FOTO China a terminat după 46 de ani uriașa „centură verde” care înconjoară Deșertul Taklamakan
China a finalizat campania pe care a început-o cu 46 de ani în urmă pentru a înconjura cel mai mare desert al său cu o „centură verde” de copaci ca parte a eforturilor naționale de a opri deșertificarea și de a reduce furtunile de nisip care afectează unele părți ale țării în timpul primăverii, au raportat vineri mass-media de stat de la Beijing, citate de Reuters.
People’s Daily, ziarul Partidului Comunist Chinez, a anunțat că „centura verde” de aproximativ 3.000 de kilometri în jurul deșertului Taklamakan a fost finalizată joi în regiunea nord-vestică Xinjiang, după ce muncitorii au plantat ultimii 100 de metri de copaci la marginea sudică a deșertului.
Eforturile de a înconjura deșertul cu copaci au început în 1978, odată cu lansarea de către Beijing a proiectului „Centura de adăpost a celor Trei Norduri”, mai cunoscut sub numele de „Marele Zid Verde”. Peste 30 de milioane de hectare de teren au fost plantate cu copaci.
Plantarea copacilor în nord-vestul arid a ajutat ca suprafața forestieră totală a Chinei să depășească 25% până la sfârșitul anului trecut, de la aproximativ 10% în 1949. Acoperirea forestieră din Xinjiang a crescut de la 1% la 5% în ultimii 40 de ani, a adăugat People’s Daily.
Proiectul centurii de adăpost a implicat decenii de experimente cu diferite specii de copaci și plante pentru a stabili care sunt cele mai rezistente.
Criticii afirmă că ratele de supraviețuire au fost adesea scăzute și că proiectul nu a avut efecte semnificative în reducerea furtunilor de nisip, care ajung frecvent în capitala Beijing.
Zhu Lidong, un oficial din domeniul silviculturii din Xinjiang, a declarat într-o conferință de presă organizată luni la Beijing că China va continua să planteze vegetație și copaci pe marginea desertului Taklamakan pentru a asigura ținerea sub control a deșertificării.
Acesta a spus că pădurile de plopi de la marginea nordică a deșertului vor fi restaurate prin devierea apelor de inundație și că oficialii planifică de asemenea noi rețele forestiere pentru protejarea terenurilor agricole și a livezilor de pe marginea vestică.
În ciuda eforturilor Chinei de a planta copaci, 26,8% din totalul terenurilor țării este încă clasificat ca „deșertificat”, conform datelor oficiale de la biroul silviculturii. În urmă cu un deceniu procentul era de 27,2%.