singura Autoritate de Management (fata de sapte, in prezent), la Ministerul Fondurilor Europene, cu exceptia programului destinat agriculturii si dezvoltarii care va ramane coordonat de Ministerul de resort. In plus, in cazul fondurilor pentru dezvoltare regionala, atributiile de coordonare si management vor fi transferate treptat la nivel regional.O alta varianta sustinuta in continuare de expertii consultati de EurActiv.ro se refera la contractarea unui management privat, acreditat si recunoscut la nivel european.
Reprezentantii Coalitiei ONG-uri pentru Fonduri Structurale si Patronatului Tinerilor Intreprinzatori au declarat pentru EurActiv.ro ca o corodonare unitara va fi benefica pentru derularea programelor.
„Este un lucru bun, daca regulile vor fi uniformizate si va exista o singura raspundere in randul autoritatilor, fata de dubla raspundere – cum a fost pana in prezent . In plus, daca se vor aplica diverese scheme de creditare sau de garantare va fi mai simplu pentru companii”, a explicat pentru EurActiv.ro Florin Jianu, presedintele Patronatului Tinerilor Intreprinzatori din Romania.
Flavia Preda, reprezentanta Coalitiei ONG-uri pentru Fonduri Structurale: „Stiam deja de acest plan al Guvenului de ceva vreme, din declaratiile domnului Teodorovici si nu numai. Intr-un fel, daca stam sa ne gandim la rolul pe care ar fi trebuit sa il aiba ACIS in actuala perioada de programare, atunci am putea spune ca aceasta decizie nu este noua. O masura de acest fel, care concentreaza managementul fondurilor europene intr-un singur loc, este binevenita cu o singura conditie: trecerea de la conducerile numite politic la cele numite pe criterii de competenta. Un astfel de minister, daca nu va fi gestionat cu responsabilitate si daca nu va fi populat de oameni priceputi, competitivi, atunci va ajunge fix in situatia in care se afla autoritatile de management acum.
Elena Iorga, director de programe la Institutul pentru Politici Publice a declarat ca IPP isi mentine optiunea privind externalizarea managementului catre organizatii private, subiect abordat pe larg in toamna anului trecut – vezi detalii aici. „Centralizarea Programelor intr-o singura AM este cu siguranta o recunoastere tacita a esecului din acest prim exercitiu. Varianta super-AMului de la Ministerul Fondurilor Europene are avantajul ca poate fi o cale pentru unificarea procedurilor, insa este fundamental ca nou creata structura sa aiba capacitate administrativa, altfel riscam aceleasi probleme si din 2014. Ne mentinem opinia privind optiunea pentru un management privat, acreditat si recunoscut la nivel european – solutie care se pare ca nu este insa pe placul Guvernului.”
Citeste articolul integral pe EurActiv.ro