Fondurile de investitii din regiunea Golfului se retrag de pe pietele occidentale
Fondurile de investitii suverane din regiunea Golfului Persic se retrag de pe pietele occidentale de capital si se concentreaza pe pietele din Orientul Mijlociu. Potrivit editiei electronice a cotidianului The Times, fondurile de investitii incerca sa se protejeze astfel de scaderile burselor din Londra si New York.
- Fondurile de investitii din Golf sunt printre putinele surse de lichiditati din lume
- Reorientarea fondurilor de investitii din Golf spre pietele locale si emergente ii ingrijoreaza pe politicientii occidentali
- Tarile arabe ar putea prelua unele companii mari pentru a le reloca in zona
Cu toate ca si bursele din regiune au inregistrat pierderi importante in ultima perioada, fondurile de investitii din Kuwait, Qatar, Dubai si Abu Dhabi si-au indreptat atentia spre pietele locale de capital in incercarea de a readuce increderea in randul celorlalti investitori.
Astfel, Autoritatea de Investitii din Kuwait a mutat 4 miliarde de dolari de pe pietele vestitce pe bursa locala, iar Autoritatea de Investitii din Qatar a demarat un plan de salvare a bancilor locale. Dubai International Capital (DIC) se concentraza pe pietele emergente si se zvoneste ca Autoritatea de Investitii din Abu Dhabi, ce administreaza un fond de 700 miliarde de dolari, se retrage pe pietele locale.
Fondurile de investitii suverane din Golf sunt printre putinele surse de lichiditati din lume si multe companii au solicitat injectii de capital din Orientul Mijlociu. Cu toate acestea, investitiile in banci ca Citigroup si Merrill Lynch au costat mult aceste fonduri, banckerii din regiune fiind de parere ca au fost ispititi sa investeasca inainte ca amploarea crizei sa fie cunoscuta.
Autoritatea de Investitii din Kuwait, ale carei active sunt estimate la 250 miliarde de dolari, a anuntat in urma cu doua luni ca a pierdut 250 milioane de dolari din investitiile totale de 3 miliarde de dolari facute la la inceputul acestui an la Citigroup. Actiunile bancii americane au pierdut doua treimi din valoare de la acest anunt.
Monarhiile din Qatar and Abu Dhabi au convenit luna trecuta sa investeasca 6 miliarde de lire sterline in Barclays, preluand in acest fel 30% din banca britanica. Acest gen de injectii de capital vor fi din ce in ce mai dificile, pe masura ce fondurile vor fi redirectionate spre Orientul Mijlociu.
Reorientarea fondurilor de investitii din Golf spre pietele locale si emergente este ingrijoratoare pentru politicientii occidentali. Luna aceasta, Gordon Brown, premierul Marii Britanii, a facut o vizita in Arabia Saudita, Qatar si Abu Dhabi pentru a incuraja ivestitiile fondurile de investitii locale in Regatul Unit si sa sustina institutiile internationale, precum Fondul Monetar International si Banca Mondiala, in incercarea de a limita scaderea economica.
Sameer al-Ansari, directorul executiv al DIC, a precizat marti ca scaderea preturilor actiunilor pe pietele de capital occidentale ar putea oferi unor tari din Golf oportunitati de dezvoltare a propriilor economii. Daca investesc in companii tehnologice si industriale, statele din zona vor putea sa mute operatiunile acestor companii in Golf, ceea ce va duce la crearea de locuri de munca pentru populatia din regiune.
„Pentru a deveni actionarul majoritar la zece mari companii din lume ar costa in prezent aproximativ 50 milarde de dolari, care nu e o suma foarte mare de bani. Imaginati-va puterea si influenta pe care aceasta regiune o va avea daca am fi actionari la 10, 20, 30 companii mari din lume”, a spus Sameer al-Ansari.