Sari direct la conținut

Forbes: Netflix sortit pieirii? Disney+ nu-l va elimina, în ciuda a ceea ce ați auzit

HotNews.ro
Stranger Things, Foto: Netflix
Stranger Things, Foto: Netflix

Deși ați auzit altceva, gigantul Netflix nu se află sub vreo amenințare existențială din partea noului serviciu de streaming Disney+ sau a vreunui altul similar oferit vechea gardă a companiilor media ca NBC sau CBS. Nici nu va da colțul deoarece HBO Max, un serviciu care combină actuala ofertă a HBO cu alte titluri din catalogul Warner Media, apare în peisaj.

Chiar dacă nu este chiar o veste bună că pierde The Office la NBC, Friends la HBO Max, sau catalogul ticsit cu Marvel, Star Wars și alte proprietăți ale lui Disney la Disney+, nu este lovitura nimicitoare pentru Netflix despre care vorbesc unii – un coșmar care devine realitate, dacă doriți. Realitatea este departe de a fi doar în alb și negru și tot atât de departe de a fi dezolantă.

Netflix nu este noul cablu tv, iar Disney+ nu este noul Netflix

Problema principală este aceea că se compară amenințarea la adresa lui Netflix adusă de Disney+ și HBO Max cu cea a deconectării („tăierea cablului”) de la tradiționalul cablu tv. Este o greșeală. Este o greșeală să vezi perturbări după fiecare colț, deși bloggerilor tech și unor analiști le place atât de mult cuvântul că-l folosesc și când nu este cazul. Tăierea cablului – abandonarea pachetelor de cablu și satelit tv în favoarea unor servicii de streaming prin internet à la carte – există datorită unor schmbări masive în tehnologie. Netflix, Hulu și alți pionieri ai serviciilor streaming au reprezentat un mod cu totul nou de a vedea filme și spectacole mulțumită vitezelor mai mari și accesibilității mai largi a internetului. Atuurile în vâzări le-au reprezentat prețul și comoditatea.

În timp ce televiziunea tradițională avea ore specifice de programare și abunda în reclame, Netflix v-a oferit să vedeți ce doreați oricând voiați fără reclame. De asemenea, Netflix costă o fracțiune din prețul abonamentului la cablu (n.red.: în SUA). Un abonament de 15$/lună la Netflix este un fleac în comparație cu o factură lunară de 100$ sau 150$ la cablu. De fapt, aceste servicii costă atât de puțin încât, dacă abandonați abonamentul la cablu, vă puteți abona la Netflix și Disney+ și HBO Max și Amazon Prime și tot veți economisi bani.

Viața în armonie

Cu alte cuvinte, Netflix vs Disney+ nu este o propunere ori/ori. Cele două pot coexista și o vor face – oferind conținuturi mult diferite – împreună cu multe alte servicii, deoarece reprezintă o opțiune mult mai ieftină decât televiziunea tradițională. Nu toate vor supraviețui, desigur, dar multe vor reuși.

Conținuturi diferite înseamnă câștig de valoare când te abonezi la mai multe servicii în același timp. Pare facil să privești la Disney+ doar ca la un concurent al lui Netflix, dar cele două abonamente sunt tot atât de complementare pe cât sunt de concurente. Veți cheltui un pic mai mult, dar veți primi o grămadă de distracție. Faptul că Disney+ este mai ieftin decât Netflix nu înseamnă că oamenii vor opta pentru Disney+, ci doar că și le vor putea permite pe amândouă.

Este adevărat și în afacerea stremingului de muzică. Desigur, diferă semnificativ de serviciile video întrucât oferă cataloage de muzică mult redundante, așa că este suficient să te abonezi la unul ca să ai acces la cam la toată muzica de care ai nevoie.

Cu Netflix și Disney+, conținutul nu va fi deloc redundant. Oamenii se vor abona la amândouă ca să vadă Stranger Things pe Netflix și The Mandalorian pe Disney+ și vor continua și cu Hulu, și cu Amazon Prime, și cu HBO Max și așa mai departe, uneori renunțând la câte unul și reluându-l pentru un nou sezon din serialul favorit. Există dovezi în acest sens: două treimi din abonații la Amazon Prime sunt și la Netflix și un uimitor 81% din cei la Hulu mențin și abonamentul la Netflix.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro